Το καλοκαίρι έφτασε και για κάποιους τυχερούς αυτό συνεπάγεται διακοπές για μικρό ή μεγάλο διάστημα. Στην περίπτωση που έχετε αποφασίσει να πάρετε και τον τετράποδο φίλο σας μαζί θα πρέπει να είστε πολύ προσεχτικοί και υπεύθυνοι.


• Βεβαιωθείτε πως στο κατάλυμα που έχετε επιλέξει επιτρέπεται η διαμονή του και είναι κατάλληλο γι’ αυτόν.
• Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει απαραίτητα να έχετε μαζί σας ενημερωμένο το προσωπικό του βιβλιάριο / διαβατήριο και την κονκάρδα που να πιστοποιεί τον ετήσιο τελευταίο αντιλυσσικό εμβολιασμό του. Ακόμα και την τελευταία στιγμή είναι υποχρεωτικό στο μικρό σας φίλο να έχετε τοποθετήσει ηλεκτρονική σήμανση η οποία και θα αναγράφεται στο βιβλιάριο / διαβατήριο του.
• Αν ταξιδέψετε οδικώς, για δική του αλλά και δική σας ασφάλεια είναι καλό να τοποθετείται το ζώο σε ειδικό κλουβί μεταφοράς και να πραγματοποιείται αρκετές ενδιάμεσες στάσεις τόσο για να ξεμουδιάζει, να ουρήσει / αφοδεύσει αλλά και να ξεδιψάσει.
• Εφοδιαστείτε με δροσερό νερό για το ταξίδι, σακουλάκια για τον καθαρισμό του περιβάλλοντος από τις ακαθαρσίες και ενδεχομένως ηρεμιστικά χάπια που θα τα χρησιμοποιήσετε αυστηρά μετά από τη συμβουλή τις οδηγίες του κτηνιάτρου.
• Μην χορηγήσετε τροφή 2-3 ώρες πριν το ταξίδι. Θα αποφύγετε πιθανή ναυτία!
• Αν ταξιδέψετε στο εξωτερικό εφοδιαστείτε έγκαιρα με τα απαραίτητα έγγραφα και ρωτήστε για τους κανονισμούς που ισχύουν στη χώρα που θα επισκεφτείτε
- την πρεσβεία
- την εταιρεία με την οποία θα ταξιδέψετε
- τον κτηνίατρο
• Μη ξεχάσετε το βαλιτσάκι του με τα προσωπικά του αντικείμενα : λουρί, οδηγό, τροφή, αγαπημένα παιχνίδια, πιατάκια φαγητού και νερού, πετσέτα, σαμπουάν, κρεβατάκι, αν έχει απαραίτητα φάρμακα αλλά και προληπτικά (σιτρονέλα, αμπούλες για εξωπαράσιτα, χάπια αποπαρασίτωσης, αγωγή για τσιμπήματα εντόμων, φιδιών κ.α)
• Φροντίστε να ξεπλένετε πολύ καλά το ζώο κάθε φορά μετά από το μπάνιο του στη θάλασσα, να τοποθετείται λίγο αντηλιακό στην περιοχή του ρύγχους του ακόμα και αν κάθετε στη σκιά και σιτρονέλα στα άτριχα σημεία του σώματός του τις πολύ πρωινές ώρες – αν κοιμάται σε εξωτερικό χώρο - και στη δύση του ηλίου

• Όταν φτάσετε αφιερώστε χρόνο μαζί του για να εξερευνήσει το χώρο και καθησυχάστε τον. Επιβραβεύστε τον για το πολύωρο ταξίδι και δώστε του την αγαπημένη του λιχουδιά!
• Μην τον αφήνετε μόνο του στο αυτοκίνητο σε καμία περίπτωση ούτε και στο δωμάτιο για πολύ ώρα
• Εξασφαλίστε του πάντα σκιά και δίπλα του δροσερό νερό
Αν όλα αυτά σας φαίνονται δύσκολα ή κάποιο από αυτά …. Εμπιστευτείτε το μικρό σας φίλο σε ένα ξενοδοχείο σκύλων! Εκεί σε ατομικό άνετο κλουβί ο μικρός σας φίλος θα έχει όλη τη φροντίδα που χρειάζεται από εξειδικευμένο προσωπικό για τις ημέρες που θα είστε μακριά του.
Αν λόγω οικονομικών η λύση αυτή δεν είναι εφικτή τότε ρωτήστε φίλους και γνωστούς μήπως μπορούν να βοηθήσουν. Με μια μικρή εκπαίδευση του προσωρινού ιδιοκτήτη για τη βόλτα / το φαγητό και το παιχνίδι η απουσία σας θα γίνει ελάχιστα αισθητή!
Δυστυχώς κάθε καλοκαίρι ο αριθμός των αδέσποτων ζώων αυξάνει ραγδαία. Οι ιδιοκτήτες προκειμένου να φύγουν διακοπές και μη βρίσκοντας λύση για το πού θα αφήσουν το κατοικίδιό τους αφήνουν απλά ανοιχτή την πόρτα του σπιτιού ή του αυτοκινήτου.
Ας ευχηθούμε όλοι πως φέτος οι φίλοι που καθημερινά μας προσφέρουν τόσα πολλά δε θα βρεθούν στο δρόμο.
Ας ευχηθούμε όλοι λιγότερα αδέσποτα!

(Αναδημοσίευση από τον ΠΟΛΪΤΗ Κ)

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd