Σήμερα συμπληρώνονται 75 χρόνια από το «Μπλόκο της Καλαμαριάς».

Στις 13 Αυγούστου 1944, ημέρα Κυριακή, ένοπλοι άνδρες των Ταγμάτων του Δάγκουλα και του Βήχου που συνεργάζονταν με τους Γερμανούς κατακτητές, εκτέλεσαν 11 Καλαμαριώτες ως "υπόπτους για αντιστασιακή δράση".

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΒΕΝΙΑΝΑΚΗ "ΔΑΓΚΟΥΛΑΣ, Ο ΔΡΑΚΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ", (Εκδόσεις Επίκεντρο, 2016):

1Α

"...Από τα πρώτα σπίτια που διενεργήθηκαν έρευνες για όπλα, αφαιρέθηκαν κουβέρτες και στρατιωτικά είδη, τα οποία συγκεντρώθηκαν στο δημοτικό σχολείο. Πρόσφυγας από το Κουρί Μικράς Ασίας ήταν και ο Βασίλης Ζαμπέτογλου, ο οποίος εργαζόταν από μικρή ηλικία στα ψαροκάικα και είχε εγκατασταθεί στην Κρήτη το 1918 λόγω της δουλειάς του. Αργότερα, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, διέμενε στο Λαύριο και έπειτα στην Καλαμαριά, στο συνοικισμό Κουρί.
Εκεί άνοιξε καφενείο κοντά στη θάλασσα. Την ημέρα του μπλόκου, μια ομάδα ταγματασφαλιτών εισήλθε απρόσκλητη στο καφενείο ενόσω άλλα τμήματα πραγματοποιούσαν συλλήψεις και εκτελέσεις. Μια άλλη ομάδα ταγματασφαλιτών με επικεφαλής τον Παππά τον συνέλαβε στο σπίτι του και μια ώρα αργότερα τον εκτέλεσε. Δεν παρέλειψαν φυσικά να σκυλέψουν το πτώμα του. Ενώ η σύζυγός του ακόμα τον μοιρολογούσε, ο Φώτης Σεϊτανίδης προέτρεψε τους συντρόφους του: "τι τους κοιτάτε; Σκοτώστε τους."
Εν τω μεταξύ, ο Σταύρος Ζαμπέτογλου, όταν πληροφορήθηκε τη σύλληψη του Βασίλη Ζαμπέτογλου, έκανε τραπέζι στους ταγματασφαλίτες για να τους καλοπιάσει και να πετύχει την απελευθέρωσή του. Στο σακίδιο ενός ταγματασφαλίτη αναγνώρισε τα παπούτσια του και κατάλαβε ότι είχε δολοφονηθεί. Εξοργισμένος καταφέρθηκε κατά των Δαγκουλαίων, ένας από τους οποίους επιχείρησε να ρίξει χειροβομβίδα μέσα στο σπίτι, αλλά αφοπλίστηκε από τον παρευρισκόμενο Παναγιώτη Τσάκο..."

 

 

Sfragida dagoula

Η σφραγίδα του Τάγματος του Δάγκουλα

 

TA RODA TA TRIANTAFYLLA POSTER

Φέτος, στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ για το Μπλόκο της Καλαμαριάς "Τα Ρόδα, τα Τριαντάφυλλα" σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Αγραφιώτη και έρευνα του Βασίλη Καραμπάση, στο οποίο δίνουν μαρτυρίες επιζώντες του Μπλόκου.

https://www.filmfestival.gr/el/movie-tdf/movie/12045

DMC Firewall is a Joomla Security extension!