Ένα χρόνο  μετά την απώλεια του Καλαμαριώτη ερευνητή, επιστήμονα και πολυσχιδή άνθρώπου των γραμμάτων και των τεχνών, Γρηγόρη Οικονομίδη, ο Προοδευτικός  Σύλλογος  Αρετσούς – Δέρκων σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμαριάς , πραγματοποιούν εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του.
Η εκδήλωση με τίτλο «Τα βήματα της δημιουργικής ζωής του Γρηγόρη Οικονομίδη» θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη  22  Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη». Στη διάρκεια του αφιερώματος, θα χαιρετίσει ο Δήμαρχος  Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης , ενώ για το έργο και την προσφορά του Γρηγόρη Οικονομίδη θα μιλήσουν, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρετσούς- Δέρκων, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αχιλλέας Ζαπράνης, και ο άλλοτε συνεργάτης του Σάββας Τσιλένης. Παράλληλα θα  προβληθεί  σημαντικό μέρος από τα ντοκιμαντέρ και τις ταινίες του, ενώ θα πλαισιώσουν μουσικά η Φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Καλαμαριάς και η Χορωδία του Συλλόγου.

Λίγα λόγια για τον Γρηγόρη Οικονομίδη

Ο Γρηγόρης Οικονομίδης έφυγε νωρίς, μόλις στα πενήντα του χρόνια, ωστόσο  πρόλαβε σε αυτό το σύντομο πέρασμά του να αφήσει ένα πλούσιο έργο, παρακαταθήκη, ιδιαίτερα για όλους όσους έλκουν την καταγωγή τους από τις αλησμόνητες πατρίδες, δίνοντας  την πραγματική διάσταση της έννοιας «πατριωτισμός», παρασάγγας μακριά από τον εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία.
Συγκεκριμένα, με αφορμή τη μικρασιατική και ποντιακή καταγωγή του, ασχολήθηκε  συστηματικά με την ιστορία και την πολιτιστική παράδοση της Μ. Ασίας και της Κωνσταντινούπολης και είχε βοηθήσει σε πολλές παραγωγές ποντιακών συλλόγων.
Ήταν συγγραφέας επιστημονικών άρθρων σε περιοδικές εκδόσεις , σκηνοθέτησε τέσσερα   ιστορικά και κοινωνικά ντοκιμαντέρ και μια ταινία μικρού μήκους. Όλα τα ντοκιμαντέρ έχουν προβληθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης  αλλά και σε ελληνικά και ξένα τηλεοπτικά δίκτυα. Η  ταινία μικρού μήκους προβλήθηκε στο φεστιβάλ  Δράμας. Κορωνίδα του συγγραφικού έργου του αποτελεί το ιστορικό  βιβλίο με τίτλο «Ρύσιο-Αρετσού-Darica – Γεωγραφική και ιστορική μελέτη της βιθυνιακής πόλης», που είναι μια γεωγραφική και ιστορική πραγματεία της βιθυνιακής πόλης της Αρετσούς.

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd