Αναλυτικά η ανακοίνωση του δημοτικού συμβούλου Άρη Τεμεκενίδη, επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάρια Πρώτη Ξανά”:

 

Το μέλλον και η προοπτική της Μαρίνας Αρετσούς, ενός από τα πολυτιμότερα περιουσιακά στοιχεία εντός των ορίων του Δήμου Καλαμαριάς, είναι ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα, στο οποίο πρέπει να πάρουν θέση όλοι (Δήμαρχος και Δημοτικές παρατάξεις, φορείς και συλλογικότητες της Καλαμαριάς αλλά και οι απλοί πολίτες) μετά την πρόσφατη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρησή της σε ιδιώτη.

Από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της Δημοτικής μας παράταξης, Καλαμαριά Πρώτη Ξανά, της οποίας έχω την τιμή και την ευθύνη να ηγούμαι, διατυπώσαμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί ο Δήμος μας σχετικά με το θέμα της Μαρίνας πάνω στους εξής 5 άξονες:

• Επιμείναμε στην εξασφάλιση ελεύθερης πρόσβασης για τους κατοίκους και αποτροπή τσιμεντοποίησης της παραλιακής ζώνης (για την οποία ο Νόμος 2160 του 1993 δυστυχώς αφήνει «ανοικτή πόρτα»). Ανάπτυξη με σεβασμό στους κατοίκους και το περιβάλλον.

• Εργαστήκαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς κατά τη διάρκεια συζήτησης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) στην κατεύθυνση προστασίας του χαρακτήρα της Μαρίνας, με σκοπό να μην μετατραπεί από χώρος τουριστικής ανάπτυξης της πόλης μας σε οικόπεδο – φιλέτο για «χοντρά» πορτοφόλια.

• Τονίσαμε την ανάγκη διασφάλισης της παρουσίας αλλά και της δημιουργίας-εκσυγχρονισμού εγκαταστάσεων ελλιμενισμού των αλιευτικών σκαφών στη Μαρίνα Αρετσούς, μέχρι την κατασκευή του Αλιευτικού Καταφυγίου, ένα όνειρο δεκαετιών για τους Καλαμαριώτες αλιείς.

• Εργαστήκαμε και πιέσαμε για την κατάρτιση και υλοποίηση ενός ευρύτερου σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου Καλαμαριάς για την τοπική οικονομία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, με αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος του Προσφυγικού Ελληνισμού, που συνδέεται άρρηκτα με το παραλιακό μας μέτωπο.

• Διατυπώσαμε από την πρώτη στιγμή, ως αδιαπραγμάτευτη θέση, την ανάγκη ενιαιοποίησης του παραλιακού μας μετώπου. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές προσπάθειες κατακερματισμού του.

Τον περασμένο Μάιο, εν μέσω των συνθηκών που επέβαλε η πανδημία, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς πήρε μια ιστορική απόφαση, με την οποία κατέθεσε αυστηρούς όρους, σύμφωνα με τους οποίους πρέπει να κινηθεί το Δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ στο ζήτημα της αξιοποίησης της Μαρίνας Αρετσούς. Στη συζήτηση, που κατέληξε σε απόφαση με μεγάλη πλειοψηφία και στην οποία συναίνεσε και ο νέος Δήμαρχος Καλαμαριάς, αναφέρονται ρητά οι προθέσεις μας, ώστε η Μαρίνα της Αρετσούς να παραμείνει τουριστική μαρίνα, προσβάσιμη στους κατοίκους και αποκλείστηκε η προοπτική της δημιουργίας μιας περίκλειστης περιοχής, αποκομμένης από τον ιστό της πόλης μας.
Είναι προφανές, τόσο από τις θέσεις που πήραν οι 4 παρατάξεις που υπερψήφισαν την τελική απόφαση, όσο και από τις θέσεις των παρατάξεων που μειοψήφησαν, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς ΑΠΕΡΡΙΨΕ την προτεινόμενη από το ΤΑΙΠΕΔ ΣΜΠΕ, στο σύνολό της, και κατέστη σαφές πως δεν μπορούν να υπάρξουν λύσεις για την Μαρίνα μας, που οδηγούν σε τσιμεντοποίηση - ανάπτυξη χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον, με αποκλεισμό των κατοίκων της Καλαμαριάς και χωρίς απτά οφέλη για το Δήμο μας.

Όλους αυτούς τους μήνες, η Διοίκηση και ο Δήμαρχος ή γνώριζαν τις προθέσεις του ΤΑΙΠΕΔ και της κυβέρνησης ή (και δεν γνωρίζω ποιο από τα δύο είναι χειρότερο) δεν μπήκαν στην διαδικασία να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο θέμα αυτό, όπως οφείλουν ως θεματοφύλακες των συμφερόντων των συμπολιτών μας.

Και τελικά μια τόσο σημαντική απόφαση, όπως η αξιοποίηση της Μαρίνας Αρετσούς, δεν μπορεί παρά να έχει την συναίνεση της πλειοψηφίας των Καλαμαριωτών, κάτι που διασφαλίζεται μέσω της διοργάνωσης ενός ΤΟΠΙΚΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ.

Στο δημοψήφισμα αυτό, οι δημότες της Καλαμαριάς θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα:
• Στην μη παραχώρηση της Μαρίνας από το ΤΑΙΠΕΔ σε ιδιώτη επενδύτη προς αξιοποίηση υπό οποιεσδήποτε προϋποθέσεις.
• Στην παραχώρηση της Μαρίνας σε ιδιώτη επενδύτη προς αξιοποίηση με τους αυστηρούς ορούς και τις δεσμευτικές προϋποθέσεις που θέτει η απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου Καλαμαριάς που απεσταλη στο ΤΑΙΠΕΔ
• Στην παραχώρηση της Μαρίνας σε ιδιώτη επενδύτη προς αξιοποίηση με βάση τον σχεδιασμό του ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς τους αυστηρούς ορούς και τις δεσμευτικές προϋποθέσεις που έθεσε η απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου Καλαμαριάς

Ένα τέτοιο δημοψήφισμα:
• Θα αναδείξει όλες τις πτυχές του ζητήματος, ώστε όλοι οι δημότες να ενημερωθούν αναλυτικά και να αποκτήσουν πλήρη εικόνα.
• Θα υποχρεώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και πρόσωπα να πάρουν θέση.
• Θα δώσει την ισχυρή εντολή αλλά και την αναγκαία δύναμη στους εκπροσώπους μας έναντι του ΤΑΙΠΕΔ και των οργάνων της Πολιτείας, προκειμένου να εξασφαλίσουν το βέλτιστο αποτέλεσμα για τους κατοίκους της Καλαμαριάς.
Μόνο έτσι, θα εξασφαλίσουμε, πως οι αποφάσεις που παίρνονται συχνά πίσω από «κλειστές πόρτες» γραφείων της κεντρικής εξουσίας θα σέβονται την θέληση και το συμφέρον των συμπολιτών μας.

Σημειώνουμε εδώ την απαράδεκτη και αντιδημοκρατική απόφαση της Κυβέρνησης με την οποία αναστέλλει για όλη την τρέχουσα Δημοτική περίοδο το δικαίωμα των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να διεξάγουν δημοψηφίσματα για σοβαρά θέματα τοπικού χαρακτήρα. Ο Δήμος μας πρέπει να ζητήσει την άμεση ανάκληση της και να αγωνιστεί για την κατοχύρωση του δικαιώματος των Καλαμαριών να εκφράζουν την βούληση τους σε τόσο κρίσιμα για την περιοχή τους ζητήματα. Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος πρέπει να δώσει σε κάθε Καλαμαριωτη την ευκαιρία να εκφραστεί μέσω του δημοψηφίσματος.

Καλούμε το Δήμαρχο και τις Δημοτικές παρατάξεις, εν όψει της επικείμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς, που θα γίνει με τηλεδιάσκεψη στις 22 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 19:00, να αναπτύξουν αναλυτικά τις θέσεις τους για το θέμα και να στηρίξουν τη δημοκρατική διαδικασία ενός συμβουλευτικού τοπικού δημοψηφίσματος για το μέλλον της Μαρίνας Αρετσούς. Θεωρούμε αυτονόητο ότι στη Συνεδρίαση αυτή, πρέπει να κληθούν για να συμμετάσχουν και να διατυπώσουν τις απόψεις τους όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς και συλλογικότητες της πόλης μας.

Άρης Τεμεκενιδης
Δημοτικός Σύμβουλος, Επικεφαλής “Καλαμάρια Πρώτη Ξανά”

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων Του Δήμου Καλαμαριάς:

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Καλαμαριάς είχε γίνει, εδώ και καιρό, δέκτης αναφορών και παραπόνων από συναδέλφους της Διεύθυνσης Καθαριότητας, Aνακύκλωσης και Προστασίας Περιβάλλοντος για τις «δραστηριότητες» συμβούλου του Δημάρχου που δημιούργησαν σύγχυση και αποσυντονισμό, μέχρι που πριν από λίγες μέρες ένα γεγονός ήρθε να επιβεβαιώσει την αντιδεοντολογική και αναρμόδια συμπεριφορά του απέναντι σε υπάλληλο της Υπηρεσίας.

Ειδικότερα, ο Ειδικός Σύμβουλος κ. Παντελής Πάσχος έκανε δημόσια παρέμβαση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας προσβλητικούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για εργαζόμενο του Δήμου Καλαμαριάς. Επιπλέον, δημοσιοποίησε κρίσεις και χαρακτηρισμούς για το προσωπικό της Διεύθυνσης Καθαριότητας ενώ δεν δίστασε να επικρίνει και τη Διεύθυνση της Υπηρεσίας σχετικά με τον τρόπο εργασίας και ελέγχου του προσωπικού της Διεύθυνσης.

Επισημαίνουμε ότι μόλις μία ημέρα πριν ο κ.Δήμαρχος διαβεβαίωνε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι οι αρμοδιότητες του κ. Πάσχου είναι καθαρά συμβουλευτικές προς τον ίδιο και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, όπως ακριβώς προβλέπεται στο σχετικό ΦΕΚ στο οποίο δημοσιεύτηκε ο διορισμός του, ότι δηλαδή επικουρεί τον Δήμαρχο, έχει επιτελικά καθήκοντα και όχι αποφασιστικές αρμοδιότητες και το συμβουλευτικό του έργο απευθύνεται προς τον Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο, την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, χωρίς δικαίωμα υπογραφής οποιουδήποτε εγγράφου και φυσικά οποιασδήποτε διοικητικής αρμοδιότητας για την λειτουργία των υπηρεσιών και τον έλεγχο της εργασιακής συμπεριφοράς των υπαλλήλων.

Είναι γνωστό ότι ο κ. Πάσχος εμφανίστηκε στη Διεύθυνση Καθαριότητας τον Σεπτέμβριο του 2020 και αυτοπαρουσιάστηκε ως συνεργάτης του κ.Δημάρχου. Μάλιστα, αμέσως εγκαταστάθηκε εντός του Γραφείου του Αντιδημάρχου κ. Στέλιου Ματσαρίδη, ενώ συμμετείχε σε συσκέψεις και λάμβανε εμπιστευτικές και υπηρεσιακές πληροφορίες για ζητήματα και εργασίες που αφορούσαν τη Διεύθυνση. Ο κ. Ματσαρίδης διαβεβαίωνε τους υπαλλήλους ότι πράγματι ο ειδικός σύμβουλος είχε την προαναφερόμενη ιδιότητα, ενώ ο κ. Πάσχος επικαλούνταν ότι μιλούσε εξ ονόματος του κ. Δημάρχου.

Όταν ζητήσαμε και τελικά αναζητήσαμε την απόφαση Δημάρχου για τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων του, με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι ο κ. Πάσχος ανέλαβε επίσημα καθήκοντα και υπέγραψε Σύμβαση εργασίας μόλις στις 18 Δεκεμβρίου 2020 (ΑΔΑ: ΨΥΙ9ΩΕΡ-ΠΦΔ) το οποίο θέτει ευθέως θέμα ηθικής και νομικής τάξης για τον ίδιο, τον κ. Ματσαρίδη και τον κ. Δήμαρχο, καθώς επί δυόμισι μήνες λειτουργούσε χωρίς στην ουσία να έχει αρμοδιότητα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας έχει ως βασική αποστολή την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των μελών μας και στην προκειμένη περίπτωση διαπιστώνουμε ότι αυτά θίγονται αδικαιολόγητα ενώ παράλληλα προσβάλλεται βάναυσα η προσωπικότητά τους.

Καταγγέλλουμε τις πράξεις αυτές και καλούμε τον κ.Δήμαρχο να πάρει θέση για να σταματήσουν τέτοιου είδους συμπεριφορές που προσβάλλουν τους εργαζόμενους οι οποίοι δίνουν καθημερινά άνισες μάχες, κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, με κίνδυνο για τους ίδιους και τις οικογένειες τους, ώστε να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της Υπηρεσίας και των πολιτών της Καλαμαριάς.

Οι εργαζόμενοι του Δήμου αξίζουν τον σεβασμό και ζητούμε από τη δημοτική αρχή να σεβαστεί τον μόχθο των συναδέλφων μας αλλά και την ανθρώπινη αξιοπρέπειά τους. Δεν θα δεχθούμε τις προσβολές ή τις απειλές εναντίον των εργαζομένων.

Η καθαριότητα είναι βασικός τομέας της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Καλαμαριάς και ο Σύλλογος μας έχει απόψεις και θέσεις για τη βελτίωσή της που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συνεργασία Διοίκησης και εργαζομένων και σε καμιά περίπτωση με την απαξίωσή τους, με συμπεριφορές αυταρχικές και μειωτικές.

Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων

 

ΠΗΓΗ: ΣΕΔΚ

 

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης "Καλαμαριά Πρώτη Ξανά" για τα μέτρα στήριξης των ευάλωτων δημοτών και των επιχειρήσεων που πλήττονται:

 

Καλαμαριά, 2 Νοεμβρίου 2020

Τα νέα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 είναι μια αναγκαία θυσία, ένας επώδυνος δρόμος τον οποίο πρέπει να διαβούμε για να αποτρέψουμε τα χειρότερα: τις μαζικές ανθρώπινες απώλειες και την κατάρρευση της οικονομίας μας από μια ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού.

Ειδικά, όμως, για ορισμένες κατηγορίες συνδημοτών μας, τα μέτρα αυτά είναι σκληρότερα και ίσως καταστροφικά. Όπως για παράδειγμα οι επιχειρήσεις εστίασης και καφέ και οι ευάλωτοι συνδημότες μας.

Στην παράταξή μας, θεωρούμε ότι ο Δήμος μπορεί να προσθέσει το δικό του – μικρό αλλά σημαντικό – λιθαράκι για την υποστήριξη των συνδημοτών μας που πλήττονται από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα με τον πιο σκληρό τρόπο.

Και να το κάνει ΤΩΡΑ με ΠΡΑΞΕΙΣ.

Καλούμε λοιπόν άμεσα τη Διοίκηση του Δήμου – και θα θέσουμε τις προτάσεις αυτές στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο – να προχωρήσει στην υιοθέτηση των παρακάτω μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων εστίασης και καφέ και των ευάλωτων συνδημοτών μας:

1. Μηδενισμός δημοτικών τελών και τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων για το τελευταίο τρίμηνο του 2020, για τις επιχειρήσεις εστίασης και καφέ στην Καλαμαριά.

2. Μείωση 50% στα δημοτικά τέλη και στα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων για όλο το πρώτο εξάμηνο του 2021, για τις επιχειρήσεις εστίασης και καφέ στην Καλαμαριά.

3. Πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων εστίασης και καφέ στην Καλαμαριά, με επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους 3.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση, με προϋπόθεση το 50% να κατευθυνθεί σε ενίσχυση των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές. Η επιστροφή των χρημάτων από τις επιχειρήσεις στο Δήμο να πραγματοποιηθεί άτοκα από το 2022 και μετά. Για το σκοπό αυτό να αξιοποιηθούν τα ανενεργά αποθεματικά του Δήμου.

4. Άμεση αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου, με μεταφορά κονδυλίων στην κοινωνική πολιτική. Oι συνδημότες μας και οι οικογένειές τους που ζουν σε συνθήκες ένδειας και στερούνται ακόμα και του βασικού τους εισοδήματος λόγω της πανδημίας, χρειάζονται στήριξη ΤΩΡΑ.

5. Επέκταση και ενίσχυση του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, για να καλύψει όλους όσους χτυπιούνται από την πανδημία, τους ηλικιωμένους συνδημότες μας που κινδυνεύουν περισσότερο από τη δημόσια έκθεσή τους και τους ανθρώπους που μπαίνουν σε προληπτική καραντίνα.

6. Σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΔΥ να διενεργηθούν rapid test στο σύνολο των εκπαιδευτικών όλων των σχολικών βαθμίδων του Δήμου, καθώς και στο σύνολο των εργαζομένων του Δήμου μας με σκοπό τον εντοπισμό εστιών υπερμετάδoσης του ιού.

7. Καθημερινή απολύμανση από τις υπηρεσίες του Δήμου κοινόχρηστων χώρων που παρατηρείται υπερσυγκέντρωση κόσμου, πλατείες, πεζόδρομο, βασικούς άξονες περιπάτου.

8. Ενίσχυση και επέκταση των παροχών του κοινωνικού παντοπωλείου και των συσσιτίων, σε συνδημότες μας που στερούνται λόγω αναστολής της εργασίας τους το βασικό εισόδημα διαβίωσης των ιδίων και των οικογενειών τους Τα μέτρα αυτά πρέπει να παρθούν ΤΩΡΑ. ΤΩΡΑ που οι δημότες χρειάζονται το Δήμο δίπλα τους. Με ΠΡΑΞΕΙΣ, όχι με εκθέσεις ιδεών. Εμείς, ως Καλαμαριά Πρώτη Ξανά, θα στηρίξουμε κάθε άλλη πρόταση στήριξης των πληττόμενων συνδημοτών μας που θα κατατεθεί για άμεση εφαρμογή στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Πρέπει να ΔΡΑΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ.

Για την «Καλαμαριά Πρώτη Ξανά»,

Ο επικεφαλής, Άρης Τεμεκενίδης

 

Η δημοτική παράταξη Καλαμαριά Πρώτη Ξανα καλεί το Δήμαρχο να αναλάβει τις ευθύνες του και πάρει άμεσα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων, εργαζόμενων και ευάλωτων δημοτών. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

 

Στις 2 Νοεμβρίου, μόλις ανακοινώθηκε το νέο lockdown στην πόλη μας, καταθέσαμε προτάσεις για την ΑΜΕΣΗ στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σ’ αυτές, καθώς και των ευάλωτων συνδημοτών μας, από τις σκληρές επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων, που έρχονται να προστεθούν στα προβλήματα που δημιούργησε η παρατεταμένη κρίση λόγω της πανδημίας του COVID-19.

Δείτε εδώ τις προτάσεις που κατέθεσε ο επικεφαλής της παράταξής μας “Καλαμαριά Πρώτη Ξανά”, Άρης Τεμεκενίδης, στο Δημοτικό Συμβούλιο της 2ας Νοεμβρίου 2020: https://bit.ly/35hVmXb

Ο Δήμαρχος και η Δημοτική αρχή απλά προσπέρασαν και δεν ακούμπησαν. Δεν έχουν εφαρμόσει ούτε καν τα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο για την ανακούφιση των επιχειρήσεων και την στήριξη των πολιτών στο πρώτο lockdown! Ακόμα και η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να συζητηθούν τα θέματα της πανδημίας και του δεύτερου lockdown που ζητήσαμε στις 2 Νοεμβρίου, προγραμματίστηκε μόλις σήμερα για τις ...16 Νοεμβρίου!

Ανικανότητα; Αδιαφορία; Ότι από τα δύο κι αν ισχύει, η αδράνεια πλέον είναι ασυγχώρητη.

Καλούμε άμεσα τον Δήμαρχο να αναλάβει τις ευθύνες του. Να πάρει ΣΗΜΕΡΑ τα μέτρα που έχουν προταθεί από όλες τις παρατάξεις – και κάποια από αυτά έχουν συμφωνηθεί και από τη δική του παράταξη στο Δημοτικό Συμβούλιο – για να ανακουφίσει τις επιχειρήσεις της Καλαμαριάς που βρίσκονται στα πρόθυρα του λουκέτου και να στηρίξει αδύναμους και ανήμπορους συνδημότες μας που παλεύουν να επιβιώσουν μόνοι τους μέσα στην κρίση της πανδημίας.

Οι φωτογραφίες και τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα στο Facebook δεν σώζουν τους δημότες και τις επιχειρήσεις της Καλαμαριάς. Χρειάζεται έμπρακτη στήριξη και δράση ΤΩΡΑ!
#lockdown
#μέτραστηριξηςτώρα
#όχιάλλαλόγια
#ΚαλαμαριάΠρώτηΞανά

 


Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες που αφορούν τα μέτρα στις δημόσιες υπηρεσίες ανά επιδημιολογικό επίπεδο, η εξυπηρέτηση του κοινού της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Καλαμαριάς (Αργυρουπόλεως 34) θα γίνεται πλέον κατόπιν ραντεβού.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 423233.

Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα: 2:00μ.μ – 8:00 μ.μ
Τρίτη: 8:30 π.μ – 3:00 μ.μ
Τετάρτη: 8:30 π.μ. – 8:00 μ.μ.
Πέμπτη: 8:30 π.μ. – 3:00 μ.μ.
Παρασκευή :8:30 π.μ. – 3:00 μ.μ.

 

Μπορεί ο κορωνοϊός (COVID-19) να μη μας επιτρέπει να βρεθούμε φυσικά στο χώρο της βιβλιοθήκης, όμως η τεχνολογία μας επιτρέπει να το κάνουμε διαδικτυακά.
Οι Βιβλιοθήκες της Καλαμαριάς έχουν σχεδιάσει μια σειρά δραστηριοτήτων για τα μέλη τους, τις οποίες μπορούν να παρακολουθήσουν διαδικτυακά.
Η υλοποίηση των δραστηριοτήτων θα γίνεται με Zoom, Skype ή και αποστολή εργαστηρίων με e-mail, όπου απαιτείται.
Οι βιβλιοθήκες δεν θα καταγράφουν την δραστηριότητα και θα δημοσιεύουν μόνο το παραγόμενο αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων και φωτογραφίες χωρίς να φαίνονται τα πρόσωπα των παιδιών.
Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν, με προεγγραφή.
Οι προεγγραφές μπορούν να γίνουν συμπληρώνοντας την παρακάτω ηλεκτρονική φόρμα.
Εγγραφή

Η δυνατότητα εγγραφής στα εργαστήρια λήγει την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, ώρα 11:00π.μ. Η ενημέρωση των αποτελεσμάτων θα γίνει ηλεκτρονικά. Επίσης, όσοι επιθυμούν μπορούν να ενημερώνονται τηλεφωνικά, καθημερινά 8.30 π.μ. – 15.00 μ.μ.

ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ
Έναρξη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 7.30μ.μ. – 9.30μ.μ και για 8 συναντήσεις
Εργαστήρι φιλαναγνωσίας και δημιουργικής γραφής
Το λογοτεχνικό ταξίδι ανά τον κόσμο.
Ταξιδεύουμε στον κόσμο… με όχημα τα βιβλία. Μεγάλοι λογοτέχνες, διαφορετικής εθνικότητας ο καθένας, μας προσκαλούν στον μυθιστορηματικό τους κόσμο, μας γνωρίζουν τους ήρωες, τους τόπους, την κουλτούρα τους αλλά και τον τρόπο που φτιάχνουν τις ιστορίες τους. Αλλάζουμε τα σκηνικά, τους χαρακτήρες, τους αφηγητές, βλέπουμε από άλλες γωνίες την πλοκή, δραματοποιούμε, διακωμωδούμε, γράφουμε δημιουργικά.
Με την Όλγα Αλμετίδου (Τελειόφοιτη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας)
Έναρξη Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 11.00π.μ. – 13.00μ.μ. και κάθε Πέμπτη για 8 συναντήσεις
Λέσχη ανάγνωσης και θεατρικού αναλογίου. «Από την εν οίκω στην εν δήμω ανάγνωση». Ανάγνωση θεατρικών και λογοτεχνικών κειμένων που σκοπεύουν στην επαναπροσέγγιση και ερμηνεία τους μέσα από το μοίρασμα και την επικοινωνία που προσφέρει η ομαδική ανάγνωση.
Με την Βαλεντίνα Παρασκευαϊδου ( σκηνοθέτης-ηθοποιός, δασκάλα θεάτρου)
ΟΜΙΛΙΕΣ
Τρίτη 24 Νοεμβρίου 17:30μ.μ. - 19:00μ.μ. ή
Σάββατο 28 Νοεμβρίου 10.30πμ-12.00π.μ

Είναι το άγχος φίλος ή εχθρός;
Είναι απλά ένα προσωπικό ζήτημα ή παράγωγο μιας πιεστικής κοινωνίας με υπερβολικές απαιτήσεις;
Θα μπορούσαμε να δούμε το άγχος ως πρεσβευτή για μια καλύτερη ζωή, γνωρίζοντας ότι ο καθένας μας έχει τα αποθέματα, που χρειάζονται, για να φτιάξει το δικό του οδηγό επιβίωσης για το άγχος.
Ομιλήτρια: Σοφία Δημητρίου, Ψυχολόγος- Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια
Τρίτη 24 Νοεμβρίου 11.00π.μ. – 12.00.μ. ή
Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 6μμ-7.00μ.μ
Διατροφή σε περιόδους νηστείας. Μαθαίνω για την Χορτοφαγική Διατροφή, την Vegan και την Ωμοφαγία.
Σάββατο 28 Νοεμβρίου 11πμ-12.00π.μ ή
Κυριακή 29 Νοεμβρίου 11.00π.μ. - 12:00π.μ.
Διατροφή και ανοσοποιητικό στις μέρες του Covid-19.
Η σημασία της σωστής διατροφής σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές για να ενισχύσω το ανοσοποιητικό μου.
Ομιλήτρια : Κωνσταντίνα Παπαδημητρίου
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc, Master Practitioner on eating disorder and obesity
ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΕΣ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 5.00μ.μ. - 7.00μ.μ.
Ντεκουπάζ σε γυάλινη επιφάνεια (μπουκάλι) ή τελάρο ζωγραφικής

Με την Σταυριανή Κωτούλα (Συντηρήτρια έργων τέχνης)

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 5.00μμ - 7.00μμ.
Δημιουργίες με ύφασμα. Φτιάχνουμε τις δικές μας υφασμάτινες τσάντες
Με την Σταυριανή Κωτούλα (Συντηρήτρια έργων τέχνης)

Κεντρική Βιβλιοθήκη - τηλ. 2310 423233, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν. Απαραίτητη είναι η προεγγραφή η οποία γίνεται μόνο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Σε όλες τις δράσεις θα χρησιμοποιηθεί εφαρμογή : zoom.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα διαδικτυακά προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν και από τις υπόλοιπες Βιβλιοθήκες του Δήμου Καλαμαριάς, μπορείτε να ανατρέξετε στη σελίδα: https://lib.kalamaria.gr/

 
Την ανησυχία της για τον πολιτισμό και τα καλλιτεχνικά δρώμενα στην Καλαμαριά εκφράζει με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Καλαμαριά Πρώτη Ξανά».
 
 
 Αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης:

 

Ο Πολιτισμός στον πάγο

Για όλους εμάς το καλοκαίρι στην Καλαμαριά ήταν συνυφασμένο με τις κάθε μορφής εκδηλώσεις που γέμιζαν τις μέρες των καλοκαιρινών - και όχι μόνο - μηνών και προσέφεραν στον πολιτισμό του τόπου μας. Αυτά μέχρι τη διαμόρφωση των νέων συνθηκών.

Φέτος το καλοκαίρι ήταν βουβό στην Καλαμαριά, όχι γιατί οι συνθήκες δεν το επέτρεπαν αλλά γιατί η δημοτική αρχή αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά ανίκανη να διαχειριστεί τα νέα δεδομένα και διαμορφώνοντας τη δική της κατασταλτική πολιτική.

Η φράση "απαγορεύεται" ακούστηκε αρκετές φορές από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού προσπαθώντας να δικαιολογήσει την ανικανότητα και την απραξία μιας δημοτικής αρχής που ταυτίζει τον πολιτισμό με τα σουβλάκια και τους πολιτιστικούς συλλόγους με καιροσκοπικά παρεάκια.

Δεν πτοήθηκαν ούτε από την υπουργική απόφαση που άνοιξε τον ΚΑΔ των Πολιτιστικών Συλλόγων από τις 27-6-2020, ούτε και από τις προτροπές των αρμόδιων Υπουργείων για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων.

Δεν μπήκαν στον κόπο να παραδειγματιστούν και να πληροφορηθούν ούτε από τους όμορους Δήμους ούτε και από την Περιφέρεια, που εδώ και καιρό πραγματοποιούν με διάφορους τρόπους εκδηλώσεις.

Ο Πολιτισμός δεν κατοικεί πια στην Καλαμαριά:
▪️ Με τον εμπαιγμό των διοικήσεων των πολιτιστικών συλλόγων να συνεχίζεται από τις σχολικές επιτροπές δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου.
▪️ Με την ανακάλυψη ανύπαρκτων ΦΕΚ και νόμων προκειμένου να μην επιτραπεί η χρήση των δημοτικών χώρων στους πολιτιστικούς συλλόγους.
▪️ Με την απουσία προγράμματος για τον εορτασμό των δύο μεγάλων επετείων της χώρας.

Και την πηγή του πολιτισμού του τόπου μας, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, να ψυχορραγούν απουσία δραστηριοτήτων και χρηματοδοτήσεων...

Our website is protected by DMC Firewall!