Ο δημοτικός σύμβουλος από την παράταξη "Καλαμαριά Αλλιώς", Νίκος Γαβριήλ, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με το αίτημα παραχώρησης του Κυβερνείου στο Δήμο Καλαμαριάς:

 

Αίτημα προς παραχώρηση κατά χρήση του Κυβερνείου (παλατάκι) προς την ΕΤΑΔ Α.Ε. για 99 χρόνια υπέβαλλε ο Δήμος Καλαμαριάς όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Γιάννης Δαρδαμανέλης σε τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 24.08.2020.

Νωρίτερα στην συνεδρίαση, αναπτύσσοντας τις θέσεις της δημοτικής μας παράταξης ''Καλαμαριά Αλλιώς'', είχα θέσει το θέμα της χρήσης και της παραχώρησης του Κυβερνείου στην κοινωνία και τους πολίτες της Καλαμαριάς και του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος όπως και το θέμα των καπναποθηκών.

Το θέμα αυτό είναι διαχρονικό και πάντα επίκαιρο. Αφουγκραζόμενοι το αίτημα της κοινωνίας της Καλαμαριάς προς αξιοποίηση αυτού του κτιρίου, το οποίο είναι τοπόσημο για την πόλη μας, επαναφέρουμε τις προτάσεις που είχε κάνει η πρώην υπουργός ΥΜΑΘ Κατερίνα Νοτοπούλου:

"Ήρθε η ώρα να αποδώσουμε στην κοινωνία και τους πολίτες ένα ιδιαίτερο κτίριο.
Σχεδιάζουμε ολιστικά την ανάδειξη του δημόσιου χώρου και της πολιτιστικής κληρονομίας, στο πλαίσιο ευρύτερων συνεργιών του Μητροπολιτικού συγκροτήματος.
Σε συνεργασία με την ΜΑΘ ΑΕ υποβάλαμε στο ΥπΟιΑν ολοκληρωμένη πρόταση ωρίμανσης μελετών αποκατάστασης και επανάχρησης του Κυβερνείου.
Στην οποία προβλέπεται:
α) Μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας αξιοποίησης για την δυνατότητα χρήσης του Κυβερνείου ως «Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο» και έδρα του συμβουλίου απόδημου Ελληνισμού.
β) Ολοκληρωμένη μελέτη αποκατάστασης, ανακαίνισης και επανάχρησης του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου και απόδοση νέων χρήσεων και λειτουργιών.
Συγκεκριμένα οι χρήσεις που προτείνονται από το ΥΜΑΘ για το παλατάκι είναι η μετατροπή του σε μουσείο διασποράς στο οποίο θα μπορεί να ενσωματωθεί και η έδρα του συμβουλίου απόδημου ελληνισμού με την παράλληλη στέγαση του κέντρου του μητροπολιτικού οργανισμού μουσείων. Το εξαιρετικής ομορφιάς διατηρητέο κτίριο συνολικού εμβαδού 1600 τ.μ. θα μπορούσε ταυτόχρονα με τα παραπάνω να λειτουργήσει και ως «Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο», το οποίο δυνητικά θα μπορούσε να περιλαμβάνει:
Αίθουσες συνεδρίων υψηλών προδιαγραφών
Έκθεση των ιδιαίτερων αντικειμένων του Κυβερνείου στον φυσικό τους χώρο (λειτουργία μόνιμου Μουσείου/Έκθεσης)
Διαμόρφωση αιθουσών και αίθριων χώρων για τη φιλοξενία περιοδικών εκθέσεων/εκθεμάτων
Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου για τη φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Τη διασύνδεση του με φορείς της Θεσσαλονίκης για την προώθηση συνεργιών στο χώρο του πολιτισμού
Χώροι εστίασης/εξυπηρέτησης των ανωτέρω δράσεων
Φιλοξενία διοικητικών δομών.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Our website is protected by DMC Firewall!