Εκτεταμένη συζήτηση για το θέμα της ανεργίας, που πλήττει μεγάλο μέρος του πληθυσμού αλλά και για τη λήψη μέτρων ανακούφισης και υποστήριξης των ανέργων, πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς.


Η συζήτηση έγινε μετά από αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης Καλαμαριάς τα στελέχη της οποίας επεσήμαναν το μέγεθος του προβλήματος και κατέθεσαν προτάσεις ανακούφισης των πληττομένων. Συγκεκριμένα ο κ. Αντωνάκης ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει για τους άνεργους και τις οικογένειές τους, την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και την δωρεάν εγγραφή αλλά και την απαλλαγή από τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς καθώς και τη δωρεάν φοίτηση στις σχολές του δήμου. Τις προτάσεις Αντωνάκη ήρθε να ενισχύσει ο κ. Γρηγόρης Λιβιεράτος από τη Λαϊκή Επιτροπή Ανέργων που πρόσθεσε αιτήματα για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δωρεάν μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τους ανέργους ενώ ζήτησε από τον δήμο να παρέμβει ώστε να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί για τα ακίνητα των άνεργων δημοτών και οι διακοπές στις παροχές των δικτύων κοινής ωφέλειας για όσους ανέργους δεν μπορούν να πληρώσουν.
Από την πλευρά τους τα μέλη της Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης Καλαμαριάς ζήτησαν να προωθήσει ο δήμος την έκδοση κάρτας Κοινωνικής Αλληλεγγύης με την οποία θα παρέχονται εκπτώσεις και άλλες διευκολύνσεις στους αναξιοπαθούντες δημότες αλλά και τη δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες του δήμου για τους ανέργους. Ο κ. Τεμεκενίδης κάλεσε τον δήμαρχο Καλαμαριάς να προσθέσει τη φωνή του σ’ αυτήν των δέκα δημάρχων της Αττικής που ζήτησαν πρόσφατα τη θέσπιση σταθερών εργασιακών σχέσεων για τους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται στους δήμους αλλά και την αξιοποίηση των ανταποδοτικών δημοτικών τελών προς όφελος των άνεργων δημοτών.
Ο κ. Γεωργιάδης από τη Συνεργασία για την Καλαμαριά πρότεινε τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο με την αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ και τη σύμπραξη δημοσίου, ιδιωτικού αλλά και τραπεζικού τομέα για την προώθηση αναπτυξιακών λύσεων που θα προσφέρουν θέσεις εργασίας. Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε αντίθετος με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας αλλά τόνισε ότι στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία και υπό τις παρούσες συνθήκες ενδεχομένως να αποτελούν μια προσωρινή λύση για εργασία.
Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Φοροπούλου θέλησε στην παρέμβασή της να επισημάνει τη σπουδαιότητα της κοινωνικής αλληλεγγύης στις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε και τόνισε ότι τα επιδόματα και η πρόνοια δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά δυστυχώς σήμερα είναι απαραίτητα για την επιβίωση των συμπολιτών μας. Η κα Φοροπούλου στάθηκε ακόμη στο θέμα του εθελοντισμού και εξήρε την προσφορά των δημοτών που συμμετέχουν στις προσπάθειες ανακούφισης των πληγέντων από την κρίση.
Η αντιδήμαρχος Παιδείας κα Νικολέττου ζήτησε μεταξύ άλλων την επιδότηση για τη δημιουργία θέσεων εργασίας ενώ ο κ. Παναγιωτίδης από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών μίλησε για την περαιτέρω ανάπτυξη της κοινωνικής αλληλεγγύης από τον δήμο και τη δημιουργία μόνιμων δομών υποστήριξης. Πρότεινε επίσης τη δημιουργία μητρώου ανέργων δημοτών ώστε να βοηθούνται για την ανεύρεση εργασίας και να προωθούνται από τον δήμο.
Ο δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης επεσήμανε την ανυπαρξία παραγωγικής βάσης στη χώρα και ζήτησε την εφαρμογή ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης με αξιοποίηση των παραγωγικών πόρων ενώ μίλησε για δικτατορία οικονομικού περιεχομένου την οποία υφίσταται ο τόπος. Ο κ. Μπακογλίδης τόνισε ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να διεκδικήσει πόρους και αρμοδιότητες και αναφέρθηκε στις ελαστικές σχέσεις εργασίας που αναγκάζεται να εφαρμόσει ο δήμος καθώς μέχρι το 2016 απαγορεύεται η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού από τους ΟΤΑ.
Όσον αφορά την προτεινόμενη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους ανέργους ο κ. Μπακογλίδης τόνισε ότι δεν προβλέπεται νομοθετικά αλλά ο Δήμος Καλαμαριάς εφαρμόζει ήδη μειώσεις και απαλλαγές στις εγγραφές και τα τροφεία των παιδικών σταθμών και των δημοτικών σχολών για αρκετές κατηγορίες αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας. «Συμφωνούμε με όλες τις προτάσεις για την ανακούφιση των άνεργων δημοτών μας αλλά δεν μπορούμε να τις εφαρμόσουμε όλες γιατί δεν υποστηρίζονται νομοθετικά», κατέληξε ο κ. Μπακογλίδης καλώντας τους επικεφαλής των παρατάξεων σε περαιτέρω διαβούλευση για να εξεταστεί η εφαρμογή της κάρτας Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία και με τον Εμπορικό Σύλλογο Καλαμαριάς.

 

Βασίλης Καραμπάσης

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Our website is protected by DMC Firewall!