Ένα ρεπορτάζ από το μακρινό 1945 μας θυμίζει έντονα τη σημερινή κατάσταση των αστικών συγκοινωνιών στην Καλαμαριά. Ο δημοσιογράφος της εποχής περιγράφει μια... πρωτότυπη ανταρσία των Καλαμαριωτών που περίμεναν το λεωφορείο μέσα στη βροχή, χωρίς όμως να μπαίνει σε λεπτομέρειες. Στην φωτογραφία, ένα από τα λεωφορεία που εξυπηρετούσαν την Καλαμαριά το 1949 (από το αρχείο του ΙΑΠΕ).

 

KALAMARIA SYGKOINVNIA1

Αυτά που συνέβησαν προχθές με την συγκοινωνίαν Καλαμαριάς, δεν πρέπει να επαναληφθούν. Επι ώρας ολόκληρους ανέμενεν ο κόσμος υπό καταρρακτώδη βροχήν τα τρία λεωφορεία που είχαν ορισθεί διά την ζωτικήν αυτήν γραμμήν και τα λεωφορεία δεν ενεφανίζοντο. Ευρήκαν την ημέραν να διακόψουν την εξυπηρέτησιν του μακρυνού συνοικισμού. Και οι απελπισμένοι Καλαμαριώται ανέβηκαν εις άλλα λεωφορεία και ηξίωσαν την μεταφορά. Τα επεισόδια απεφεύχθησαν χάρις εις την ψυχραιμίαν των οργάνων.

Αλλά διατί δεν ρυθμίζουν οριστικά αι Αρχαί το ζήτημα τούτο της συγκοινωνίας με τους μακρυνούς συνοικισμούς του Δήμου Καλαμαριάς; Οι κάτοικοι, οι οποίοι ανεβοκατεβαίνουν καθ' εκάστην διά τας εργασίας των, έχουν δικαίωμα να εξυπηρετηθούν. Παραλλήλως έχουν μερικάς δικαίας αξιώσεις και οι ιδιοκτήται των λεωφορείων. Δεν είναι τάχα δυνατόν να εξευρεθή ένας τρόπος διακανονισμού;

Νέα Αλήθεια, 7 Δεκεμβρίου 1945

Our website is protected by DMC Firewall!