Μετά το κάλεσμα του Δήμου Καλαμαριάς σε δημόσια διαβούλευση για την μελέτη Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το Παραλιακό Μέτωπο του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης (ΕΔΩ), ο Σύλλογος της Νέας Κρήνης "Μπουμπουλίνα" δημοσιοποιεί τις προτάσεις του για το παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου:

Ειδικό Χωρικό Σχέδιο ΕΝΙΑΙΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Προτάσεις και σχόλια Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Νέας Κρήνης η «ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ»

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας, την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020 παρουσία και πολλών δημοτών και εκπροσώπων φορέων, παρουσιάστηκε το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, συνολικού μήκους 40 χιλιομέτρων, που θα αφορά σε 7 Δήμους με πρόσωπο στη θάλασσα. Τα σημαντικότερα στοιχεία του σχεδίου παρουσίασε ο επικεφαλής της μελετητικής ομάδας, μέλος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Τάκης Δούμας.

Ένα μέρος της μελέτης αφορά και στην πόλη μας και κατ επέκταση και στο παραλιακό κομμάτι της Νέας Κρήνης.

Εκπρόσωποι της “ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ“, του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Νέας Κρήνης, ήταν παρόντες στην συνεδρίαση του ΔΣ. Αφού ζήτησαν την άποψη κάθε ενδιαφερομένου στο χώρο τους, με το επισυναπτόμενο κείμενο παρουσιάζουν τις προτάσεις και τα σχόλιά τους, που αφορούν τόσο στο παραλιακό μέρος της Νέας Κρήνης και της Καλαμαριάς, όσο και στο Ειδικό Χωρικό Σχέδιο γενικότερα.
Τα χρονικά πλαίσια για την κατάθεση προτάσεων είναι ιδιαίτερα στενά, δεδομένου ότι η ενημερωτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020, χωρίς προηγούμενη αποστολή των σχετικών προτάσεων και παρατηρήσεων για το Ενιαίο Χωρικό Σχέδιο για το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης και η τελική ημερομηνία αποστολής των προτάσεων είναι η Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020.
Στα πλαίσια αυτά καταθέτουμε, επιγραμματικά τις προτάσεις μας, όπως διαμορφώθηκαν στο Σύλλογό μας. Την «ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ».

1. Δεδομένου ότι ένας σημαντικός στόχος του ΕΧΣ είναι η δημιουργία εκτεταμένου δικτύου πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, θεωρούμε ότι το σχέδιο πρέπει να προωθεί κατά το δυνατόν την δημιουργία των πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων ακριβώς μπροστά από την θάλασσα, χωρίς ενδιάμεσα δομημένα τετράγωνα. Για παράδειγμα, προτείνουμε η διαφορετική χάραξη στην οδό Σοφούλη, να αλλάξει και ο πεζόδρομος και ο ποδηλατόδρομος να μετατεθούν ακριβώς μπροστά από το θαλάσσιο μέτωπο.

2. Το ΕΧΣ δεν πρέπει με κανένα τρόπο να διευκολύνει την νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών στον αιγιαλό και την παραλία. Ούτε και με την επαναχάραξη του αιγιαλού και της παραλίας.

3. Να υπάρξει μέριμνα, έτσι ώστε η από το ΕΧΣ προβλεπόμενη θαλάσσια αστική συγκοινωνία, να ΄΄κουμπώνει΄΄ τόσο με την υφιστάμενη αστική συγκοινωνία της πόλης, όσο και με το υπό κατασκευή μετρό.

4. Το ΕΧΣ δίνει ίσως την ευκαιρία να μελετηθεί συνολικά το παραθαλάσσιο οικοσύστημα σε όλο το μέτωπο, να διαπιστωθεί τι και από τι απειλείται και να προκύψει μέριμνα προστασίας του. Σαν παράδειγμα φέρνουμε την παγίδευση ωδικών πτηνών σε πολλά γειτονικά μέρη του παραλιακού μετώπου, δομημένα και αδόμητα. Πέρα από την υφιστάμενη νομοθεσία, που από ότι φαίνεται, κανέναν δεν εμποδίζει να συνεχίζει να παγιδεύει και να εμπορεύεται ωδικά πτηνά. Που διαπιστωμένα πλέον, γίνονται όλο και πιο σπάνια.

