Η δημοτική παράταξη "Συνεργασία για την Καλαμαριά" (επικεφαλής Θεοδόσης Μπακογλίδης) παρουσίασε τις προτάσεις της για την Μελέτη ΕΙΔΙΚΟΥ ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ του Παραλιακού Μετώπου του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θες/νίκης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

 

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

mpakoglidisΗ θάλασσα αποτέλεσε συστατικό στοιχείο της κοινωνίας της Καλαμαριάς, ήδη από τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας της.
Από τη θάλασσα έφθασε το πλήθος των προσφύγων και έστησε μια ολόκληρη κοινωνία δίπλα σε αυτήν, ίσως την πιο ραγδαία αναπτυσσόμενη – σε πλήθος τομέων- στα χρόνια του νεότερου Ελληνικού κράτους.
Όλα αυτά τα χρόνια ο λαός της Καλαμαριάς άντλησε από τη θάλασσα ελπίδα, ενέργεια αλλά και σημαντική βοήθεια στη δύσκολη προσπάθειά του για οικονομική και κοινωνική ευημερία.
Τόσο η ιστορική συνέχεια, όσο και η ανάγκη για τη διαφύλαξη και τη διάσωση των τελευταίων μεγάλων ελεύθερων χώρων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θες/νίκης, πρέπει να αποτελέσει για τους ΟΤΑ της περιοχής, τη στρατηγική μας επιλογή, για να μπορούν όχι μόνο οι δημότες μας, αλλά και οι επισκέπτες να έχουν ελεύθερη και αδιακώλυτη πρόσβαση στην θαλάσσια περιοχή.

Το ΕΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ του παραλιακού μετώπου του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θες/νίκης, είναι ένα θέμα μείζονος σημασίας, τόσο για το Δήμο μας όσο και για τους υπόλοιπους εφτά Δήμους με πρόσωπο στη θάλασσα, συνολικού μήκους 40 χλμ. Ως εκ τούτου το έργο αυτό, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το μέλλον όχι μόνο της Καλαμαριάς, αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θες/νίκης, σε επίπεδο οικονομικής, τουριστικής, εμπορικής και πολιτιστικής ανάπτυξης.

Γενικές παρατηρήσεις

Α) Στο εισαγωγικό κείμενο της μελέτης που μας παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 28/1/20 αναφέρεται ότι, «στόχος είναι να ρυθμιστεί χωρικά η παράκτια ζώνη του ΠΣΘ ώστε να λειτουργήσει ως υποδοχέας έργων υπερτοπικής κλίμακας στα πλαίσια μιας ενιαίας θεώρησης και συντεταγμένης υλοποίησης» .
Δυστυχώς δε διαπιστώσαμε μια σαφή προσπάθεια ενοποίησης των μέχρι σήμερα ανεξάρτητων σχεδιασμών του κάθε Δήμου.
Προτείνονται έργα τα οποία θα λειτουργήσουν ανταγωνιστικά και σε τέτοιο αριθμό που είναι προφανές ότι το ένα θα εμποδίσει την υλοποίηση του άλλου ή θα συμβάλλουν στην οικονομική κατάρρευση όλων. Για παράδειγμα, υπάρχει στοιχειώδης μελέτη βιωσιμότητας για την πρόταση δύο επιπλέον Μαρινών εκατέρωθεν της υπάρχουσας Μαρίνας Αρετσούς , μία στο Ποσειδώνιο και μία στην Πυλαία;
Β) Προτείνουμε στα πλαίσια της μελέτης τη σύσταση φορέα υλοποίησης, ο οποίος έχοντας την απαραίτητη τεχνογνωσία, να μπορεί να συντονίζει ένα τόσο μεγάλο και πολύπλοκο εγχείρημα σε επίπεδο τεχνικό, χωροταξικό, λειτουργικό και εξεύρεσης χρηματοδοτικών εργαλείων για την υλοποίησή του.

