Τις προτάσεις της στη δημόσια διαβούλευση για το Ενιαίο Χωρικό Σχέδιο (ΕΧΣ) του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς παρουσίασε η δημοτική παράταξη "Καλαμαριά - Πρώτη Ξανά".

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

 

Με την ευκαιρία της συζήτησης για το Ενιαίο Χωρικό Σχέδιο (ΕΧΣ) του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς, στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, η παράταξή μας κατέθεσε ολοκληρωμένες προτάσεις:

Πρώτη προτεραιότητα είναι ο καθαρισμός, η προσβασιμότητα για όλους και η ενιαιοποίηση της παραλίας μας.
Αποτελεί προεκλογική μας δέσμευση και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στην κατεύθυνση για ενεργό συμμετοχή όλων στην διαμόρφωση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου της ΠΚΜ για την ενοποίηση, την ανάπλαση και την αξιοποίηση του παράλιου μετώπου της Θεσσαλονίκης, σημαντικό μέρος του οποίου ανήκει στην Καλαμαριά.
Πάγια θέση μας αποτελεί επίσης η σύνδεση της αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου με την αξιοποίηση του Κυβερνείου και του στρατοπέδου Κόδρα, τα οποία αντιλαμβανόμαστε ως αναπόσπαστα κομμάτια του.
Πιστεύουμε πως πρέπει να αναθεωρηθεί ο σχεδιασμός τεθλασμένης περιπατητικής και ποδηλατικής διαδρομής, έτσι ώστε να μην προκύπτουν ασυνέχειες και να διασφαλίζεται η διαρκής επαφή των διαδρομών με τη θάλασσα.

Παίρνοντας τα πράγματα με τη σειρά επιθυμούμε να προτείνουμε τα εξής, προσθέτοντας τις προτάσεις μας στο κατατεθειμένο προς συζήτηση Ειδικό Χωρικό Σχέδιο:

1) Να συμπεριληφθεί άμεσα στο Χωρικό Σχέδιο η ΠΕΠ 1, η αναφερόμενη στην περιοχή «Καραμπουρνάκι». Εφιστούμε την προσοχή όλων στο γεγονός ότι η μη ένταξη της εν λόγω περιοχής στο ΕΧΣ δεν «θωρακίζει» το συγκεκριμένο τμήμα της παραλιακής ζώνης κι έτσι δεν αποτρέπει την περαιτέρω δόμησης αυτής.
Πεποίθησή μας αποτελεί η προστασία του φυσικού κάλλους στην περιοχή «Καραμπουρνάκι». Η επίτευξη αυτού του κοινού, πιστεύουμε, στόχου, μπορεί να συντελεστεί με την αναφορά της ΠΕΠ 1 και των επιδιώξεων που έχουμε ως Δήμος για την περιοχή αυτή εντός του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, με βάση τις κατευθύνσεις που έχουν άλλωστε περιγραφεί στο τελευταίο ΓΠΣ.

2) Δεύτερη παράλειψη στο ΕΧΣ είναι η απουσία περιγραφής χρήσεων γης για το παράκτιο τμήμα που εδρεύει ο Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης, αλλά και η έκταση που τώρα βρίσκεται η Ναυτική Διοίκηση Βορείου Ελλάδος. Θεωρούμε πως πρέπει να υπάρχει εκτενής αναφορά στα δύο αυτά σημεία, χωρίς περαιτέρω δόμηση, αλλά περιγραφή χρήσεων έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η αξιοποίηση με κατεύθυνση την κοινή ωφέλεια και την πρόσβαση όλων και στα δύο σημεία. Ειδικά στην περίπτωση αποχώρησης της ΝΔΒΕ από εκεί.

3) Ανάπλαση και αξιοποίηση του Κυβερνείου ως χώρο πολιτισμού, ιστορικής μνήμης και αναψυχής. Η πρότασή μας για απόδοση του χώρου στο λαό της Καλαμαριάς και της ευρύτερης Θεσσαλονίκης, όπως και η μεταφορά της έδρας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού εντός αυτού, γίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ. Πρέπει να περιγραφούν συγκεκριμένες χρήσεις, έτσι ώστε να αποτραπεί η μετατροπή ενός χώρου ιστορικής σημασίας και αξίας, σε χώρο τουριστικής εκμετάλλευσης (Ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις κλπ).

4) Ανάπλαση και αξιοποίηση της Πλαζ Αρετσούς και ανάδειξή της σε χώρο πολιτισμού, ιστορικής μνήμης, τουρισμού και αναψυχής. Η Πλαζ Αρετσούς είναι ο χώρος όπου βρίσκονταν τα Απολυμαντήρια, ο χώρος δηλαδή, όπου πάτησαν για πρώτη φορά το πόδι τους στην Πατρίδα οι πρόσφυγες πρόγονοί μας. Είναι ο χώρος όπου άφησαν τη ζωή τους χιλιάδες Έλληνες, ξεριζωμένοι από τις πατρογονικές εστίες τους. Είναι ταυτόχρονα μια όαση δροσιάς και ένας χώρος φυσικού κάλλους για όλο το πολεοδομικό συγκρότημα. Η σύνδεση της ιστορικής μνήμης με την επισκεψιμότητα για λόγους ιστορικούς και αναψυχής, σε συνάρτηση με την πρότασή μας για το Κυβερνείο, μπορούν να αποτελέσουν τους λόγους για ταυτόχρονη πολιτιστική, οικονομική και τουριστική ανάπτυξη. Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, αποτελεί η σθεναρή διεκδίκηση όλων των χώρων για τους οποίους απαιτείται ανανέωση των παραχωρητηρίων προς το Δήμο μας.

5) Ενεργός συμμετοχή, υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων και αυστηρών όρων στη διαδικασία παραχώρησης της Μαρίνας Αρετσούς.
Εξασφάλιση ελεύθερης πρόσβασης για τους κατοίκους και αποτροπή τσιμεντοποίησης της παραλιακής ζώνης. Ανάπτυξη με σεβασμό στους κατοίκους και το περιβάλλον.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο δεν αναφέρεται στη Μαρίνα Αρετσούς, λόγω της κυριότητας αυτής από το ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό δε συμφωνεί με τη δική μας θεώρηση, γιατί βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων της Καλαμαριάς και πιστεύουμε πως ο Δήμος μας οφείλει και δικαιούται να έχει άποψη και πρόταση.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η λειτουργία της Μαρίνας προφανώς και επηρεάζει το συγκεκριμένο τμήμα της παραλιακής ζώνης, όπως επίσης και ο σχεδιασμός της θαλάσσιας συγκοινωνίας!

6) Στην ίδια λογική βάση με την Μαρίνα Αρετσούς, ως προς την αξιοποίησή του κινούμαστε και σε σχέση με το πρώην Νοσοκομείο Παναγία. Η αξιοποίησή του αποτελεί αναγκαιότητα για όλη την περιοχή της Νέας Κρήνης και κατ’ επέκταση όλης της Καλαμαριάς.
Η όποια πιθανή τροποποίηση χρήσης θα πρέπει να γίνει μόνο προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της περιοχής, με σεβασμό στο περιβάλλον, στη φυσιογνωμία της και τους κατοίκους. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνεχίσει να είναι ένα νεκρό κουφάρι σε μια γειτονιά ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

7) Ειδική μνεία πρέπει να γίνει για τον πολύπαθο πολυχώρο πολιτισμού Remezzo, ο οποίος στη συνείδηση των Καλαμαριωτών είναι και πρέπει να παραμείνει στα χέρια του Δήμου μας, να γίνει το κέντρο ανάπτυξης του πολιτισμού κυρίως για τη νεολαία της πόλης μας, ένα κέντρο που θα συγκεντρώνει την πολιτιστική και καλλιτεχνική δραστηριότητα της Καλαμαριάς και όχι μόνο!
Βασική προϋπόθεση για τα παραπάνω αποτελεί η οριστική εκ νέου παραχώρηση του Remezzo στο Δήμο μας.

8) Η διεκδίκηση και το αίτημα κατασκευής του Αλιευτικού Καταφυγίου Νέας Κρήνης εκεί όπου έχει χωροθετηθεί είναι οικονομική, κοινωνική αλλά και ηθική υποχρέωση απέναντι σε μια ολόκληρη περιοχή και έναν ολόκληρο επαγγελματικό κλάδο. Η πρωτογενής παραγωγή, η παράδοση αλλά και η διαφύλαξη των επαγγελματιών κι ερασιτεχνών αλιέων της Νέας Κρήνης και συνολικά της Καλαμαριάς αποτελεί βασική υποχρέωση όλων μας.

9) Άμεση εκπόνηση μελέτης για το Στρατόπεδο Κόδρα στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός υπερτοπικού άλσους-πάρκου, πνεύμονα ζωής για όλο το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης και ένταξή της στο συνολικό Ειδικό Χωρικό Σχέδιο. Χρήσεις πολιτισμού και ιστορικής μνήμης στα 16 διατηρητέα κτήρια μέσα στο πρώην στρατόπεδο.
Παράλληλα είναι άμεση αναγκαιότητα η προκήρυξη Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού με βάση τον οποίο θα καταλήξουμε στη συνολική φυσιογνωμία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου.

10) Στο θέμα της επαναχάραξης της αιγιαλίτιδας ζώνης, συμφωνούμε πως η εικοσαετής καθυστέρηση δημιουργεί προβλήματα, καθώς δεν αποτυπώνεται η σημερινή υφιστάμενη κατάσταση. Αυτό πρέπει να γίνει με βασική κατεύθυνση την προστασία ενός δημόσιου αγαθού το οποίο ανήκει σε όλους.

11) Θεωρούμε απαραίτητο το σχεδιασμό ποδηλατικής και περιπατητικής διαδρομής που θα εφάπτεται στην παραλία μέχρι και την σχολή Δικαστών, έτσι ώστε να είναι δυνατή η σύνδεση αυτών των διαδρομών με τις αντίστοιχες του γειτονικού μας Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη.

Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα δεσμεύει όλους μας, Διοίκηση και Δημοτικό Συμβούλιο, στην διεκδίκηση όσων απαιτούνται για την αξιοποίηση και ανάδειξη του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς, με σεβασμό στο περιβάλλον και στα δικαιώματα πρόσβασης όλων των κατοίκων της πόλης μας.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

DMC Firewall is a Joomla Security extension!