Παραποτάμια τοποθεσία θυμίζει το 18ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς, μετά την πρωτοβουλία του δήμου να ρίξει ποταμίσιο χώμα στον προαύλιο χώρο, αφού δεν υπήρχαν χρήματα για την τοποθέτηση ειδικού τάπητα ή τη δημιουργία αθλητικού πολυχώρου.

Την επικινδυνότητα που δημιουργεί η παρουσία του χώματος για τη σωματική ασφάλεια των μαθητών έχει επισημάνει πολλές φορές ο σύλλογος διδασκόντων, αλλά και ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων.
Ευαισθησία και κατανόηση υπάρχει από την πλευρά του δήμου, αλλά και σ’ αυτήν την περίπτωση ισχύει το «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».

Μία κατασκευή χωρίς προοπτική
Το 2009 με μεγάλο θαυμασμό οι γονείς των μαθητών, που θα φοιτούσαν στο 18ο Δημοτικό Σχολείο, παρέστησαν στον αγιασμό του ολοκαίνουργιου σχολείου, με τις τσουλήθρες, το γκαζόν, τις τραμπάλες, το τραμπολίνο, τα παγκάκια και τις πέργκολες. Τότε ήταν εγγεγραμμένοι μόνο 90 μαθητές. Μία πρωτότυπη κατασκευή του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, αλλά εντελώς ακατάλληλη για παιδιά δημοτικού.
Εκ των υστέρων τα μπεκ καταστράφηκαν, κατά τη διάρκεια εργασιών από συνεργεία του δήμου, όπως εξηγεί η διευθύντρια του σχολείου, κ. Χριστίνα Ευθυμίου κι έτσι το γκαζόν δεν μπορούσε να αναπτυχθεί. Για το λόγο αυτό η αρμόδια υπηρεσία του δήμου αναγκάστηκε να ρίξει το πρώτο χώμα, προκειμένου να απορροφά τους κραδασμούς. Τα παιχνίδια έμειναν όμως τα παιδιά αυξήθηκαν, φτάνοντας σήμερα τα 320. Η πρωτότυπη λοιπόν κατασκευή αποδείχτηκε ακατάλληλη και χωρίς προοπτική, αφού περισσότερο στερούσε ελεύθερο χώρο από τα παιδιά, παρά τους έδινε την ευχαρίστηση για παιχνίδι.

Μία ανάπλαση με προχειρότητα…
Από το 2011, οπότε ανέλαβε τη διεύθυνση του σχολείου η κ. Ευθυμίου ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου για την ανάπλαση της αυλής, που θα ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις του μεγάλου πια αριθμού μαθητών. Τελικά μετά από τρία χρόνια, κατάφερε να απομακρύνουν τα επικίνδυνα αντικείμενα από την αυλή, όπως τα τσιμεντένια παγκάκια, το τραμπολίνο, τις τραμπάλες και τις πέργκολες. Ωστόσο παρέμειναν οι δύο τσουλήθρες. Πλεονασμός θα έλεγε κάποιος, αφού όπως υποστηρίζει η διευθύντρια του σχολείου, «η μία τσουλήθρα είναι αρκετή για να παίζουν τα παιδιά της πρώτης δημοτικού, αφού αυτά είναι που βρίσκουν διέξοδο στο συγκεκριμένο παιχνίδι».
Το έργο ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία μηχανισμού απορροής υδάτων και την τοποθέτηση σχαρών. Όμως και πάλι τοποθετήθηκε χώμα στην αυλή!

Χτυποκάρδια στην αυλή του 18ου δημοτικού σχολείου
Τρέμει το φυλλοκάρδι των δασκάλων σε κάθε διάλλειμα, καθώς το χώμα είναι ιδιαίτερα ολισθηρό, με αποτέλεσμα αρκετά παιδιά να πέφτουν, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. «Πρέπει να προστατέψουμε την υγεία των παιδιών. Κι αυτό είναι δύσκολο με τόσο χώμα, το οποίο μεταφέρεται σε όλο το σχολείο. Τα παιδιά αναπνέουν αυτή τη σκόνη. Επίσης τις ώρες που λείπουμε μπαίνουν στην αυλή γάτες για να κάνουν την ανάγκη τους στο χώμα. Αντιλαμβάνεστε την επικινδυνότητα για την υγεία των παιδιών» τονίζει η κ. Ευθυμίου μιλώντας στο kalamarianews.
Ιδιαίτερα δυσχερής είναι πια και δουλειά των γυμναστών, που δεν μπορούν να προχωρήσουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχουν ετοιμάσει, γιατί το χώμα αποτελεί τροχοπέδη για όλες τις δραστηριότητες.
Αγανακτισμένοι και οι γονείς
«Ο γιος μου έκανε τρία ράμματα πάνω από τη μύτη, γιατί έτρεχε, γλίστρησε κι έπεσε επάνω σε τοίχο» λέει ο πατέρας ενός μαθητή της πρώτης τάξης.
«Τα σπίτια μας έχουν μετατραπεί σε παραλία, με τόση άμμο που μεταφέρουν τα παιδιά με τα ρούχα και τα παπούτσια τους» διαμαρτύρονται πολλές μαμάδες.
Όλοι οι γονείς είναι προβληματισμένοι, για το πώς θα τελειώσει η φετινή σχολική χρονιά κι αν θα υπάρξουν σοβαροί τραυματισμοί, κάτι που όλοι απεύχονται.
Δάσκαλοι και γονείς πάντως είναι ομάδα, σε μία προσπάθεια για τη δημιουργία ενός ασφαλούς σχολικού περιβάλλοντος.

Αντιδήμαρχος Παιδείας: «Είμαι μαζί σας»
Στο 18ο Δημοτικό Σχολείο μετέβη το πρωί της Πέμπτης η αντιδήμαρχος παιδείας κ. Βάσω Νικολέτου, προκειμένου να δει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί στην αυλή του σχολείου και να συζητήσει με τη διευθύντρια και το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων τις επόμενες κινήσεις.
Η εικόνα που αντίκρισε δεν ήταν και η πιο ευχάριστη γι’ αυτό κι από την πρώτη στιγμή κράτησε θετική στάση. « Τα σχολεία μας τα προσέχουμε, τα έχουμε κοσμήματα. Κι αυτή είναι η φιλοσοφία μας» είπε στη συνάντηση η κ. Νικολέτου και δεσμεύτηκε να μιλήσει με τον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων, για να βρουν μία ασφαλή λύση.

Δε φτάνει η καλή διάθεση
Λύσεις όπως το χώμα, το βότσαλο, το πετραδάκι, ή ότι άλλο πρόχειρο μπορεί να εμφανιστεί, δεν γίνονται αποδεκτά εν έτη 2015. Είναι καλό ο δήμος να προχωρήσει σε μία ολοκληρωμένη μελέτη για την ανάπλαση της αυλής του 18ου δημοτικού σχολείου. Ένα έργο που θα προσφέρει ασφάλεια σε όλους τους μαθητές και ναι, γιατί όχι έναν πολυχώρο για μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϋ.
Γιατί τα παιδιά μας είναι το μέλλον αυτού του τόπου κι αφού τους καταδικάσαμε ήδη σε μία κοινωνικοοικονομική κρίση, ας τους δώσουμε τουλάχιστον στον μικρό τους χώρο αυτό που τους αξίζει. Το καλύτερο!

(Στην φωτογραφια απο αριστερά η διευθύντρια του 18ου Χριστίνα Ευθυμίου
στη μέση ο πρόεδρος του συλλόγου γονεων και κηδεμονων Λάζαρος Γκόγκλιας και δεξια η αντιδημαρχος παιδειας Βασω Νικολέτου)

 

Ελένη Ζέρβα

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Our website is protected by DMC Firewall!