Σε γενναίες μειώσεις στα δημοτικά τέλη που καλούνται να καταβάλουν τόσο τα νοικοκυριά όσο και τα καταστήματα πρόκειται να προχωρήσει ο δήμος Καλαμαριάς από την 1η Ιανουαρίου 2015, συναισθανόμενος τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Από το νέο έτος θα υπάρξει μία σημαντική ελάφρυνση κατά περίπου 10% στους φόρους για τις κατοικίες και σε ποσοστό έως και 15% στους αντίστοιχους για τα καταστήματα. “Στόχος μας είναι να ανακουφίσουμε τα νοικοκυριά, αλλά και να υποστηρίξουμε την αγορά μέσα στο δυσμενές οικονομικά περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί”, ανέφερε σχετικά ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης.
Αντιμετωπίζουμε το ζήτημα των ανταποδοτικών τελών με σοβαρότητα και συνέπεια, ώστε να διασφαλίσουμε από τη μία την εύρυθμη λειτουργία του τομέα της καθαριότητας και από την άλλη την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου προς τους πολίτες, χωρίς να επιβαρύνουμε τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς”, πρόσθεσε ο δήμαρχος Καλαμαριάς.
Ο ίδιος προανήγγειλε ότι κατά την πενταετή τρέχουσα δημοτική περίοδο οι συντελεστές των τελών είτε θα παραμένουν σταθεροί είτε θα μειώνονται κατά συνετό τρόπο, όταν θα υπάρχει αντίστοιχη δυνατότητα. Ο κ. Μπακογλίδης υπενθύμισε ότι κατά τα προηγούμενα τρία χρόνια ο δήμος Καλαμαριάς είχε παγώσει τα δημοτικά τέλη, στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό τους επαγγελματίες και τους απλούς πολίτες που δοκιμάζονταν από την κρίση.
Με τη συνετή διαχείριση που ακολουθήσαμε στο θέμα των ανταποδοτικών τελών επιτύχαμε να διασφαλίσουμε το δημόσιο χαρακτήρα της υπηρεσίας καθαριότητας αλλά και τις θέσεις εργασίας των ανθρώπων που δουλεύουν σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα. Συγχρόνως επενδύσαμε σε προσωπικό αλλά και σε μηχανικά μέσα, ώστε το κομμάτι της καθαριότητας να μπορεί πράγματι να είναι αποδοτικό για τους πολίτες”, παρατήρησε ο δήμαρχος Καλαμαριάς.

Ο Θεοδόσης Μπακογλίδης, μιλώντας από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς, εισηγήθηκε τη μείωση των δημοτικών τελών κατά 50% για τους καταστηματάρχες που θα επηρεαστούν από τα έργα κατασκευής του μετρό, τα οποία αναμένεται να εντατικοποιηθούν αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ακόμη και στο κέντρο της περιοχής.

Μειωμένα κατά 50% θα είναι για ακόμη μία χρονιά τα δημοτικά τέλη στην Καλαμαριά για πολίτες που ανήκουν σε ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες, όπως είναι οι άποροι, τα άτομα με αναπηρίες και οι πολύτεκνοι, σε εφαρμογή των διατάξεων του ν. 3463/2006.
Πρόθεση της δημοτικής αρχής ήταν να επεκτείνει τις μειώσεις αυτές και στους ανέργους, οι οποίοι έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο η πρόταση αυτή δεν προχώρησε, καθώς εκτιμήθηκε ότι μία τέτοια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θα κατέπιπτε στην αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, αφού η δυνατότητα μειώσεων για τους ανέργους δεν προβλέπεται από καμία νομοθετική διάταξη. Εξάλλου υπάρχει και το αντίστοιχο παράδειγμα του δήμου Πετρούπολης στην Αθήνα, που δεν κατάφερε να προχωρήσει σε μειώσεις τελών για τους ανέργους, καθώς η σχετική απόφαση που είχε ληφθεί ακυρώθηκε από την αποκεντρωμένη διοίκηση.

