Η δημοτική παράταξη ''Καλαμαριά Πρώτη Ξανά'' (επικεφαλής Άρης Τεμεκενίδης) εξέδωσε δελτίο τύπου με το οποίο τοποθετείται στα γεγονότα που ακολούθησαν τη φημολογία για μαζική εγκατάσταση προσφύγων στην Καλαμαριά. Η ανακοίνωση κλείνει με παραπομπή στην ιστοσελίδα του προγράμματος REACΤ: https://www.react-thess.gr/

 

Αναλυτικά:

 

Με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό στο Δήμο μας με βάση ανυπόστατες πληροφορίες για μαζική μετακίνηση προσφύγων στο εγκαταλελειμμένο κτίριο της πρώην κλινικής "Παναγία", η παράταξή μας έχει σαφή και ξεκάθαρη θέση:

Το προσφυγικό ζήτημα ταλανίζει την Ευρωπαϊκή ήπειρο από το 2015. Δυστυχώς, η λανθασμένη αντιμετώπισή του ως προσωρινού φαινομένου και το μέγεθός του ως πρόβλημα, έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τις απροετοίμαστες Ελληνικές και Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που αδυνατούν ακόμη και σήμερα να καταλήξουν σε μια συνολική λύση.

Συνέπειες των παραπάνω αποτελούν η αμηχανία, η πίεση και ο φόβος – δικαιολογημένος και αδικαιολόγητος – που αισθάνονται οι τοπικές κοινωνίες περί το τι μέλλει γενέσθαι, αισθήματα που πολλές φορές γίνονται προϊόν εκμετάλλευσης από περιθωριακές και ακραίες φωνές.

Από την πρώτη στιγμή και παρά την ταυτόχρονη οικονομική κρίση, ο Ελληνικός λαός στάθηκε αρωγός και αλληλέγγυος απέναντι στους κατατρεγμένους και διωγμένους συνανθρώπους μας, που πάτησαν το πόδι τους στη χώρα μας.

Η Καλαμαριά μας, ήδη εδώ και τρία χρόνια, φιλοξενεί στα διοικητικά όρια του Δήμου μας πρόσφυγες και μετανάστες, οργανωμένα και συστηματικά, όπως θα έπρεπε να προβλεφθεί σε όλη τη χώρα ώστε να μην επιβαρύνονται μόνο ορισμένες περιοχές της, μέσω του προγράμματος REACT (με διεθνή χρηματοδότηση). Στην Καλαμαριά έχουν βρει το "καταφύγιό" τους αρκετές δεκάδες οικογενειών, ενώ γίνονται προσπάθειες κοινωνικής ένταξής τους, συμμετοχής των παιδιών στα σχολικά προγράμματα κλπ.

Στην ίδια την Καλαμαριά όμως, σε ένα Δήμο μέσα στον αστικό ιστό, με ελάχιστους ελεύθερους χώρους, οφείλουμε να αποφύγουμε οποιαδήποτε μη οργανωμένη ενέργεια. Η δημιουργία ενός ακόμη χώρου όπου θα στοιβάζονται ψυχές, δημιουργώντας ένα ακόμη γκέτο και περιθωριοποιώντας ανθρώπους και οικογένειες, παρατημένους σε χώρους ακατάλληλους για οποιαδήποτε μορφή φιλοξενίας μας βρίσκει προφανώς αντίθετους.

Στην πάντα φιλόξενη, προσφυγομάνα Καλαμαριά οφείλουμε να συνεχίσουμε μέσω της συμμετοχής μας στο πρόγραμμα REACT την συμβολή μας στην προσπάθεια ολόκληρης της χώρας να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση και τις επιπτώσεις της. Με σχέδιο και ανθρωπιά. Και σε αυτό το θέμα η Καλαμαριά πρέπει να είναι παράδειγμα προς μίμηση.

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Our website is protected by DMC Firewall!