Το Book Friday επιστρέφει στις Βιβλιοθήκες του Δήμου Καλαμαριάς, ύστερα από ένα χρόνο απουσίας, λόγω των μέτρων για την προστασία από την πανδημία του Covid-19. Οι Βιβλιοθήκες συμμετέχουν στο Black Friday προσκαλώντας σας στο Book Friday.
Εκμεταλλευόμενες το πνεύμα της ημέρας σας προτείνουν τη δική τους προσφορά:
Διπλάσιο δανεισμό βιβλίων (20 βιβλία) για την συγκεκριμένη μέρα και δυνατότητα επιστροφής των βιβλίων μέχρι και τον Ιανουάριο του 2022.
Για να περνάτε το χρόνο σας διαβάζοντας και όχι ξοδεύοντας.

Μπορείτε να κάνετε κράτηση των βιβλίων από τον ηλεκτρονικό κατάλογο https://library.kalamaria.gr/ ή να επισκεφτείτε την κοντινή σας βιβλιοθήκη (ενημερωθείτε τηλεφωνικά για τον τρόπο λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας στο: https://lib.kalamaria.gr/)

Δελτίο Τύπου εξέδωσε σήμερα, 28/09, η δημοτική παράταξη Καλαμαριά Πρώτη Ξανά, για την Πλαζ Αρετσούς.

Αναλυτικά:

 

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΖ ΑΡΕΤΣΟΥΣ

Η επόμενη μέρα για την Πλαζ Αρετσούς, έναν τόπο άρρηκτα δεμένο με την ιστορική μνήμη, την καθημερινή ζωή και τα βιώματα όλων των Καλαμαριωτών, απασχόλησε την προηγούμενη εβδομάδα το Δημοτικό Συμβούλιο της Καλαμαριάς, στο οποίο συζητήθηκε – και απορρίφθηκε – η εισήγηση του Δημάρχου για την αποδοχή της πρότασης της Εταιρίας Ακινήτων Δημοσίου, στην ιδιοκτησία της οποίας ανήκει η Πλαζ. Το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε κατά πλειοψηφία την πρόταση του επικεφαλής της παράταξής μας Άρη Τεμεκενίδη για διεκδίκηση από τη Δημοτική Αρχή της παραχώρησης στο Δήμο Καλαμαριάς της Πλαζ Αρετσούς άνευ ανταλλάγματος.

Ο Δήμαρχος, μετά την απόρριψη της εισήγησής του από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, επιδόθηκε σε ένα ντεμαράζ παραπληροφόρησης και παραπλανητικών δημοσιευμάτων σχετικά με την υπόθεση αυτή, στην προσπάθειά του να επιρρίψει σε όσους αντιδρούν στην απαράδεκτη πρόταση της ΕΤΑΔ την ευθύνη για την αποτυχία του – σε συνέχεια της αποτυχίας των προηγούμενων διοικήσεων – να διεκδικήσει και να επιτύχει την άνευ ανταλλαγμάτων οριστική παραχώρηση της Πλαζ Αρετσούς στον φυσικό της ιδιοκτήτη, στο Δήμο Καλαμαριάς και τους Καλαμαριώτες.

Για την αποκατάσταση, λοιπόν, της αλήθειας αναφέρουμε τα εξής:

Η Πλαζ Αρετσούς, όπως και το μεγαλύτερο μέρος του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς, βρίσκεται υπό την ιδιοκτηρία της ΕΤΑΔ. Ο Δήμος Καλαμαριάς, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, δεν έχει στην ιδιοκτησία του, ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ!

Η Πλαζ Αρετσούς είχε παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο στο Δήμο Καλαμαριάς άνευ ανταλλαγμάτων μέχρι το 2013. Από το 2013 και μετά οι δραστηριότητες του Δήμου και της Δημοτικής Επιχείρησης εκεί είναι στην κυριολεξία στον «αέρα»!

Είναι πολύ μεγάλες οι ευθύνες όλων των προηγούμενων Διοικήσεων που, σε σαφώς ευνοϊκότερες από τις σημερινές πολιτικές και οικονομικές συνθήκες, δεν πίεσαν όσο έπρεπε και εν τέλει δεν κατάφεραν να αποδωθεί εκ νέου και οριστικά άνευ ανταλλάγματος η Πλαζ Αρετσούς στο Δήμο μας.

Ο σημερινός Δήμαρχος και η Διοίκησή του, επί ΔΥΟ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΕΤΗ από την ανάληψη της ευθύνης της διοίκησης του Δήμου μας, δεν παρουσίασαν ΚΑΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ για τις δραστηριότητες της Δημοτικής μας Επιχείρησης στην Πλαζ Αρετσούς και ΚΑΝΕΝΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ για την ανάπλαση και αξιοποίηση της Πλαζ. Μελέτες και σχέδια απολύτως αναγκαία προκειμένου να απαιτήσει και να διεκδικήσει αποτελεσματικά από την Κυβέρνηση (που ελέγχει την ΕΤΑΔ) ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΖ ΑΡΕΤΣΟΥΣ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΗΣ, ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ.

Ο Δήμαρχος ισχυρίζεται ότι η πρόταση – 2,5 σελίδες όλο κι όλο – βάσει της οποίας η ΕΤΑΔ θα παραχωρούσε την Πλαζ Αρετσούς στο Δήμο μας έναντι βαρύτατων ανταλλαγμάτων και χωρίς δεσμεύσεις για τις επενδύσεις που απαιτεί από τα ταμεία της Δημοτικής Επιχείρησης στο χώρο της Πλαζ, ήταν προϊόν «σκληρής» διαπραγμάτευσής του με την ΕΤΑΔ. Μια διαπραγμάτευση που ποτέ δεν είδαμε, ποτέ δεν είχαμε την παραμικρή ενημέρωση για την εξέλιξή της, ποτέ δεν ζητήθηκε από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να συνδράμουν, γενικά μια διαπραγμάτευση «ηρωική» αλλά στην πραγματικότητα ανύπαρκτη...

Η πρόταση της ΕΤΑΔ απαιτεί χρηματικά ανταλλάγματα που φτάνουν στο 20,75% του ετήσιου τζίρου της Πλαζ Αρετσούς και της Δημοτικής Επιχείρησης που τη διαχειρίζεται, ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο το αντάλλαγμα να αλλάξει με βάση τις επενδύσεις της Δημοτικής Επιχείρησης και την υπεραξία που αυτές θα δημιουργήσουν στην Πλαζ Αρετσούς. Με βάση τους δημοσιευμένους ισολογισμούς της Δημοτικής Επιχείρησης, ένα τέτοιο αντάλλαγμα οδηγεί με ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΕ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΙΜΟ. ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ, ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΩΤΕΣ.

Η πρότασή μας, η οποία υποστηρίχθηκε από την μεγάλη πλειοψηφία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, ζητάει από τον Δήμαρχο το αυτονόητο για τους Καλαμαριώτες και το συμφέρον του Δήμου μας: ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - παρακάμπτωντας το κομματικό του «καθήκον» έναντι του Κυβερνώντος κόμματος – ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΖ ΑΡΕΤΣΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΩΤΕΣ, εκπονώντας επιτέλους όπως όφειλε εδώ και δύο χρόνια ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΗΣ ΠΛΑΖ ΑΡΕΤΣΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ 20ΕΤΙΑ.

Αρκετά κύριε Δήμαρχε με τα επικοινωνιακά παιχνιδάκια του facebook και τα κατευθυνόμενα δημοσιεύματα. Τα σοβαρά προβλήματα απαιτούν μελέτη, οργανωμένα σχέδια και διαπραγμάτευση χωρίς κομματικές δεσμεύσεις. Κάντε τα πράξη κι εμείς θα είμαστε μαζί σας.

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Παράταξη «Καλαμαριά Πρώτη Ξανά»
Άρης Τεμεκενίδης, Επικεφαλής – Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμαριάς

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων Του Δήμου Καλαμαριάς:

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Καλαμαριάς είχε γίνει, εδώ και καιρό, δέκτης αναφορών και παραπόνων από συναδέλφους της Διεύθυνσης Καθαριότητας, Aνακύκλωσης και Προστασίας Περιβάλλοντος για τις «δραστηριότητες» συμβούλου του Δημάρχου που δημιούργησαν σύγχυση και αποσυντονισμό, μέχρι που πριν από λίγες μέρες ένα γεγονός ήρθε να επιβεβαιώσει την αντιδεοντολογική και αναρμόδια συμπεριφορά του απέναντι σε υπάλληλο της Υπηρεσίας.

Ειδικότερα, ο Ειδικός Σύμβουλος κ. Παντελής Πάσχος έκανε δημόσια παρέμβαση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας προσβλητικούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για εργαζόμενο του Δήμου Καλαμαριάς. Επιπλέον, δημοσιοποίησε κρίσεις και χαρακτηρισμούς για το προσωπικό της Διεύθυνσης Καθαριότητας ενώ δεν δίστασε να επικρίνει και τη Διεύθυνση της Υπηρεσίας σχετικά με τον τρόπο εργασίας και ελέγχου του προσωπικού της Διεύθυνσης.

