KUNG FU: Τρόπος ζωής ή μόδα; Φόβος ή γαλήνη;

Για τους καλά γνωρίζοντες είναι ένας τρόπος ζωής, που η βαθειά γνώση του και η σωστή εφαρμογή του φέρνει την εσωτερική γαλήνη. Kung Fu στα κινέζικα σημαίνει «σκληρή δουλειά» και το σύστημα του Wing Chun, που σημειωτέον αναπτύχθηκεαπό γυναίκα, σημαίνει «Ελπίδα για το μέλλον ή Αιώνια Άνοιξη». Πώς μπορεί μία πολεμική τέχνη να αποτελεί «Ελπίδα για το μέλλον», μας εξηγεί ο sifu (δάσκαλος) Θοδωρής Αετόπουλος, ο άνθρωπος που από ηλικία πέντε ετών, αφιέρωσε τη ζωή του στην εκμάθηση, αλλά και τη διάδοση της συγκεκριμένης πολεμικής τέχνης.

Οι πολεμικές τέχνες δεν ξεκίνησαν χθες, ούτε άκμασαν μόνο σε περιόδους ειρήνης. Ζυμώθηκαν ανά τους αιώνες με την κινέζικη κουλτούρα και τη φιλοσοφία για να φτάσουν να έχουν την σημερινή τους μορφή. Πάντοτε ο άνθρωπος στις δυσκολίες ελπίζει για να μπορέσει να προχωρήσει. ‘Ίσως είναι πολύ καλύτερα όταν αυτό επιτυγχάνεται πρώτα με την ανάταση της ψυχής , στην συνέχεια του μυαλού και κατ επέκταση του σώματος. Όταν προχωράς βήμα- βήμα και παρατηρείς ότι με την σωστή διδασκαλία , την άσκηση και την πειθαρχία μπορείς να αλλάξεις τον εαυτό σου, αντιλαμβάνεσαι ότι όλα κάπως έτσι ξεκινάνε. Από τη μονάδα στο σύνολο.


Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι είναι καλό να μάθει κάποιος wingchun;

Πέρα από το κομμάτι της αυτοπροστασίας που είναι απαραίτητη σε όλους μας ανεξαρτήτως φύλου,ικανοτήτων, δεξιοτεχνίας και ηλικίας, το wingchun βοηθάει στην ενδυνάμωση του μυαλού εκτός του σώματος. Τα γρήγορα αντανακλαστικά προϋποθέτουν εγρήγορση του εγκεφάλου. Όταν δίνεις συνεχώς πληροφορίες τις οποίες εξασκείς την κατάλληλη στιγμή εμφανίζονται αυτόματα, σχεδόν μηχανικά.Το wingchunέχει τέτοιου είδους ασκήσεις που εκπαιδεύουν τα αντανακλαστικά της αφής και της περιφερειακής όρασης. Η επιτυχία κατακτάται με την συστηματική προπόνηση. Αυτό είναι ένα από τα καλά που σου παρέχει η συγκεκριμένη πολεμική τέχνη. Γίνεται τρόπος ζωής. Δεν μαθαίνεις κάποιες τεχνικές που ίσως κάποτε χρειαστεί να αξιοποιήσεις. Η πολλή εξάσκηση βοηθάει στην καλύτερη στάση του σώματος. Το συγκεκριμένο σύστημα δεν προϋποθέτει γνώσεις πολεμικές ή τεράστιαμυϊκή δύναμη. Είναι ένα σύστημα που έχει αναπτυχθεί από γυναίκα. Αυτό από μόνο του τα λέει όλα. Εκμεταλλεύεται την αδυναμία του αντιπάλου μέσω της αρχής της μηχανικής του σώματος και την οικονομία της κίνησης γι αυτό τον λόγο η σωματική υπεροχή δεν είναι το μεγαλύτερο αβαντάζ όπως συνήθως ισχύει. Το μεγαλύτερο ατού είναι η ταυτόχρονη επίθεση και άμυνα όσον αφορά στα λακτίσματα και στις αντεπιθέσεις.

