Το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού (Ι.Α.Π.Ε.) του Δήμου Καλαμαριάς και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης (Ι.Κ.Θ.) θα πραγματοποιήσουν τα αποκαλυπτήρια της Στήλης Μνήμης για τον εβραϊκό συνοικισμό Κάμπελ και την πυρπόλησή του, στη συμβολή των οδών Εθνικής Αντιστάσεως και Αριστείδου, στον συνοικισμό Ναυάρχου Βότση, την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020, στις 11.15 π.μ. Επίσης, στην πρόσοψη του κλειστού γυμναστηρίου της Γ. Γ. Αθλητισμού στην οδό Αριστείδου, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια επιτοίχιας ενημερωτικής πινακίδας, στην ίδια θέση όπου υπήρχε η συναγωγή του συνοικισμού Κάμπελ.

Θα ακολουθήσει εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Ναύαρχος Βότσης» (Μ.Αλεξάνδρου & Αν. Θράκης 9) που θα περιλαμβάνει ομιλίες των κ. Ανανία Τσιραμπίδη, Ομότιμου Καθηγητή Α.Π.Θ. και Προέδρου του Ι.Α.Π.Ε. και κ. Λέοντος Ναρ, Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας Α.Π.Θ., Συγγραφέα και Εκπροσώπου της Ι.Κ.Θ. Θα ακολουθήσει συναυλία σεφαραδίτικων τραγουδιών από τη χορωδία της Ι.Κ.Θ. Η εκδήλωση πλαισιώνεται από έκθεση φωτογραφιών.

Ο εβραϊκός συνοικισμός Κάμπελ ιδρύθηκε το 1927 στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, με σκοπό να στεγάσει εβραίους πυροπαθείς της πυρκαγιάς του 1917. Σε αυτόν εγκαταστάθηκαν περίπου 210 άπορες οικογένειες (788 άτομα) και διέθετε καταστήματα, σχολείο, φαρμακείο και συναγωγή στεγασμένη σε τολ.

Τη νύχτα της 29ης Ιουνίου 1931, μέλη της εθνικιστικής (αντισημιτικής και αντικομμουνιστικής) οργάνωσης «Εθνική Ένωσις “Η Ελλάς”» επέδραμαν και πυρπόλησαν τον συνοικισμό, δολοφονώντας τους Λεωνίδα Παππά και Λεόν Βιδάλ και τραυματίζοντας πολλούς άλλους. Την επαύριον της καταστροφής, που αποτέλεσε την κορύφωση των μεσοπολεμικών προστριβών μεταξύ γηγενών-προσφύγων, Χριστιανών-Εβραίων, οι -για δεύτερη φορά- πυροπαθείς εβραίοι στεγάστηκαν προσωρινά αλλού, ενώ η περιοχή πέρασε στην κυριότητα του δημοσίου.

Στον νέο πλέον συνοικισμό «Ναυάρχου Βότση» εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες, ενώ μεταπολεμικά, στη θέση των ξύλινων ή πλίθινων θαλάμων και αργότερα των μονοκατοικιών, ανεγέρθηκαν πολυκατοικίες, σηματοδοτώντας την τελευταία φάση ανοικοδόμησης στην περιοχή.

84177800 2711579995588257 3927202389043445760 o

DMC Firewall is a Joomla Security extension!