Σε ότι αφορά τις επιμέρους παραγράφους, σας υποβάλλουμε τις εξής παρατηρήσεις:

1)Το τμήμα της παραλιακής ζώνης από τα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης μέχρι και τη ΝΔΒΕ και δυτικά της οδού Σοφούλη, αδικαιολόγητα εξαιρείται από το ΕΧΣ.
Προτείνουμε να συμπεριληφθεί η προαναφερθείσα περιοχή Καραμπουρνάκι στο ΕΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ, με τις χρήσεις που προβλέπονται στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Καλαμαριάς.

2) Άξονας – διαδρομή 2γ
Στην προκειμένη περίπτωση και όπου αλλού προβλέπονται πορείες πεζών και ποδηλάτου, γίνεται απλώς αναφορά χωρίς σχεδίαση και χωροθέτηση αυτών.
Προτείνουμε στο πλαίσιο της μελέτης ανάπλασης, την χωροθέτηση της διαδρομής πεζών και ποδηλάτου δίπλα στη θάλασσα, κατά μήκος της γραμμής αιγιαλού και παραλίας

3) Ζώνη 2δ1
Να διαγραφεί η χρήση τουρισμού από το Κυβερνείο και να συμπληρωθεί το κείμενο της παραγράφου αυτής ως εξής:
Πρόκειται για την έκταση του πρώην θερινού ανακτόρου- κυβερνείου, η οποία βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του απολυμαντηρίου της Θεσσαλονίκης, το οποίο δέχθηκε χιλιάδες πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής, για την οποία προτείνονται χρήσεις αναψυχής πολιτισμού και χρήσεις διατήρησης της ιστορικής μνήμης, όπως η στέγαση – φιλοξενία φορέων π.χ. του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, με Συντελεστή Δόμησης την υφιστάμενη δόμηση.

4) Ζώνη 2δ2
Η τελευταία πρόταση να αντικατασταθεί ως εξής:
Προτεινόμενος Συντελεστής Δόμησης: υφιστάμενη νόμιμη δόμηση ή δυνάμενη να νομιμοποιηθεί.

5) Ζώνη 6γ
Να αφαιρεθεί ο όρος «Ιχθυόσκαλα Νέας Κρήνης».

6) Να συμπεριληφθεί στο ΕΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ η περιοχή της Σχολής Δικαστών και να γίνει σαφής αναφορά στην χωροθέτηση του Καταφυγίου Τουριστικών Σκαφών το οποίο θα συμβάλει στον απαιτούμενο συνδυασμό της θαλάσσιας συγκοινωνίας με το Μετρό όπως προβλέπεται στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Καλαμαριάς.

7) Στην περιοχή της πλαζ Αρετσούς και των απολυμαντηρίων να χωροθετηθεί το μνημείο του Προσφυγικού Ελληνισμού.

8) Στην περιοχή που βρίσκεται το κτίριο του πρώην νοσοκομείου ‘ΠΑΝΑΓΙΑ’ να προστεθεί στις προβλεπόμενες από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Καλαμαριάς χρήσεις και η χρήση τουρισμός.

9) Η αναχάραξη αιγιαλού πρέπει να γίνει όπου απαιτείται και για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

10) Να συμπεριληφθεί στο ΕΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ και η Βάση Ναυτοπροσκόπων.

11) Επειδή θεωρούμε ότι το στρατόπεδο Κόδρα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του παραλιακού μας μετώπου, προτείνουμε να συμπεριληφθεί στο ΕΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ, ώστε ο σχεδιασμός του να είναι ενιαίος με το θαλάσσιο μέτωπο.

Οι προτάσεις που καταθέτει η παράταξή μας, ενόψει σύνταξης του ΕΙΔΙΚΟΥ ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ του παραλιακού μετώπου του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θες/νίκης, προωθούν την αναβάθμιση της σχέσης του κοινωνικού ιστού με τη θάλασσα, τη βιώσιμη αστική κινητικότητα καθώς και την πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη του Δήμου μας.

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
‘ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ’

ΜΠΑΚΟΓΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΟΣΗΣ
ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Our website is protected by DMC Firewall!