Επισημαίνουμε ότι μόλις μία ημέρα πριν ο κ.Δήμαρχος διαβεβαίωνε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι οι αρμοδιότητες του κ. Πάσχου είναι καθαρά συμβουλευτικές προς τον ίδιο και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, όπως ακριβώς προβλέπεται στο σχετικό ΦΕΚ στο οποίο δημοσιεύτηκε ο διορισμός του, ότι δηλαδή επικουρεί τον Δήμαρχο, έχει επιτελικά καθήκοντα και όχι αποφασιστικές αρμοδιότητες και το συμβουλευτικό του έργο απευθύνεται προς τον Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο, την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, χωρίς δικαίωμα υπογραφής οποιουδήποτε εγγράφου και φυσικά οποιασδήποτε διοικητικής αρμοδιότητας για την λειτουργία των υπηρεσιών και τον έλεγχο της εργασιακής συμπεριφοράς των υπαλλήλων.

Είναι γνωστό ότι ο κ. Πάσχος εμφανίστηκε στη Διεύθυνση Καθαριότητας τον Σεπτέμβριο του 2020 και αυτοπαρουσιάστηκε ως συνεργάτης του κ.Δημάρχου. Μάλιστα, αμέσως εγκαταστάθηκε εντός του Γραφείου του Αντιδημάρχου κ. Στέλιου Ματσαρίδη, ενώ συμμετείχε σε συσκέψεις και λάμβανε εμπιστευτικές και υπηρεσιακές πληροφορίες για ζητήματα και εργασίες που αφορούσαν τη Διεύθυνση. Ο κ. Ματσαρίδης διαβεβαίωνε τους υπαλλήλους ότι πράγματι ο ειδικός σύμβουλος είχε την προαναφερόμενη ιδιότητα, ενώ ο κ. Πάσχος επικαλούνταν ότι μιλούσε εξ ονόματος του κ. Δημάρχου.

Όταν ζητήσαμε και τελικά αναζητήσαμε την απόφαση Δημάρχου για τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων του, με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι ο κ. Πάσχος ανέλαβε επίσημα καθήκοντα και υπέγραψε Σύμβαση εργασίας μόλις στις 18 Δεκεμβρίου 2020 (ΑΔΑ: ΨΥΙ9ΩΕΡ-ΠΦΔ) το οποίο θέτει ευθέως θέμα ηθικής και νομικής τάξης για τον ίδιο, τον κ. Ματσαρίδη και τον κ. Δήμαρχο, καθώς επί δυόμισι μήνες λειτουργούσε χωρίς στην ουσία να έχει αρμοδιότητα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας έχει ως βασική αποστολή την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των μελών μας και στην προκειμένη περίπτωση διαπιστώνουμε ότι αυτά θίγονται αδικαιολόγητα ενώ παράλληλα προσβάλλεται βάναυσα η προσωπικότητά τους.

Καταγγέλλουμε τις πράξεις αυτές και καλούμε τον κ.Δήμαρχο να πάρει θέση για να σταματήσουν τέτοιου είδους συμπεριφορές που προσβάλλουν τους εργαζόμενους οι οποίοι δίνουν καθημερινά άνισες μάχες, κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, με κίνδυνο για τους ίδιους και τις οικογένειες τους, ώστε να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της Υπηρεσίας και των πολιτών της Καλαμαριάς.

Οι εργαζόμενοι του Δήμου αξίζουν τον σεβασμό και ζητούμε από τη δημοτική αρχή να σεβαστεί τον μόχθο των συναδέλφων μας αλλά και την ανθρώπινη αξιοπρέπειά τους. Δεν θα δεχθούμε τις προσβολές ή τις απειλές εναντίον των εργαζομένων.

Η καθαριότητα είναι βασικός τομέας της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Καλαμαριάς και ο Σύλλογος μας έχει απόψεις και θέσεις για τη βελτίωσή της που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συνεργασία Διοίκησης και εργαζομένων και σε καμιά περίπτωση με την απαξίωσή τους, με συμπεριφορές αυταρχικές και μειωτικές.

Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων

 

ΠΗΓΗ: ΣΕΔΚ

 

Δελτίο Τύπου εξέδωσε η δημοτική παράταξη Καλαμαριά Πρώτη Ξανά για τις υπαίθριες συναυλίες στην Πλαζ της Αρετσούς.

Αναλυτικά:

 

“GOLDEN” ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ...GOLDEN BAY

Η παραχώρηση μεγάλου μέρους της Πλαζ Αρετσούς σε ιδιώτη για τη διοργάνωση υπαίθριων συναυλιών από τη Δημοτική Επιχείρηση ΔΕΤΕΚ Α.Ε. ΟΤΑ, προκαλεί το δημόσιο αίσθημα και δημιουργεί εύλογα ερωτήματα και σκιές, στα οποία η Διοίκηση και ο Δήμαρχος οφείλουν να δώσουν σαφείς απαντήσεις.

Όπως αναφέρεται στο ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ της Δημοτικής Επιχείρησης και του ιδιώτη διοργανωτή εκδηλώσεων (αναρτημένο στη Διαύγεια με ΑΔΑ: Ρ1ΡΖΟΡΦΒ-8ΗΥ), παραχωρείται μεγάλο τμήμα της Πλαζ Αρετσούς, με εγκαταστημένη από τη ΔΕΤΕΚ εξέδρα εκδηλώσεων, αποθηκευτικός χώρος 40 τ.μ., δύο W.C., 250 πλαστικά καθίσματα για χρονικό διάστημα σχεδόν 6 εβδομάδων – από τις 14/6 μέχρι και τις 29/7 - έναντι συνολικού ποσού 5.480 ευρώ πλέον ΦΠΑ!!!

Έναντι μόλις 5.480 ευρώ, ο ιδιώτης διοργανωτής δύναται να διοργανώσει μέχρι 4 συναυλίες ανά εβδομάδα στον χώρο της Πλαζ Αρετσούς και με την χρήση του εξοπλισμού που προαναφέρθηκε εντός του τιμήματος αυτού, δηλαδή μέχρι και 16 συναυλίες! Μάλιστα, του δίνεται το δικαίωμα να εγκαθιστά εντός του χώρου των συναυλιών μπαρ και σημείων πώλησης για την πώληση αγαθών και καταναλωτικών προϊόντων στους θεατές, την ίδια στιγμή που τα ίδια προϊόντα πωλούνται από το παρακείμενο μπαρ και αναψυκτήριο της Δημοτικής Επιχείρησης. Με λίγα λόγια η ΔΕΤΕΚ, πάντα έναντι 5.480 ευρώ, παραχωρεί τον χώρο, τον εξοπλισμό και την δυνατότητα ανάπτυξης σημείων πώλησης ανταγωνιστικών προς την ίδια προϊόντων, για μέχρι 16 συναυλίες, μέσα στην καρδιά της καλοκαιρινής περιόδου!
Σύμφωνα με αναρτήσεις, μάλιστα, του Προέδρου της ΔΕΤΕΚ, στην πρώτη κιόλας συναυλία ο ιδιώτης διοργανωτής ξεπούλησε με πάνω από 1.000 εισιτήρια (με τιμές από 9 μέχρι και 12 ευρώ), πέρα από τα έσοδα από τις πωλήσεις ποτών, αναψυκτικών και άλλων προϊόντων από τα σημεία πώλησης του ιδιώτη διοργανωτή! Οι υπολογισμοί δικοί σας...

Δημιουργούνται λοιπόν εύλογα ερωτήματα:
• Με ποια διαδικασία επελέγη ο συγκεκριμένος ιδιώτης για την ιδιαίτερα ευνοϊκή (στο όριο του σκανδάλου) παραχώρηση;
• Γιατί δεν υπήρξε μια διαγωνιστική πλειοδοτική διαδικασία, στην οποία αφενός θα δίνονταν η δυνατότητα συμμετοχής σε πολλούς επιχειρηματίες της Καλαμαριάς, αφετέρου θα πολλαπλασίαζε τα έσοδα για την Δημοτική επιχείρηση;
• Ποιος αποφάσισε και με ποια κριτήρια για το σκανδαλωδώς χαμηλό μίσθωμα;
• Είναι δυνατό να αποδέχεται και να προωθεί ο Δήμος Καλαμαριάς τον αποκλεισμό και την απαγόρευση της ελεύθερης πρόσβασης στην Πλαζ Αρετσούς για τα συμφέροντα ενός ιδιώτη;
• Είναι δυνατό να παρέχεται από τη ΔΕΤΕΚ το δικαίωμα στον ιδιώτη να πωλεί προϊόντα και υπηρεσίες ευθέως ανταγωνιστικά με την ίδια την επιχείρηση, λίγα μόλις μέτρα από τις εγκαταστάσεις της;
• Είναι δυνατό ο Δήμος Καλαμαριάς να παραχωρεί σε ιδιώτη διοργανωτή την πλήρη ευθύνη για την επιλογή καλλιτεχνικών σχημάτων, με μοναδικό γνώμονα την μεγιστοποίηση του κέρδους του και με σημαντικό αντίτιμο για τους Δημότες;
Περιμένουμε τις απαντήσεις του Προέδρου της ΔΕΤΕΚ και του Δημάρχου για την προκλητική παραχώρηση, με οσμή σκανδάλου, που πλήττει ευθέως τα συμφέροντα της Δημοτικής Επιχείρησης και κατ’ επέκταση του Δήμου Καλαμαριάς.

Στο μεταξύ, υπενθυμίζουμε στο Δήμαρχο ότι αναμένουμε ακόμα και σήμερα πρόγραμμα και ανακοινώσεις σχετικά με το Παρά Θίν' Αλός και το Πεδίο Δράσης Κόδρα, τους ιστορικούς πολιτιστικούς θεσμούς του Δήμου Καλαμαριάς που γέμιζαν τα καλοκαίρια των Καλαμαριωτών με πολύμορφες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δράσεις. Εκτός αν τους «έφαγε η μαρμάγκα» των ιδιωτών διοργανωτών και της επί πληρωμή διασκέδασης...

ΥΓ. Πρώτη φορά βλέπουμε εκλεγμένο Δήμαρχο και Δημοτικούς Συμβούλους, να πανηγυρίζουν ως δική τους την εισπρακτική επιτυχία μιας ιδιωτικής συναυλίας. Αντί να απολογούνται για την κάκιστη διαχείριση της Δημοτικής περιουσίας...

 

Η δημοτική παράταξη Καλαμαριά Πρώτη Ξανα καλεί το Δήμαρχο να αναλάβει τις ευθύνες του και πάρει άμεσα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων, εργαζόμενων και ευάλωτων δημοτών. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

 

Στις 2 Νοεμβρίου, μόλις ανακοινώθηκε το νέο lockdown στην πόλη μας, καταθέσαμε προτάσεις για την ΑΜΕΣΗ στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σ’ αυτές, καθώς και των ευάλωτων συνδημοτών μας, από τις σκληρές επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων, που έρχονται να προστεθούν στα προβλήματα που δημιούργησε η παρατεταμένη κρίση λόγω της πανδημίας του COVID-19.

Δείτε εδώ τις προτάσεις που κατέθεσε ο επικεφαλής της παράταξής μας “Καλαμαριά Πρώτη Ξανά”, Άρης Τεμεκενίδης, στο Δημοτικό Συμβούλιο της 2ας Νοεμβρίου 2020: https://bit.ly/35hVmXb

Ο Δήμαρχος και η Δημοτική αρχή απλά προσπέρασαν και δεν ακούμπησαν. Δεν έχουν εφαρμόσει ούτε καν τα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο για την ανακούφιση των επιχειρήσεων και την στήριξη των πολιτών στο πρώτο lockdown! Ακόμα και η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να συζητηθούν τα θέματα της πανδημίας και του δεύτερου lockdown που ζητήσαμε στις 2 Νοεμβρίου, προγραμματίστηκε μόλις σήμερα για τις ...16 Νοεμβρίου!

Ανικανότητα; Αδιαφορία; Ότι από τα δύο κι αν ισχύει, η αδράνεια πλέον είναι ασυγχώρητη.

Καλούμε άμεσα τον Δήμαρχο να αναλάβει τις ευθύνες του. Να πάρει ΣΗΜΕΡΑ τα μέτρα που έχουν προταθεί από όλες τις παρατάξεις – και κάποια από αυτά έχουν συμφωνηθεί και από τη δική του παράταξη στο Δημοτικό Συμβούλιο – για να ανακουφίσει τις επιχειρήσεις της Καλαμαριάς που βρίσκονται στα πρόθυρα του λουκέτου και να στηρίξει αδύναμους και ανήμπορους συνδημότες μας που παλεύουν να επιβιώσουν μόνοι τους μέσα στην κρίση της πανδημίας.

Οι φωτογραφίες και τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα στο Facebook δεν σώζουν τους δημότες και τις επιχειρήσεις της Καλαμαριάς. Χρειάζεται έμπρακτη στήριξη και δράση ΤΩΡΑ!
#lockdown
#μέτραστηριξηςτώρα
#όχιάλλαλόγια
#ΚαλαμαριάΠρώτηΞανά

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του δημοτικού συμβούλου Άρη Τεμεκενίδη, επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάρια Πρώτη Ξανά”:

 

Το μέλλον και η προοπτική της Μαρίνας Αρετσούς, ενός από τα πολυτιμότερα περιουσιακά στοιχεία εντός των ορίων του Δήμου Καλαμαριάς, είναι ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα, στο οποίο πρέπει να πάρουν θέση όλοι (Δήμαρχος και Δημοτικές παρατάξεις, φορείς και συλλογικότητες της Καλαμαριάς αλλά και οι απλοί πολίτες) μετά την πρόσφατη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρησή της σε ιδιώτη.

Από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της Δημοτικής μας παράταξης, Καλαμαριά Πρώτη Ξανά, της οποίας έχω την τιμή και την ευθύνη να ηγούμαι, διατυπώσαμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί ο Δήμος μας σχετικά με το θέμα της Μαρίνας πάνω στους εξής 5 άξονες:

• Επιμείναμε στην εξασφάλιση ελεύθερης πρόσβασης για τους κατοίκους και αποτροπή τσιμεντοποίησης της παραλιακής ζώνης (για την οποία ο Νόμος 2160 του 1993 δυστυχώς αφήνει «ανοικτή πόρτα»). Ανάπτυξη με σεβασμό στους κατοίκους και το περιβάλλον.

• Εργαστήκαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς κατά τη διάρκεια συζήτησης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) στην κατεύθυνση προστασίας του χαρακτήρα της Μαρίνας, με σκοπό να μην μετατραπεί από χώρος τουριστικής ανάπτυξης της πόλης μας σε οικόπεδο – φιλέτο για «χοντρά» πορτοφόλια.

• Τονίσαμε την ανάγκη διασφάλισης της παρουσίας αλλά και της δημιουργίας-εκσυγχρονισμού εγκαταστάσεων ελλιμενισμού των αλιευτικών σκαφών στη Μαρίνα Αρετσούς, μέχρι την κατασκευή του Αλιευτικού Καταφυγίου, ένα όνειρο δεκαετιών για τους Καλαμαριώτες αλιείς.

• Εργαστήκαμε και πιέσαμε για την κατάρτιση και υλοποίηση ενός ευρύτερου σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου Καλαμαριάς για την τοπική οικονομία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, με αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος του Προσφυγικού Ελληνισμού, που συνδέεται άρρηκτα με το παραλιακό μας μέτωπο.

• Διατυπώσαμε από την πρώτη στιγμή, ως αδιαπραγμάτευτη θέση, την ανάγκη ενιαιοποίησης του παραλιακού μας μετώπου. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές προσπάθειες κατακερματισμού του.

Τον περασμένο Μάιο, εν μέσω των συνθηκών που επέβαλε η πανδημία, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς πήρε μια ιστορική απόφαση, με την οποία κατέθεσε αυστηρούς όρους, σύμφωνα με τους οποίους πρέπει να κινηθεί το Δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ στο ζήτημα της αξιοποίησης της Μαρίνας Αρετσούς. Στη συζήτηση, που κατέληξε σε απόφαση με μεγάλη πλειοψηφία και στην οποία συναίνεσε και ο νέος Δήμαρχος Καλαμαριάς, αναφέρονται ρητά οι προθέσεις μας, ώστε η Μαρίνα της Αρετσούς να παραμείνει τουριστική μαρίνα, προσβάσιμη στους κατοίκους και αποκλείστηκε η προοπτική της δημιουργίας μιας περίκλειστης περιοχής, αποκομμένης από τον ιστό της πόλης μας.
Είναι προφανές, τόσο από τις θέσεις που πήραν οι 4 παρατάξεις που υπερψήφισαν την τελική απόφαση, όσο και από τις θέσεις των παρατάξεων που μειοψήφησαν, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς ΑΠΕΡΡΙΨΕ την προτεινόμενη από το ΤΑΙΠΕΔ ΣΜΠΕ, στο σύνολό της, και κατέστη σαφές πως δεν μπορούν να υπάρξουν λύσεις για την Μαρίνα μας, που οδηγούν σε τσιμεντοποίηση - ανάπτυξη χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον, με αποκλεισμό των κατοίκων της Καλαμαριάς και χωρίς απτά οφέλη για το Δήμο μας.

Όλους αυτούς τους μήνες, η Διοίκηση και ο Δήμαρχος ή γνώριζαν τις προθέσεις του ΤΑΙΠΕΔ και της κυβέρνησης ή (και δεν γνωρίζω ποιο από τα δύο είναι χειρότερο) δεν μπήκαν στην διαδικασία να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο θέμα αυτό, όπως οφείλουν ως θεματοφύλακες των συμφερόντων των συμπολιτών μας.

Και τελικά μια τόσο σημαντική απόφαση, όπως η αξιοποίηση της Μαρίνας Αρετσούς, δεν μπορεί παρά να έχει την συναίνεση της πλειοψηφίας των Καλαμαριωτών, κάτι που διασφαλίζεται μέσω της διοργάνωσης ενός ΤΟΠΙΚΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ.

Στο δημοψήφισμα αυτό, οι δημότες της Καλαμαριάς θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα:
• Στην μη παραχώρηση της Μαρίνας από το ΤΑΙΠΕΔ σε ιδιώτη επενδύτη προς αξιοποίηση υπό οποιεσδήποτε προϋποθέσεις.
• Στην παραχώρηση της Μαρίνας σε ιδιώτη επενδύτη προς αξιοποίηση με τους αυστηρούς ορούς και τις δεσμευτικές προϋποθέσεις που θέτει η απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου Καλαμαριάς που απεσταλη στο ΤΑΙΠΕΔ
• Στην παραχώρηση της Μαρίνας σε ιδιώτη επενδύτη προς αξιοποίηση με βάση τον σχεδιασμό του ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς τους αυστηρούς ορούς και τις δεσμευτικές προϋποθέσεις που έθεσε η απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου Καλαμαριάς

Ένα τέτοιο δημοψήφισμα:
• Θα αναδείξει όλες τις πτυχές του ζητήματος, ώστε όλοι οι δημότες να ενημερωθούν αναλυτικά και να αποκτήσουν πλήρη εικόνα.
• Θα υποχρεώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και πρόσωπα να πάρουν θέση.
• Θα δώσει την ισχυρή εντολή αλλά και την αναγκαία δύναμη στους εκπροσώπους μας έναντι του ΤΑΙΠΕΔ και των οργάνων της Πολιτείας, προκειμένου να εξασφαλίσουν το βέλτιστο αποτέλεσμα για τους κατοίκους της Καλαμαριάς.
Μόνο έτσι, θα εξασφαλίσουμε, πως οι αποφάσεις που παίρνονται συχνά πίσω από «κλειστές πόρτες» γραφείων της κεντρικής εξουσίας θα σέβονται την θέληση και το συμφέρον των συμπολιτών μας.

Σημειώνουμε εδώ την απαράδεκτη και αντιδημοκρατική απόφαση της Κυβέρνησης με την οποία αναστέλλει για όλη την τρέχουσα Δημοτική περίοδο το δικαίωμα των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να διεξάγουν δημοψηφίσματα για σοβαρά θέματα τοπικού χαρακτήρα. Ο Δήμος μας πρέπει να ζητήσει την άμεση ανάκληση της και να αγωνιστεί για την κατοχύρωση του δικαιώματος των Καλαμαριών να εκφράζουν την βούληση τους σε τόσο κρίσιμα για την περιοχή τους ζητήματα. Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος πρέπει να δώσει σε κάθε Καλαμαριωτη την ευκαιρία να εκφραστεί μέσω του δημοψηφίσματος.

Καλούμε το Δήμαρχο και τις Δημοτικές παρατάξεις, εν όψει της επικείμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς, που θα γίνει με τηλεδιάσκεψη στις 22 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 19:00, να αναπτύξουν αναλυτικά τις θέσεις τους για το θέμα και να στηρίξουν τη δημοκρατική διαδικασία ενός συμβουλευτικού τοπικού δημοψηφίσματος για το μέλλον της Μαρίνας Αρετσούς. Θεωρούμε αυτονόητο ότι στη Συνεδρίαση αυτή, πρέπει να κληθούν για να συμμετάσχουν και να διατυπώσουν τις απόψεις τους όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς και συλλογικότητες της πόλης μας.

Άρης Τεμεκενιδης
Δημοτικός Σύμβουλος, Επικεφαλής “Καλαμάρια Πρώτη Ξανά”

 

Μπορεί ο κορωνοϊός (COVID-19) να μη μας επιτρέπει να βρεθούμε φυσικά στο χώρο της βιβλιοθήκης, όμως η τεχνολογία μας επιτρέπει να το κάνουμε διαδικτυακά.
Οι Βιβλιοθήκες της Καλαμαριάς έχουν σχεδιάσει μια σειρά δραστηριοτήτων για τα μέλη τους, τις οποίες μπορούν να παρακολουθήσουν διαδικτυακά.
Η υλοποίηση των δραστηριοτήτων θα γίνεται με Zoom, Skype ή και αποστολή εργαστηρίων με e-mail, όπου απαιτείται.
Οι βιβλιοθήκες δεν θα καταγράφουν την δραστηριότητα και θα δημοσιεύουν μόνο το παραγόμενο αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων και φωτογραφίες χωρίς να φαίνονται τα πρόσωπα των παιδιών.
Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν, με προεγγραφή.
Οι προεγγραφές μπορούν να γίνουν συμπληρώνοντας την παρακάτω ηλεκτρονική φόρμα.
Εγγραφή

Η δυνατότητα εγγραφής στα εργαστήρια λήγει την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, ώρα 11:00π.μ. Η ενημέρωση των αποτελεσμάτων θα γίνει ηλεκτρονικά. Επίσης, όσοι επιθυμούν μπορούν να ενημερώνονται τηλεφωνικά, καθημερινά 8.30 π.μ. – 15.00 μ.μ.

ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ
Έναρξη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 7.30μ.μ. – 9.30μ.μ και για 8 συναντήσεις
Εργαστήρι φιλαναγνωσίας και δημιουργικής γραφής
Το λογοτεχνικό ταξίδι ανά τον κόσμο.
Ταξιδεύουμε στον κόσμο… με όχημα τα βιβλία. Μεγάλοι λογοτέχνες, διαφορετικής εθνικότητας ο καθένας, μας προσκαλούν στον μυθιστορηματικό τους κόσμο, μας γνωρίζουν τους ήρωες, τους τόπους, την κουλτούρα τους αλλά και τον τρόπο που φτιάχνουν τις ιστορίες τους. Αλλάζουμε τα σκηνικά, τους χαρακτήρες, τους αφηγητές, βλέπουμε από άλλες γωνίες την πλοκή, δραματοποιούμε, διακωμωδούμε, γράφουμε δημιουργικά.
Με την Όλγα Αλμετίδου (Τελειόφοιτη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας)
Έναρξη Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 11.00π.μ. – 13.00μ.μ. και κάθε Πέμπτη για 8 συναντήσεις
Λέσχη ανάγνωσης και θεατρικού αναλογίου. «Από την εν οίκω στην εν δήμω ανάγνωση». Ανάγνωση θεατρικών και λογοτεχνικών κειμένων που σκοπεύουν στην επαναπροσέγγιση και ερμηνεία τους μέσα από το μοίρασμα και την επικοινωνία που προσφέρει η ομαδική ανάγνωση.
Με την Βαλεντίνα Παρασκευαϊδου ( σκηνοθέτης-ηθοποιός, δασκάλα θεάτρου)
ΟΜΙΛΙΕΣ
Τρίτη 24 Νοεμβρίου 17:30μ.μ. - 19:00μ.μ. ή
Σάββατο 28 Νοεμβρίου 10.30πμ-12.00π.μ

Είναι το άγχος φίλος ή εχθρός;
Είναι απλά ένα προσωπικό ζήτημα ή παράγωγο μιας πιεστικής κοινωνίας με υπερβολικές απαιτήσεις;
Θα μπορούσαμε να δούμε το άγχος ως πρεσβευτή για μια καλύτερη ζωή, γνωρίζοντας ότι ο καθένας μας έχει τα αποθέματα, που χρειάζονται, για να φτιάξει το δικό του οδηγό επιβίωσης για το άγχος.
Ομιλήτρια: Σοφία Δημητρίου, Ψυχολόγος- Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια
Τρίτη 24 Νοεμβρίου 11.00π.μ. – 12.00.μ. ή
Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 6μμ-7.00μ.μ
Διατροφή σε περιόδους νηστείας. Μαθαίνω για την Χορτοφαγική Διατροφή, την Vegan και την Ωμοφαγία.
Σάββατο 28 Νοεμβρίου 11πμ-12.00π.μ ή
Κυριακή 29 Νοεμβρίου 11.00π.μ. - 12:00π.μ.
Διατροφή και ανοσοποιητικό στις μέρες του Covid-19.
Η σημασία της σωστής διατροφής σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές για να ενισχύσω το ανοσοποιητικό μου.
Ομιλήτρια : Κωνσταντίνα Παπαδημητρίου
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc, Master Practitioner on eating disorder and obesity
ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΕΣ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 5.00μ.μ. - 7.00μ.μ.
Ντεκουπάζ σε γυάλινη επιφάνεια (μπουκάλι) ή τελάρο ζωγραφικής

Με την Σταυριανή Κωτούλα (Συντηρήτρια έργων τέχνης)

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 5.00μμ - 7.00μμ.
Δημιουργίες με ύφασμα. Φτιάχνουμε τις δικές μας υφασμάτινες τσάντες
Με την Σταυριανή Κωτούλα (Συντηρήτρια έργων τέχνης)

Κεντρική Βιβλιοθήκη - τηλ. 2310 423233, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν. Απαραίτητη είναι η προεγγραφή η οποία γίνεται μόνο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Σε όλες τις δράσεις θα χρησιμοποιηθεί εφαρμογή : zoom.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα διαδικτυακά προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν και από τις υπόλοιπες Βιβλιοθήκες του Δήμου Καλαμαριάς, μπορείτε να ανατρέξετε στη σελίδα: https://lib.kalamaria.gr/

DMC Firewall is a Joomla Security extension!