Η ΓΝΩΣΗ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ


Πολλά παιδιά επιθυμούν να εκπαιδευτούν στις πολεμικές τέχνες. Πώς τα εκπαιδεύετε, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν έχουν την ωριμότητα να διαχειριστούν μία δύσκολη κατάσταση, που ίσως βρεθούν, αλλά και την υπεροχή που νιώθουν έχοντας γνώσεις στο πως μπορούν να επιτεθούν.

Όταν κάποιος αποφασίσει να ασχοληθεί με μια πολεμική τέχνη έχει κάνει το πρώτο βήμα. Στόχος του δασκάλου είναι να κάνει κάθε μαθητή να σέβεται καινα αγαπά την τέχνη, τον εαυτό του, τον αντίπαλό του, τον δάσκαλο. Από αυτό το σημείο ξεκινάνε όλα. Δεν ξεκινάς να διδάσκεις κάτι σε κάποιον ούτε για να μετατραπεί σε πολεμική μηχανή, ούτε απλά για να δυναμώσει. Αυτό διδάσκεται και τονίζεται τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους. Σίγουρα ένα παιδί μπορεί να ταυτιστεί με κάποιον υπερήρωα , νιώθοντας ότι μπορεί να κερδίσει έναν αντίπαλο. Εκεί έρχεται η δουλειά και η εμπειρία του σωστού δασκάλου, που δεν αναζητά μόνο την σωματική ενδυνάμωση αλλά την καλλιέργεια του πνεύματος. Εξηγούμε στα παιδιά πως πρέπει να συμπεριφερθούν – λειτουργήσουν σε μια δύσκολη στιγμή τα αντανακλαστικά τους, όταν αυτό είναι απαραίτητο. Ουδέποτε στην πολύχρονη πορεία μου πρώτα ως μαθητής και στη συνέχεια ως δάσκαλος δεν συνάντησα επιθετικά κρούσματα από μαθητές νταήδες, που να δημιουργούν πρόβλημα στο σχολείο ή στο δρόμο. Ακόμα κι αν ποτέ συναντήσω το φαινόμενο αυτό είναι απολύτως καταδικαστέο και θα πρέπει να απομονωθεί. Το παιδί μαθαίνει να πειθαρχεί και να αντιλαμβάνεται που και πότε πρέπει να ασκείται η πολεμική τέχνη, εφόσον είναι απαραίτητο.

Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι οι πολεμικές τέχνες χρησιμοποιούνται από κάποιες ομάδες, που εξυπηρετούν συγκεκριμένους σκοπούς;

Κάθε άνθρωπος κρύβει μέσα του το καλό και το κακό. Το ζητούμενο είναι τι θα καλλιεργήσει ο καθένας για να πάρει τους αντίστοιχους καρπούς. Θα ήταν άδικο να χρησιμοποιήσουμε μια πολεμική τέχνη ως άλλοθι για τα κακώς κείμενα που υπάρχουν στην κοινωνία μας. Ο αθλητισμός βοηθάει στην καλλιέργεια της ευγενούς άμιλλας, στην ανάταση τόσο του πνεύματος όσο και του σώματος. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν ποτέ να υπάρχουν κάποια μελανά σημεία. Όλοι γνωρίζουμε τα κρούσματα ντόπινγκ στον αθλητισμό και μάλιστα στον πρωταθλητισμό ακόμη και σε ολυμπιακό επίπεδο. Τι θα λέγαμε τότε? Να απαγορευτεί κάθε μορφή αθλητισμού για να αποφευχθεί η πιθανότητα χρήσης αναβολικών?. Η γνώση σε οποιαδήποτε μορφή της, είτε επιστημονική, είτε εγκυκλοπαιδική αποτελεί δύναμη, ιδιαίτερα στον χώρο μας. Κι αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω, όσο περνάει από το χέρι του δασκάλου, να είστε σίγουροι ότι η πολεμική τέχνη διδάσκεται με στόχο να γίνεται υπόδειγμα κάποιος πρώτα απ όλα για το ήθος του, την παιδεία του κι αυτό να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση κι όχι προς αποφυγήν.


ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΛΗΡΟ ΣΗΜΕΡΑ!


Στη σχολή σας προσθέσατε ακόμη ένα μάθημα το FCS. Απ’ όσο γνωρίζω περιλαμβάνει μαχαίρια, στικς, σπαθιά κ.ά «όπλα».

Δυστυχώς η κοινωνία που ζούμε δεν χαρακτηρίζεται από ευγένεια. Εάν υποθέσουμε ότι ένας άνθρωπος στον δρόμο προσπαθήσει να μας ληστέψει, σας διαβεβαιώνωότι δεν θα το κάνει με ευγένεια. Γι αυτόν τον λόγο οφείλουμε να εκπαιδεύσουμε και να προετοιμάσουμε τους μαθητές μας για παν ενδεχόμενο. Όταν κάποιος επιτίθεται στον δρόμο σύμφωνα με τις στατιστικές σπάνια είναι άοπλος. Το πιθανότερο είναι να επιτεθεί με το φθηνότερο όπλο, αλλά ένα από τα πιο ύπουλα, που είναι το μαχαίρι. Δυστυχώς ή ευτυχώς ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσεις το μαχαίρι, το ξύλο, το ρόπαλο είναι να ξέρεις να το χειρίζεσαι ο ίδιος. Δεν μπορεί κάποιος να συνειδητοποιήσει τον τρόπο που κινείται το μαχαίρι και πως θα το αντιμετωπίσει, αν δεν ξέρει ποιές είναι αυτές οι κινήσεις. Αυτή λοιπόν είναι και η αρχή της εκπαίδευσής μας η οποία γίνεται αποκλειστικά σε πνευματικά και σωματικά υγιείς ανθρώπους που έχουν κλείσει το 18 έτος της ηλικίας τους.
Επιτρέψτε μου να ρωτήσω, τι μπορεί να προσφέρει αυτή η τεχνική και τέλος δεν φοβάστε μήπως γίνει λάθος χρήση της από μαθητές;
Είναι σαν να με ρωτάτε αν φοβάμαι να οδηγήσω στον δρόμο. Δεν νομίζω ότι κανένας δάσκαλος οδήγησης μαθαίνει στους υποψήφιους οδηγούς να παραβούν τον Κ.Ο.Κ ή να οδηγούν επικίνδυνα, παρόλο που αυτό συμβαίνει. Ούτε πιστεύω ότι είναι λιγότερο επικίνδυνος ένας κακός οδηγός στον δρόμο ακόμη κι αν φαινομενικά είναι άοπλος, πάλι μπορεί να στερήσει ζωές. Γι αυτό τον λόγο οι δάσκαλοι προσπαθούμε να διδάξουμε και να κάνουμε αντιληπτό τον σκοπό που μαθαίνουμε κάτι και την σωστή χρήση του. Ας μην κοιτάμε πάντα την αρνητική πλευρά της γνώσης. Όχι λοιπόν δεν φοβάμαι γιατί η γνώση μπορεί να σε κάνει πιο αποτελεσματικό την κατάλληλη ώρα και την κατάλληλη στιγμή κι αυτό να είναι για καλό. Να βοηθήσεις και να σώσεις έναν άνθρωπο αν χρειαστεί με ασφάλεια και επιδεξιότητα. Γιατί ο κίνδυνος είναι εκεί έξω παραμονεύοντας δίχως να κάνει διακρίσεις. Μας αξίζει να ζήσουμε μια ήσυχη και γαλήνια ζωή χωρίς να φοβόμαστε τι θα συμβεί στο επόμενο βήμα. Αυτό είναι το σπουδαιότερο όφελος του προγράμματος εκπαίδευσης του FCSGreece που είναι απολύτως ασφαλές και δοκιμασμένο επί πολλά χρόνια τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.

 Ελένη Ζέρβα

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Our website is protected by DMC Firewall!