5. Στα πλαίσια των μητροπολιτικών πάρκων που προβλέπονται δυτικά και ανατολικά, ή σε άλλα μέρη του θαλάσσιου μετώπου που προσφέρονται, να υπάρξει και ιδιαίτερη μελέτη για την δυνατότητα αξιοποίησης των θεραπευτικών ιδιοτήτων του θαλάσσιου περιβάλλοντος, για συγκεκριμένες παθήσεις. Τόσο σωματικές όσο και ψυχικές.

6. Δημιουργία βιωματικού μουσείου που διαχρονικά θα παρουσιάζει την ιστορία και την εξέλιξη της περιοχής εξ αιτίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Εδώ, σε διαφορετικά κεφάλαια, μπορούν να παρουσιάζονται ιστορικά στοιχεία, πληροφορίες για την βιολογία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τον τρόπο αλληλεπίδρασης ηπειρωτικού και θαλάσσιου περιβάλλοντος, την οικονομική ανάπτυξη, την ίδρυση οικισμών, την επικοινωνία με την ενδοχώρα μέσω του λιμανιού, τον ρόλο του θαλάσσιου περιβάλλοντος της περιοχής σε σημαντικά ιστορικά φαινόμενα, όπως την εγκατάσταση προσφύγων και την επίδραση του θαλάσσιου περιβάλλοντος στις τέχνες και τον πολιτισμό.

Και, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό, τις επιπτώσεις που ενδεχόμενα θα προκύψουν, σε όλο το μέτωπο του ΕΧΣ και τους παρακείμενους οικισμούς και οικοσυστήματα από την κλιματική αλλαγή.

Μερικές μόνο σκέψεις από πολλές άλλες.

7. Θα είχε την δυνατότητα αυτό το βιωματικό μουσείο, ή όπως αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί, να γίνει πόλος έλξης διαφορετικών ενδιαφερόντων. Και μπορεί να φιλοξενηθεί σε ένα μέρος από το Παλατάκι και σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του εξαιρετικού χώρου του γειτονικού μητροπολιτικού πάρκου του Κόδρα, να αποτελέσει έναν διακριτό προορισμό για κάθε ενδιαφερόμενο, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Να γίνει ένα ζωντανό εργαστήρι γνώσης και για τους μαθητές της περιοχής και για κάθε ενδιαφερόμενο.

8. Η προβλεπόμενη κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου στην Νέα Κρήνη να διευκολύνει την συνέχεια του παραθαλάσσιου πεζόδρομου και ποδηλατόδρομου. Το μέρος της παραλίας μετά τον χώρο του καταφυγίου να καθαρισθεί από όσα σήμερα εμποδίζουν τους κατοίκους να απολαύσουν. Και σε περίπτωση επαναχάραξης και στο σημείο αυτό του αιγιαλού και της παραλίας, να εμπλουτισθεί με κατάλληλη άμμο για την δημιουργία μιας εύκολα προσβάσιμης παραλίας που θα επιτρέπει τους επισκέπτες της να χαίρονται την θάλασσα, ακόμα και χωρίς κολύμπι.

9. Το αίτημα για την ανάδειξη των «απολυμαντηρίων» σε τόπο ιστορικής μνήμης και ανέγερσης μνημείου, προτάθηκε και αναπτύχθηκε εκτενώς από τον κύριο Μανόλη Λαμτζίδη, και υποστηρίζεται και από τον σύλλογό μας. Για το οποίο θέμα, στα πλαίσια της ανάδειξης της Ιστορικής Μνήμης των Ελλήνων του Πόντου, ψηφίστηκε απόφαση για την Σύσταση Μεικτής Επιτροπής.
(Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, Τεύχος δεύτερο, Αρ. φύλλου 2009, 31 Μαΐου 2019)

Στις επισυναπτόμενες παραπομπές μπορεί κανείς να ενημερωθεί για τα σημαντικότερα σημεία της εισήγησης του κυρίου Δούμα και της Τεχνικής Έκθεσης Προέγκρισης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

https://www.makthes.gr/thessaloniki-to-neo-schedio-gia-to-p…
http://www.pkm.gov.gr/
…/2019_10_29_%CE%A4%CE%95%CE%A7%CE%9D…

Κλείνοντας προτείνουμε στην διοίκηση του Δήμου, σε μελλοντικές διαβουλεύσεις, αξιοποιώντας μια επίκαιρη πάντα λίστα με τα στοιχεία επικοινωνίας, φορέων και συλλόγων της πόλης, την έγκαιρη αποστολή των υπό διαβούλευση προτάσεων και σχεδίων. Για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Νέας Κρήνης η «ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ»

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd