Από τον επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης Καλαμαριάς και αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Μανόλη Λαμτζίδη λάβαμε την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Δήμαρχος Καλαμαριάς και πρ. στρ. Κόδρα: Δήμαρχος με «μειωμένα αντανακλαστικά» και «περιορισμένη ευθύνη»;

Η αρχαιοκαπηλία και μάλιστα μεγάλης έκτασης -και όχι η αναζήτηση θησαυρού με χρυσές λίρες , όπως ισχυρίστηκαν οι δράστες, που «τον είδαν και σε όνειρο» (!!!) – σε έναν αρχαιολογικό χώρο (όπως του πρ. Στρατοπέδου Κόδρα) , που βρίθει από αρχαιότητες κάθε είδους, είναι εξ ορισμού πράξη ανίερη, βέβηλη, προκλητική, ιερόσυλη και εγκληματική με θύμα τον ίδιο τον ελληνικό λαό στο σύνολό του και την πολιτιστική και αρχαιολογική μας κληρονομιά.
Καμία ανοχή, καμία ενδοτικότητα δεν αρμόζει απέναντι στους δράστες.
Είναι πρωτάκουστο και πρωτοφανές στα χρονικά του Δήμου Καλαμαριάς , μέσα στην καρδιά του Δήμου, όπως είναι ο χώρος του πρ. Στρ. Κόδρα να διεξάγονται λαθρο-ανασκαφές για περισσότερους από έξι μήνες (!!!) με τη χρήση φορτηγού αυτοκινήτου, δύο κομπρεσέρ, γεννήτριας, φορτιστή μπαταρίας αυτοκινήτου, οικοδομικών εργαλείων , μπαλαντέζας με καλώδιο και χωρίς να έχουν γίνει αντιληπτοί από κανέναν.
Άλλωστε, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι τρείς δράστες από το φθινόπωρο του 2014, είχαν διανοίξει σε συγκεκριμένο σημείο την περίφραξη του χώρου και διενεργούσαν παράνομη ανασκαφή, με στόχο να βρουν δήθεν μόνο λίρες και κοσμήματα (και τις αρχαιότητες που είναι βέβαιο ότι βρήκαν, αλλά στη συνέχεια «εξαφάνισαν» τις πέταξαν ή τις παρέδωσαν σε κάποιο μουσείο;).

Είχαν λοιπόν την άνεση να ανοίξουν όρυγμα βάθους τουλάχιστον 10 μέτρων (!!!), να τοποθετήσουν ξύλινη σκάλα, και να συνεχίζουν ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ τη λαθρανασκαφή μέχρι να φτάσουν στο «επιθυμητό» αποτέλεσμα.
Αν ο χώρος φυλασσόταν επαρκώς
Αν ο χώρος είχε τον κατάλληλο φωτισμό
Αν ο χώρος είχε περίφραξη, την οποία θα συντηρούσαν κάποιοι αρμόδιοι
Αν ο χώρος τύγχανε της ανάλογης φροντίδας , σεβασμού και προσοχής από όλες τις αρχές- μηδέ του Δήμου Καλαμαριάς εξαιρουμένου-
Αν ο Δήμαρχος διεκδικούσε από καιρό με αποφασιστικότητα συνέπεια και συνέχεια, και όχι μόνο με τα λόγια, την απόδοση του χώρου στην τοπική κοινωνία.
Αν ο Δήμαρχος Καλαμαριάς , δεν ήταν τελικά , όσον αφορά στο πρ. στρατόπεδο Κόδρα Δήμαρχος «περιορισμένης ευθύνης» και με μειωμένα αντανακλαστικά .
Τότε, θα είχε εμποδιστεί αυτή η ανόσια πράξη.
Αντί λοιπόν, ο σημερινός Δήμαρχος Καλαμαριάς αμέσως μετά την σύλληψη των δραστών να εκδώσει μία σκληρή ανακοίνωση επισημαίνοντας στην πολιτεία τις ευθύνες της , αναγνωρίζοντας και το δικό του σοβαρό μερίδιο ευθύνης, σιώπησε, και τα αντανακλαστικά του ενεργοποιήθηκαν, μόνο όταν δόθηκε στη δημοσιότητα δική μου σχετική δήλωση.
Στην ανακοίνωσή του αυτή , ο Δήμαρχος Καλαμαριάς κατέληγε :
«….Σημειώνουμε ότι τα περί εγκατάλειψης και αδιαφορίας των χώρων και των εγκαταστάσεων του πρώην στρατοπέδου Κόδρα από την πλευρά μας έχουν θέση στα μυαλά ανθρώπων οι οποίοι είτε είναι απληροφόρητοι, είτε με κάθε αφορμή επιδιώκουν να καταλογίσουν ευθύνες στον Δήμο, εξυπηρετώντας τις πολιτικές και παραταξιακές τους επιδιώξεις…».

Στη συνέχεια , για να καλύψει την στάση του επισυνάπτει μια επιστολή που είχε αποστείλει στα αρμόδια Υπουργεία πριν από 5 μήνες, στην οποία όμως –ακριβώς επειδή ο ίδιος είναι «απληροφόρητος»- καταγράφονται παραλείψεις, διαστρεβλώσεις και αποσιωπήσεις πραγμάτων και καταστάσεων, με την οποία πολύ ευγενικά και διακριτικά καλεί τους εμπλεκόμενους φορείς να συμφωνήσουν στην υπογραφή «προγραμματικής σύμβασης» (!!!).
Αποτελεί όμως η απλή αποστολή μιας επιστολής στοιχείο ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ του χώρου, όταν:
1. Σκόπιμα ΔΕΝ αναφέρει την επι πολλά χρόνια λειτουργία ενός παράνομου κυνοκομείου μέσα στο χώρο, που λειτουργεί με την ανοχή και συγκάλυψη τη δική του και τη στήριξη του Αντιδημάρχου Στ. Ζαμπέτογλου , Προέδρου του ΣΥΠΠΑΖΑΘ ;
(βλ. την αρ. πρωτ. : 12.12.2014 /504742/14497 απόφαση του ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ , που κοινοποίησε στο Δήμαρχο Καλαμαριάς, με την οποία αποφασίζει:
1)Την απαγόρευση εισόδου αδέσποτων ζώων στο παράνομο καταφύγιο αδέσποτων ζώων που βρίσκεται στο χώρο του πρώην στρ. Κόδρα , επειδή η εγκατάσταση στερείται άδειας ίδρυσης και λειτουργίας
2)Την άμεση απομάκρυνση των ήδη διαμενόντων στο χώρο ζωών από το Δήμο Καλαμαριάς (εδώ είναι η ενεργή ανάμειξη του Δήμου) και τον ΣΥΠΠΑΖΑΘ (βλ. Στ. Ζαμπέτογλου)
3) Τη σφράγιση του χώρου μετά και την απομάκρυνση του τελευταίου ζώου με τη συνδρομή του Αστυνομικού Τμήματος Καλαμαριάς .
Την απόφαση αυτή , αν και γνώριζε ο σημερινός Δήμαρχος, δε σεβάστηκε ούτε εφάρμοσε.
Αντίθετα, ο ΣΥΠΠΑΖΑΘ απάντησε με ένα ασυνάρτητο έγγραφο με ακατανόητο περιεχόμενο, τελείως άσχετο με το επίδικο θέμα (αρ. πρωτ. 1498/30.12.1994) , που ουσιαστικά ισοδυναμεί με ομολογία της ευθύνης του για την παράνομη λειτουργία του κυνοκομείου.
2. Είχε μετατρέψει στο πρόσφατο παρελθόν το χώρο σε ανεξέλεγκτη χωματερή για μπάζα και ξερά κλαδιά και την διέκοψε μόνο ύστερα από δημόσιες ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΕΣ καταγγελίες της ΡΕΚΚ;
3. Δείχνει να αδιαφορεί για το ότι ο Δήμος στη διάρκεια της δικής του θητείας αναγκάστηκε να πληρώσει περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ (2.500,00 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για έκταση εντός του πρ. στρατοπέδου, που δεν μπορούσε να κτιστεί) σαν αποζημίωση για «ιδιοκτήτες» εκτάσεων εντός του χώρου λόγω απαλλοτρίωσης , χωρίς να έχει προσφύγει, όπως είχε δικαίωμα και υποχρέωση σε άλλο δικαστήριο για την μείωση του ποσού ;
Σημειώνουμε ότι στη δίκη για τον καθορισμό του ύψους της αποζημίωσης ο ίδιος ο Δήμος δια του πληρεξούσιου δικηγόρου, στον οποίο ο σημερινός Δήμαρχος με άνανδρο τρόπο «φόρτωσε» την ευθύνη , είχε ΑΝΤΙΠΡΟΤΕΙΝΕΙ τιμή μόνο 800,00 ευρώ το τετρ. μέτρο .
Γιατί δεν ενδιαφέρθηκε ο σημερινός Δήμαρχος να πληροφορηθεί πως «φεσώθηκαν» το ποσό των επιπλέον 1.700,00 ευρώ το μέτρο οι Καλαμαριώτες για αποζημίωση εκτάσεων εντός του χώρου του πρ. στρατοπέδου, που δεν οικοδομούνται , που κατέληξαν στην τσέπη ορισμένων ιδιωτών;
4. Όταν, ενώ έθεσα γραπτά το σχετικό ερώτημα , ο Δήμαρχος επέρριψε την ευθύνη με άνανδρο τρόπο στον σήμερα συνταξιούχο και τότε έμμισθο δικηγόρο του Δήμου;
5. Όταν, ενώ τέθηκε , ύστερα από αίτημα των 8 συμβούλων της ΡΕΚΚ , το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και ζητήθηκε να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι για την παράλειψη αυτή , έκλεισε απότομα τη συζήτηση λέγοντας «το ζήτημα έκλεισε σήμερα εδώ» αρνούμενος να διατάξει περαιτέρω έρευνα;
6. Όταν, ενώ επικαλείται στο έγγραφό του την απόφαση του ΣτΕ (Ε Τμήμα) με αρ 288/2003 παραλείπει να αναφερθεί ότι με το νέο αναθεωρημένο ΓΠΣ την παραβιάζει έμμεσα διότι:
Α. Η περιοχή του πρώην στρατοπέδου Κόδρα», χαρακτηρίζεται αντί του «άλσους-πάρκου υπερτοπικού χαρακτήρα», απλά «χώρος αστικού πρασίνου υπερτοπικού χαρακτήρα…»,
Β. Παρά την απαγόρευση της απόφασης που αποτελεί ΔΕΔΙΚΑΣΜΕΝΟ και δεσμεύει το Δήμο , το αναθεωρημένο ΓΠΣ προβλέπει χώρους για Μουσείο Προϊστορικών Αρχαιοτήτων και ανοικτού θεάτρου (!!!), επιτρέπει την εγκατάσταση πολιτιστικών λειτουργιών (πολιτιστικά κέντρα, αίθουσες πολιτιστικών εκδηλώσεων), ενώ ακόμα επιτρέπει εγκατάσταση δημοσίων υπηρεσιών, αν και με την πιο πάνω απόφαση δεν επιτρέπεται στο χώρο του πρ. Στρατοπέδου Κόδρα η μείωση ή η αλλαγή του κύριου προορισμού των χώρων πρασίνου και κρίνεται ανεπίτρεπτη η «de facto» αναίρεση της λειτουργίας των χώρων πρασίνου με την πρόβλεψη εντός αυτών άλλων χρήσεων και λειτουργιών, «…επιτρεπομένων μόνον χρήσεων και κτιρίων τέτοιου χαρακτήρα, που να υποβοηθούν την απόλαυση του πρασίνου από το κοινό…».
Αντίθετα, κατά παράβαση του περιεχομένου της απόφασης με το αναθεωρημένο ΓΠΣ προβλέπονται – καθ΄ υπέρβαση των πιο πάνω ορίων και κριτηρίων της απόφασης του ΣτΕ - χώροι για Μουσεία (!!!), ανοιχτό θέατρο (!!!), πολιτιστικά κέντρα, αίθουσες πολιτιστικών εκδηλώσεων , ακόμα πέρα από τα υφιστάμενα 16 κτήρια, ενώ σε δύο από αυτά προβλέπεται κατ΄εξαίρεση «η περαιτέρω επέκταση με ΝΕΑ ΔΟΜΗΣΗ για την εξυπηρέτηση αναγκών μιας δημόσιας υπηρεσίας (ΙΣΤ ΕΠΚΑ)…(!!!).
Αν υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια, τι έκταση από το σύνολο των 350,00 στρεμμάτων θα απομείνει για «απόλαυση πρασίνου» από τους κατοίκους της Καλαμαριάς και του υπόλοιπου Πολεοδομικού Συγκροτήματος;
7. Όταν υποχωρώντας στις πιέσεις του ΥΕΘΑ ενσωματώνει στο αναθεωρημένο ΓΠΣ την απαράδεκτη και αντισυνταγματική δέσμευση ότι «ουδεμία περιβαλλοντική ή πολεοδομική μελέτη θα εγκρίνεται σε χώρους που βρίσκονται εντός των τμημάτων των στρατοπέδων Κόδρα και Νταλίπη ….χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας»;
8. Όταν δεν αναφέρει την ύπαρξη δασικού χάρτη , που αφορά σε όλων τον χώρο του πρ. Στρ. Κόδρα;
Όταν λοιπόν ο ίδιος αποστέλνει ένα έγγραφο με τόσες παραλείψεις και αποσιωπήσεις και διαστρεβλώσεις , ενώ παράλληλα με πράξεις και παραλείψεις (που αναφέρονται ειδικά και με αναλυτικό τρόπο πιο πάνω) επιδεικνύει αδιαφορία , προφανώς είναι ο ίδιος απληροφόρητος και Δήμαρχος «περιορισμένης ευθύνης», και όχι όσοι ασκούν κριτική για λάθη και παραλείψεις του ορμώμενοι από αγωνία για τα συμφέροντα του Δήμου και ευρύτερα το συλλογικό δημόσιο συμφέρον" .


Καλαμαριά, 3.8.2015

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd