Ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών στην Καλαμαριά σημαδεύτηκε από την πολύ μεγάλη αποχή του 59,53%. Αυτό σημαίνει ότι λιγότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους της Καλαμαριάς πήγαν μέχρι την κάλπη. Συνολικά ψήφισαν 22.384 από τους 55.448 εγγεγραμένους, ενώ στον πρώτο γύρο ψήφισαν 35.196.

 

Η μεγάλη αποχή προκάλεσε ένα παράδοξο: η παράταξη που ήρθε πρώτη στον πρώτο γύρο πήρε μικρότερο αριθμό ψήφων στο δεύτερο! Ομολογουμένως, πρόκειται για ένα φαινόμενο όχι μοναδικό αλλά σπάνιο.

 

Συγκεκριμένα, η παράταξη Συνεργασία για την Καλαμαριά του Θεοδόση Μπακογλίδη έλαβε 11.897 ψήφους στον πρώτο γύρο, εκλέγοντας 14 συμβούλους, ενώ στο δεύτερο γύρο έλαβε 9.043. Δηλαδή, περίπου 2.800 Καλαμαριώτες, σχεδόν το 1/4, που ψήφισαν τη Συνεργασία για την Καλαμαριά, δεν ψήφισαν τη δεύτερη Κυριακή.

 

Αντίθετα, η παράταξη Γενιά Δημιουργίας του Γιάννη Δαρδαμανέλη έλαβε στον πρώτο γύρο 7.914, εκλέγοντας 10 αντιπροσώπους στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ στο δεύτερο γύρο έλαβε 12.311.

 

Για τον κ. Δαρδαμανέλη είναι μια λογική αύξηση ψήφων για μια παράταξη που περνάει στο δεύτερο γύρο αυτοδιοικητικών εκλογών, ενώ για τον κ. Μπακογλίδη είναι κάτι ασυνήθιστο. Τι έχει συμβεί; Τι έκανε τους ψηφοφόρους του να μην τον ξαναψηφίσουν;

 

Ένας σημαντικός λόγος είναι η σιγουριά των ψηφοφόρων ότι ο κ. Μπακογλίδης θα ανανεώσει τη θητεία του στο Δήμο. Τόση σιγουριά που προτίμησαν να μην πάνε μέχρι το εκλογικό τμήμα. Επίσης, αρκετοί δημότες, έχοντας εξασφαλίσει την εκλογή κάποιου δημοτικού συμβούλου στον πρώτο γύρο, αδιαφόρησαν για το πρόσωπο του Δημάρχου, που άλλωστε με το νεό νόμο της απλής αναλογικής δεν έχει τις εξουσίες που είχε.

 

Φυσικά, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε κάποιες περιπτώσεις όπου ένας δημότης ψήφισε την παράταξη Συνεργασία για την Καλαμαριά στον πρώτο γύρο, ενώ στο δεύτερο τον κ. Δαρδαμανέλη ως πρόσωπο. Τέλος, πρέπει να προσθέσουμε και την απογοήτευση κάποιων που είδαν να μην εκλέγονται οι υποψήφιοι σύμβουλοι που υποστήριξαν, αλλά και γενικότερα την κούραση από το πρόσωπο του Δημάρχου που βρίσκεται στο αξίωμα εδώ και 10 χρόνια.

 

Από την άλλη πλευρά, η Γενιά Δημιουργίας αύξησε τον αριθμό ψήφων κατα περίπου 4.400. Η αύξηση οφείλεται σε ψηφοφόρους άλλων παρατάξεων, όπως άλλωστε συνήθως συμβαίνει. Οι υπόλοιπες παρατάξεις, με εξαίρεση τον κ. Αρκούδη που έκανε μια δήλωση κριτικής στήριξης στον Μπακογλίδη και την παράταξη του Β. Αντωνάκη που πρόσκειται στο ΚΚΕ κι επομένως ακολουθεί την πανελλαδική πολιτική του κόμματος για Ακυρο/Λευκό, δεν έδωσαν συγκεκριμένη γραμμή για το δεύτερο γύρο. Εδώ πρέπει να συνυπολογίσουμε τη μεγάλη έως απόλυτη συσπείρωση που γνωρίζει σε αυτή τη συγκυρία το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας που κινητοποιεί μαζικά τους οπαδούς της να ψηφίσουν τους υποψήφιους του συγκεκριμένου κόμματος.

 

Η χαμηλή συμμετοχή στις εκλογές (40,37%), λοιπόν, ευνόησε τον κ. Δαρδαμανέλη και έφερε την έκπληξη στο αποτέλεσμα. Για τον κ. Μπακογλίδη ήταν καταστροφική.

 

Έχουμε, όμως, ακόμα ένα παράδοξο. Ο νέος Δήμαρχος θα έχει 10 δημοτικούς συμβούλους στο νέο συμβούλιο που θα συσταθεί, ενώ η παράταξη του απερχόμενου Δημάρχου θα έχει 14. Οι υπόλοιπες έδρες μοιράζονται ως εξής: Α. Τεμεκενίδης 6 έδρες, Α. Περσίδης 4, Δ. Αρκούδης 3, Β. Αντωνάκης 3, Θ. Βολτσίδης 1. Αυτό σημαίνει ότι ο νέος Δήμαρχος θα ελέγχει λιγότερο από το 1/4 του Δημοτικού Συμβουλίου!

 

Η απλή αναλογική αλλάζει το τοπίο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;

 

Προστατεύει τους πολίτες, καθώς αποφάσεις που συχνά έμφανίζονται με το προσωπείο της “καινοτομίας” και της “ανάπτυξης”, αλλά στην πραγματικότητα πλήττουν τα συμφέροντα των Καλαμαριωτών, ενδεχομένως να μην μπορούν να υπερψηφιστούν και να εφαρμοστούν. Επιπλέον, το γεγονός ότι ο Δήμαρχος δεν θα έχει την πλειοψηφία των συμβούλων, μεταφέρει τις αποφάσεις για τοπικά ζητήματα από το παρασκήνιο στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς δεν θα αρκεί μόνο η εύνοια της κυρίαρχης παράταξης.

 

Τα θέματα της Καλαμαριάς θα συζητιούνται στο δημοτικό συμβούλιο και θα αποφασίζονται με διάλογο και συνεργασίες. Έτσι, οι δημοτικοί άρχοντες είναι αναγκασμένοι να αναπτύξουν την κουλτούρα της συνεργασίας.

 

Το Συμβούλιο, λοιπόν, αναβαθμίζεται από το Σεπτέμβρη και οπωσδήποτε αποκτά πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους δημότες! 

 

 

Νέα Καλαμαριάς - Kalamaria News

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

DMC Firewall is a Joomla Security extension!