Εξώδικη όχληση έκαναν σήμερα, ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός σύλλογος Νέας Κρήνης "Μπουμπουλίνα" και ο Προοδευτικός Σύλλογος Αρετσούς - Δέρκων με αποδέκτες την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, τη Γενική Διεύθυνση Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων, τη Διεύθυνση Δασών Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Προστασίας & Διαχείρισης Δασών, το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης, το Δήμο Καλαμαριάς και την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), για το ζήτημα του εντόμου-φονιά των πεύκων.

Το κείμενο αναλυτικά:

 

Θεσσαλονίκη, 22.07.2019


Όπως γνωρίζετε, ίχνη δράσης του εντόμου - φονιά των πεύκων (“Tomicus piniperda”) έχουν εντοπιστεί, από πολίτες - μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων «Η Μπουμπουλίνα» και "Προδευτικός Συλλόγος Αρετσούς - Δέρκων" στο μικρό δασάκι γύρω από το Κυβερνείο («Παλατάκι») περί τις αρχές του μήνα Ιουλίου 2019. Το θέμα αυτό τέθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς την Τετάρτη 10 Ιουλίου, όπου η διοίκηση του Δήμου παραδέχθηκε ότι έχουν εντοπιστεί ίχνη της δράσης του εντόμου αυτού στην περιοχή, ενώ ο νέος Δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης ανέφερε ότι έχουν εντοπιστεί ίχνη της δράσης του εντόμου αυτού και μέσα στο «Κόδρα» και σε δένδρα στο στρατόπεδο «Νταλίπη».
Κατά τη συζήτηση τονίστηκε η ανάγκη ενημέρωσης των αρμοδίων από τους πολίτες και η άμεση αντιμετώπιση του κινδύνου εξάπλωσης με την κοπή των άρρωστων δένδρων, ενώ η διοίκηση υποσχέθηκε ότι θα δράσει και πως είναι ενήμερο και το Δασαρχείο.
Να τονιστεί ότι το φλοιοφάγο έντομο με την επιστημονική ονομασία Tomicus piniperda έχει προκαλέσει ήδη ανυπολόγιστη για το πράσινο της πόλης μας καταστροφή, καθώς έχει νεκρώσει 3.500 χιλιάδες στρέμματα πευκόφυτης έκτασης στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, δηλαδή πάνω από το 1/10 της συνολικής επιφάνειας που καλύπτει!!
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Αβτζή, ερευνητή-εντομολόγο του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης, κατά περιόδους παρατηρούνται πληθυσμιακές διακυμάνσεις του συγκεκριμένου εντόμου. Αυτή την περίοδο, το φλοιοφάγο έντομο βρήκε ευάλωτα δένδρα με αποτέλεσμα πλέον να υπάρχει νέκρωση των δένδρων σε μεγάλη κλίμακα. Ένας από τους λόγους της πληθυσμιακής αύξησής του είναι και η αλλαγή του μικροκλίματος της περιοχής, καθώς στη Θεσσαλονίκη το τελευταίο διάστημα επικρατεί σχετική ξηρασία με ελάχιστες βροχοπτώσεις και υψηλές θερμοκρασίες. Το είδος Tomicus piniperda προσβάλλει κυρίως τα πεύκα που έχουν ασθενές ανοσοποιητικό -όπως τα νεαρά- και τα ξηραίνει με ταχείς ρυθμούς, ενώ η διάδοσή του από δένδρο σε δένδρο, ιδίως την άνοιξη, είναι πολύ εύκολη, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να είναι εντονότερο εκεί που υπάρχει πυκνή βλάστηση. Μάλιστα, επειδή το έντομο κατατρώει το φλοιό από την εσωτερική πλευρά των δέντρων, δεν γίνεται εύκολα ορατή η καταστροφή, παρά μόνο όταν αυτή ολοκληρωθεί και ξεραθεί το δέντρο. Ως αποτέλεσμα, έχει αλλάξει το φυσικό τοπίο, καθώς το χρώμα των δένδρων που έχουν αποφλοιωθεί έχει μετατραπεί σε πορτοκαλί, παραπέμποντας σε εικόνα φθινοπώρου. Την περίοδο αναπαραγωγής του εντόμου και ιδίως όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν, υπάρχει ταχύτατη εξάπλωση. Δεν υπάρχει η δυνατότητα καταπολέμησης του εντόμου με χημικά μέσα (αεροψεκασμούς) και η μόνη ενδεδειγμένη λύση είναι η κοπή των ξερών δέντρων.

Επειδή τόσο το μικρό δασάκι γύρω από το Κυβερνείο όσο και ο χώρος του πρώην Στρατοπέδου Κόδρα και του “Νταλίπη” αποτελούν πνεύμονα της περιοχής της Καλαμαριάς και χώρο αναψυχής των κατοίκων της.
Επειδή για την αντιμετώπιση της προσβολής αλλά και για την ανάσχεση της περαιτέρω εξάπλωσης της είναι απαραίτητη η υλοτομία και απομάκρυνση των προσβεβλημένων δέντρων άμεσα
Επειδή απαραίτητη είναι ακόμα και η απομάκρυνση των νεκρών ατόμων Πεύκης καθώς αυτά θα μπορούσαν να προσελκύσουν δευτερογενή ξυλοφάγα έντομα στην περιοχής.
Επειδή σύμφωνα με το άρθρο 2, Κεφ. Β, παρ. γ , περίπτ. Ββ “εις τον οικείον Περιφερειακόν Διευθυντήν Δασών”, στοιχείο δδδ του Β.Δ. 733/69 (ΦΕΚ 227Α’ /1969 σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται “η έγκρισις απολήψεως και διαθέσεως δασικών προϊόντων εξ’ εκτάκτων καρπώσεων… προσβεβλημένων υπό μυκήτων, εντόμων και ασθενειών, ξηρών κλπ.”
Επειδή από την καθυστέρηση λήψης απόφασης από τα αρμόδια όργανα για οποιοδήποτε λόγο (πχ λόγω γραφειοκρατίας ή λόγω του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ακινήτων αυτών) καταστρέφεται ο φυσικός πλούτου της περιοχής μας.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΛΟΓΟΥΣ
και με επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας
ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ
Να λάβετε άμεσα απόφαση έγκρισης υλοτομίας ξηρών και προσβεβλημένων δέντρων τραχείας και χαλεπίου πεύκης, ως έκτακτης κάρπωσης, στο μικρό δασάκι γύρω από το Κυβερνείο («Παλατάκι») αλλά και στο Πρώην Στρατόπεδο “Κόδρα” και στο στρατόπεδο «Νταλίπη», όπου έχουν εντοπιστεί ανάλογα κρούσματα.
Να προβείτε σε κάθε απαραίτητη ενέργεια αντιμετώπισης του φαινομένου αυτού, λόγω της επικινδυνότητας που παρουσιάζουν τα προσβεβλημένα δέντρα, αλλά και να λάβετε μέτρα πρόληψης ώστε να προστατευτούν τα υγιή δέντρα.

DMC Firewall is a Joomla Security extension!