Kalamarianews : κ. Μπακογλίδη σε τι βαθμό έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση τους ΟΤΑ;

Θ. Μπακογλίδης: Τα τελευταία τρία χρόνια ήταν τα πιο δύσκολα που έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό δεν αφορά μόνον την έλλειψη χρημάτων αλλά και ότι δεν στηρίχθηκε το οικοδόμημα αυτό θεσμικά. Η κρίση οδήγησε σε μια μεγάλη μείωση του προσωπικού, με αποτέλεσμα οι δήμοι να μην μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στις προκλήσεις των καιρών. Ελπίζω ότι εμείς που αντέξαμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και μέσα από τις εκλογικές διαδικασίες στην ΠΕΔΚΜ αλλά και στην ΚΕΔΕ, να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο για την αυτοδιοίκηση τα επόμενα πέντε χρόνια, έξω από κόμματα και παρατάξεις προς όφελος και μόνον των δημοτών μας.

K.: Αυτό που λέτε προμηνύει κάποια αλλαγή στη στάση σας στην ΠΕΔΚΜ και στην ΚΕΔΕ;
Θ.Μ. : Αυτό που αντιλαμβάνομαι από τις συζητήσεις που έχω με δημάρχους από όλη την Ελλάδα είναι ότι υπάρχει μια τάση να δημιουργηθεί ένα μέτωπο αυτοδιοικητικό, για να στηριχθεί ο θεσμός που έχει πληγεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Εγώ θα συμφωνήσω με οποιαδήποτε πρωτοβουλία αναληφθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.
Κ: Με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι θα κατορθώσετε να βελτιώσετε τη ζωή του κατοίκου της Καλαμαριάς τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα;
Θ.Μ. : Στα δύσκολα τρία χρόνια που περάσαμε κατορθώσαμε να κρατήσουμε το Δήμο όρθιο και πιστεύω ότι σταθήκαμε κοντά στους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας. Για πρώτη φορά συστάθηκε στο Δήμο Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, στην οποία υπάγονται το Δημοτικό Ιατρείο και το Φαρμακείο, η Τράπεζα Ένδυσης και Υπόδησης, το Κοινωνικό Παντοπωλείο αλλά πραγματοποιήθηκαν και πλήθος άλλες δράσεις που στήριξαν τους άπορους και ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Θα έλεγα επίσης ότι στηρίξαμε τόσο τα σχολεία μας όσο και τους παιδικούς σταθμούς μας αλλά ταυτόχρονα διατηρήσαμε και τις πολιτιστικές μας παρεμβάσεις. Αυτές οι δράσεις μας θα ενισχυθούν με δύο επιπλέον παιδικούς σταθμούς στον Αριστοτέλη, με ένα επιπλέον ΚΑΠΗ και ένα Πολιτιστικό Κέντρο στην περιοχή του Αι Γιάννη. Αυτό επίσης που θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα την επόμενη πενταετία είναι το πώς θα αξιοποιήσουμε και θα αναδείξουμε το Παραλιακό Μέτωπο και το πρώην Στρατόπεδο Κόδρα καθώς οι χώροι αυτοί αποτελούν τις διεξόδους αναψυχής και πολιτισμού της Καλαμαριάς. Επίσης βασικός στόχος μας για τα επόμενα πέντε χρόνια είναι η Καλαμαριά να «πάει στις γειτονιές». Μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης του εμπορικού και ιστορικού μας κέντρου, στόχος είναι η ενίσχυση των τοπικών κέντρων, των γειτονιών, ώστε να παραμείνει ο κόσμος εκεί. Θα γίνουν για το σκοπό αυτόν μεγάλες παρεμβάσεις σε πάρκα και πλατείες αλλά και σημαντικά δίκτυα πεζοδρόμων για να δημιουργήσουμε και πάλι βιώσιμες γειτονιές.
Κ.: Που θα βρεθούν τα χρήματα γι’ αυτές τις παρεμβάσεις κύριε Δήμαρχε;
Θ.Μ.: Τα χρήματα θα εξασφαλισθούν μέσω ΕΣΠΑ αλλά και με συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές. Το κομμάτι του μετώπου που βρίσκεται στο ύψος της Σοφούλη είναι και το πιο δύσκολο να αποκτηθεί γιατί τα περισσότερα οικόπεδα εκεί είναι ιδιωτικά. Το 2010 όταν ανέλαβα, με αφορμή την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, αποφασίσαμε να γίνουν εκεί χώροι πρασίνου και κοινωφελών χρήσεων, εξαγοράζοντας ή ανταλλάσσοντας τα οικόπεδα αυτά. Η περιοχή από το Παλατάκι μέχρι και τη Ρέμβη είναι πιο εύκολο να μας παραχωρηθεί γιατί ανήκουν σε διάφορες υπηρεσίες του Δημοσίου. Εκεί θα γίνει αστική ανάπλαση με χώρους περιπάτου, εστίασης αλλά και αναψυχής ώστε να μπορεί να φθάσει κανείς περπατώντας από τη Σοφούλη στη Ρέμβη αλλά διατηρώντας το φυσικό κάλλος που προστατεύεται στην περιοχή και με αποφάσεις του ΣτΕ.
Το πρώην Στρατόπεδο Κόδρα είναι μια «πονεμένη» ιστορία για εμάς. Πρόκειται για μια έκταση περίπου 340 στρεμμάτων. Την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων κατορθώσαμε και φτιάξαμε εκεί το Κολυμβητήριο της Καλαμαριάς, που αποτελεί μια όαση για τους κατοίκους της πόλης μας και ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά και το οποίο κρατάμε όλο το χρόνο σε λειτουργία παρόλο το μεγάλο κόστος. Το υπόλοιπο κομμάτι του Κόδρα ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού μαζί με τα διατηρητέα κτίρια του πρώην στρατοπέδου και στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου. Υπάρχουν επίσης περίπου 80 στρέμματα ιδιωτικών οικοπέδων μερικά από τα οποία κατορθώσαμε και αποζημιώσαμε με συμψηφισμό χρεών προς το δημόσιο. Αυτό που ζητάμε τόσα χρόνια είναι να υπογραφεί μια Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Δήμου, της Κτηματικής Εταιρίας και του Υπουργείου Πολιτισμού για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αυτόν το χώρο. Υπάρχει επίσης μια απόφαση «ομπρέλα» του ΣτΕ που προστατεύει το Κόδρα από το ενδεχόμενο οικοδόμησης και έτσι δεν μπορεί να παραχωρηθεί ευτυχώς και στο ΤΑΙΠΕΔ. Για να δοθεί βέβαια στον Δήμο πρέπει να υπάρξει μια νέα μελέτη ανάδειξης και αξιοποίησης του χώρου την οποία και έχουμε δρομολογήσει.
Κ.: Μια που αναφερθήκαμε στο Κόδρα κ. Μπακογλίδη θα ήθελα να δώσετε και μια απάντηση στις καταγγελίες που υπάρχουν για τη λειτουργία ενός ακατάλληλου κυνοκομείου στο χώρο του.
Θ.Μ.: Το κυνοκομείο αυτό το έστησαν κάποιοι εθελοντές πριν από χρόνια με σκοπό να περιθάλπονται τα αδέσποτα που συλλέγονταν από τους δρόμους της Καλαμαριάς. Η εγκατάσταση αυτή δεν είναι του ΣΥΠΑΖΑΘ αλλά ο Σύλλογος και η Κτηνιατρική Υπηρεσία έχουν στείλει κτηνίατρο και έχει ελέγξει όλα αυτά τα ζώα που βρίσκονται εκεί. Βέβαια το οίκημα είναι παράνομο και το γνωρίζουμε αλλά αυτή τη στιγμή εξυπηρετεί μια κατάσταση φιλοξενώντας αδέσποτα που αν απελευθερώνονταν στην πόλη θα δημιουργούσαν πρόβλημα, κάτι που δεν θέλει ούτε η δημοτική αντιπολίτευση που έκανε τις σχετικές καταγγελίες. Το ΣΥΠΑΖΑΘ έχει αγοράσει ένα οικόπεδο στα όρια με το Δήμο Θέρμης και ετοιμάζεται να λειτουργήσει εκεί χώρο φιλοξενίας αδέσποτων ζώων. Όμως αυτός ο χώρος δεν αποτελεί λύση και πάλι για τη φιλοξενία των ζώων αλλά μόνον για την προσωρινή περίθαλψή τους.
Κ.:Ποιες θα είναι οι παρεμβάσεις του Δήμου Καλαμαριάς ώστε να ανακουφιστούν περαιτέρω οι συμπολίτες μας από την οικονομική κρίση;
Θ.Μ. : Επιπλέον της «ομπρέλας» προστασίας που έχει αναπτύξει η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής για τους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας, σκοπεύουμε να προβούμε και σε μείωση των δημοτικών τελών τόσο σε καταστήματα όσο και στις κατοικίες. Θέλουμε να τονώσουμε την τοπική αγορά και την τοπική οικονομία και μέσα από τις παρεμβάσεις μας στις γειτονιές. Είναι ιδιαίτερα θετικό, όπως πληροφορήθηκα από τον Εμπορικό Σύλλογο Καλαμαριάς, ότι η ανάπλαση στον κεντρικό πεζόδρομο έχει βοηθήσει σημαντικά στην τόνωση της αγοράς τόσο ώστε να μην υπάρχει πλέον ξενοίκιαστο μαγαζί στην περιοχή. Αν κατορθώσουμε να εντάξουμε στο ΕΣΠΑ και την ανάπλαση της Μητροπολίτου Χρυσάνθου τότε θα έχει ολοκληρωθεί το έργο και δεν θα έχει τίποτε να ζηλέψει και από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα με την έλευση και του Μετρό θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η κατάσταση.
Κ.: Τι μπορεί να περιμένει η Καλαμαριά από την έλευση του Μετρό κ. Μπακογλίδη;
Θ.Μ. : Το Μετρό είναι το μεγαλύτερο έργο που εκτελείται στο Δήμο και από πλευράς εργασιών αλλά και οικονομικού κόστους. Πρόσφατα εγκρίθηκε ποσό 200 εκατομμυρίων ευρώ για το Μετρό της Καλαμαριάς επιβεβαιώνοντας αυτό που λέγαμε προεκλογικά ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια και όχι από τις δημόσιες επενδύσεις και γι’ αυτό θα ολοκληρωθεί κανονικά. Το έργο θα αναβαθμίσει λειτουργικά και κυκλοφοριακά την Καλαμαριά, θα βοηθήσει στον περιορισμό της αυτοκίνησης και θα βελτιώσει και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Μελλοντικά επίσης ο σταθμός μετεπιβίβασης της Μίκρας θα αποτελέσει έναν συγκοινωνιακό κόμβο που θα αναβαθμίσει την περιοχή. Είναι ένα έργο που πιστεύω θα αποτελέσει μια σημαντική παρακαταθήκη για τα παιδιά μας.
Κ.: Εσείς σκοπεύετε να ενισχύσετε όπως πληροφορούμαστε αυτό το συγκοινωνιακό δίκτυο επαναφέροντας και την αστική συγκοινωνία;
Θ.Μ. : Η αστική συγκοινωνία υπήρχε στην Καλαμαριά αλλά κάποια στιγμή απαξιώθηκε τόσο από το Δήμο όσο και από τους δημότες. Τα λεωφορεία ήταν απαρχαιωμένα αλλά και τα δρομολόγια δεν ήταν συχνά. Σκοπεύουμε να βρούμε μερικά μινιμπάς και να τα δρομολογήσουμε σε περιοχές που δεν εξυπηρετούνται από τον ΟΑΣΘ, όπως είναι η Κηφισιά, ο Βότσης ή ο Φοίνικας. Μάλιστα στο μέλλον θα συνδυάζεται η δημοτική συγκοινωνία και με το Μετρό.
Κ. : κ. Δήμαρχε υποσχεθήκατε προεκλογικά τη λειτουργία νέων ΚΑΠΗ και ΚΕΠ στην Καλαμαριά. Πως και πότε θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες σας;
Θ.Μ. : Αυτό που σχεδιάζουμε δεν θα είναι ΚΕΠ, που άλλωστε υπάγονται στο Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά Σημεία Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΣΕΠ). Το πρώτο θα γίνει στην αγορά του Φοίνικα, η οποία μάλιστα θα αναπλασθεί προσεχώς. Σκοπεύουμε να συντηρήσουμε τα καταστήματα που υπάρχουν εκεί και να τα νοικιάσουμε σε χαμηλές τιμές ώστε να ενισχυθεί η τοπική αγορά. Το ΣΕΠ θα μπορεί αρχικά να εκδίδει απλά πιστοποιητικά και στη συνέχεια, αν γίνει αποδεκτό από τους δημότες, να αναλάβει και τη διεκπεραίωση υποθέσεων μέσω του ΚΕΠ.
Κ. : Εκτός από τη στροφή του Δήμου στις γειτονιές, στην περιφέρειά του, πως σκοπεύετε να κάνετε την Καλαμαριά ενεργό κομμάτι του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης;
Θ.Μ. : Η Καλαμαριά είναι η είσοδος και η έξοδος της ανατολικής πλευράς της Θεσσαλονίκης και επομένως οτιδήποτε σχεδιάζουμε έχει άμεσο αντίκτυπο σε όλη την πόλη. Εκτός αυτού ο Δήμος Καλαμαριάς εφαρμόζει έμπρακτα την εξωστρέφεια στέλνοντας τα πολιτιστικά του σχήματα σε όλη την πόλη ενώ έχει συνεργαστεί στενά και θα επιδιώξει να συνεργαστεί ακόμη στενότερα με τη νέα πρυτανική αρχή του ΑΠΘ.
Κ. : Η Καλαμαριά διαθέτει σημαντικούς φορείς πολιτισμού όπως το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού και το Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής». Υπάρχει κάποιο σχέδιο στήριξης και περαιτέρω ανάδειξης αυτών των θεσμών;
Θ.Μ. : Είμαστε υπερήφανοι που και σε περιόδους κρίσης η Καλαμαριά κατορθώνει να διατηρεί και να αναδεικνύει την πολιτιστική της ιδιαιτερότητα. Το προσφυγικό στοιχείο αποτελεί την καρδιά αυτής της ιδιαιτερότητας που αναδεικνύεται όχι μόνον με τη συμβολή του Δήμου αλλά κυρίως από τους ίδιους τους δημότες μέσω των συλλόγων τους. Ο Δήμος υποστηρίζει αυτήν προσπάθεια μέσω θεσμών όπως του Αρχείου και του Μουσείου Φωτογραφίας αλλά και των πολιτιστικών κέντρων, του Δημοτικού Ωδείου, των Σχολών Χορού, της Φιλαρμονικής, των παιδικών βιβλιοθηκών αλλά και των θεατρικών σχημάτων που αποτελούν την «ζωντάνια» της Καλαμαριάς. Το σημαντικό στοιχείο για εμάς είναι ότι αυτή η προσπάθειά μας «αγκαλιάζεται» κυριολεκτικά από τους πολίτες του Δήμου μας.
Κ. : Θα ήθελα να περάσουμε και σε ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο που είναι ο αθλητισμός. Οι σχέσεις του Δήμου με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς σε τι επίπεδο βρίσκονται;
Θ.Μ. : Η Καλαμαριά χρωστά μεγάλο μέρος της πανελλήνιας αναγνώρισής της και στον Απόλλωνα. Ο Δήμος πάντα βρίσκεται και θα βρίσκεται κοντά στον Απόλλωνα και θα τον στηρίζει. Βέβαια η ΠΑΕ είναι ανώνυμη εταιρία και δεν μπορούμε να παρέμβουμε αλλά πάντα παρακολουθούμε από κοντά τα τεκταινόμενα και ελπίζουμε ότι η ομάδα θα πάει ακόμα καλύτερα στο μέλλον. Στον ερασιτέχνη Απόλλωνα υπάρχει διοίκηση Πρωτοδικείου αλλά οι άνθρωποι που συμμετέχουν είναι αξιόλογοι και κάνουν πολύ σοβαρή προσπάθεια. Βέβαια στην Καλαμαριά υπάρχουν πολλοί αθλητικοί σύλλογοι, σχεδόν σε κάθε γειτονιά και θα επιδιώξουμε να συνεργαστούμε με όλους τους συλλόγους και να υπάρξει μια καλύτερη διαχείριση των αθλητικών εγκαταστάσεων που διατίθενται.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Our website is protected by DMC Firewall!