Πώς διαμορφώνονται τα ανταποδοτικά τέλη
Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε στην τελευταία συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο Καλαμαριάς τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού μειώνονται κατά 10% για τις κατοικίες και κατά 15% για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες και διαμορφώνονται για το νέο έτος ως εξής:
>> Για τους στεγασμένους χώρους που χρησιμοποιούνται ως κατοικία στο ύψος των 1,8 ευρώ/τ.μ. από 2 ευρώ/τ.μ. φέτος.
>> Για τα φιλανθρωπικά ή νοσηλευτικά ιδρύματα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου (όχι ιδιωτικές κλινικές) στο ύψος των 0,85/τ.μ. από 1 ευρώ/τ.μ. φέτος.
>> Για τους στεγασμένους χώρους άλλης χρήσης στο ύψος των 4,07 ευρώ/τ.μ. από 4,79 ευρώ/τ.μ.
>> Για τους στεγασμένους χώρους άλλης χρήσης με εμβαδόν άνω των 6.000 τ.μ. στο ύψος των 2,44 ευρώ/τ.μ. από 2,87 ευρώ/τ.μ. φέτος.
>> Για τους μη στεγασμένους χώρους άλλης χρήσης με εμβαδόν άνω των 6.000 τ.μ. στο ύψος των 1,22 ευρώ/τ.μ. από 1,43 ευρώ/τ.μ. φέτος.
>> Για τα επαγγελματικά ή μη υπόγεια πάρκιγκ στο ύψος των 0,82 ευρώ/τ.μ. από 0,96 ευρώ/τ.μ. φέτος.

Τι θα πληρώνουν οι καταστηματάρχες
>> Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα θα πληρώνουν 60 ευρώ/τ.μ., εάν βρίσκονται στον πεζόδρομο της Κομνηνών, όπως και στους κάθετους προς αυτόν πεζόδρομους, αλλά και στη Μεταμορφώσεως.
>> Ανάλογη χρέωση ισχύει και για τα καταστήματα στις εξέδρες της πλατείας Προσφυγικού Ελληνισμού με προβολή στις οδούς Κομνηνών ή Τριανταφυλλίδη.
>> Για τα καταστήματα που βρίσκονται στους υπόλοιπους πεζόδρομους της Καλαμαριάς, στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού και στις οδούς Θεμιστοκλή Σοφούλη, Νικολάου Πλαστήρα και Εθνικής Αντίστασης τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων διαμορφώνονται σε 38 ευρώ/τ.μ. από 42 ευρώ/τ.μ. φέτος.
>> Για τα καταστήματα που βρίσκονται σε πλατείες ή σε κεντρικές οδούς με λεωφορειογραμμές τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων διαμορφώνονται στο ύψος των 27 ευρώ/τ.μ. από 30 ευρώ/τ.μ. φέτος.
>> Για τα καταστήματα που βρίσκονται σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές, όπως ενδεικτικά στην Αγίου Γεωργίου ή στην αγορά του Φοίνικα, τα τέλη ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων καθορίζονται στο ποσό των 13 ευρώ/τ.μ. από 15 ευρώ/τ.μ. φέτος.
>> Τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστου χώρου από εμπορεύματα παραμένουν στο ύψος των 60 ευρώ/τ.μ. για τον πεζόδρομο της Κομνηνών. Στους υπόλοιπους πεζόδρομους, στις πλατείες, στη Θεμιστοκλή Σοφούλη, στη Νικολάου Πλαστήρα και σε κεντρικές οδούς με λεωφορειογραμμές μειώνονται σε 38 ευρώ/τ.μ. από 50 ευρώ/τ.μ. φέτος. Σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές της Καλαμαριάς διαμορφώνονται στο ύψος των 27 ευρώ/τ.μ. από 30 ευρώ/τ.μ. φέτος.

 

Πηγή εφημερίδα Μακεδονία

Ρεπορταζ Β. Ζούκα

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd