Στην ιστορία του πολιτισμού, το κρασί αποτέλεσε μονάδα φορολογίας, ανταλλαγής, γιατρικό και δεισιδαιμονία, απαραίτητο έμβλημα γοήτρου και εξουσίας και πολύ συχνά μέσο διάδοσης νέων ιδεών και πρακτικών.

Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020, δύο σωματεία της Καλαμαριάς, οι «Βορεάδες» Χορευτικός Όμιλος Καλαμαριάς και το σωματείο επαγγελματιών Ακτίς Καλαμαριάς, υπόσχονται να μας ταξιδέψουν στη διαδρομή του κρασιού μέσα στο χρόνο στην εκδήλωση Οίνου Αφηγήματα που θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του Πολυχώρου Πολιτισμού Remezzo (Ν.Πλαστήρα 31,Καλαμαριά) 11:00-14:00.

Μέσα από ένα βιωματικό σεμινάριο με θέμα «Το κρασί από την Αρχαιότητα μέχρι Σήμερα» η ambassador του World Food Travel Association Αθανασιάδου Μαρία, θα μυήσει τους ενήλικες συμμετέχοντες στην ιστορία του κρασιού.

121577321 1250027372047943 7414860419066273911 nΣτον ίδιο χώρο, η ομάδα «Παίζοντας σε παραδοσιακά μονοπάτια» με τη μουσειοπαιδαγωγό Βαρβάρα Πίκουλα θα παρουσιάσει στους μικρούς συμμετέχοντες τον τρόπο παρασκευής του κρασιού και τη λαϊκή παράδοση παροιμιών, ποιημάτων και τραγουδιών που διασώζονται και χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα.

Η εκδήλωση τελεί υπό τη αιγίδα του Δήμου Καλαμαριάς

☼ Λόγω των μέτρων για τον Covid 19 παρακαλούμε τους γονείς που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τα παιδιά τους το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της κ.Πίκουλα να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 6989705405

 

Ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ προσφέρει μαθήματα ΘΕΑΤΡΟΥ και ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ για ενήλικες και παιδιά για την περίοδο 2020-2021.

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Απευθύνεται σε παιδιά.
Το Θεατρικό Παιχνίδι περιλαμβάνει ελευθέρους και σκηνικούς αυτοσχεδιασμούς, δραστηριότητες και παιχνίδια ρόλων. Καλλιεργεί τη σωματική έκφραση και βοηθά στην ανάπτυξη των φωνητικών, ρυθμικών και λεκτικών δεξιοτήτων. Επίσης αναπτύσσει την κοινωνικότητα και την αίσθηση του χώρου.
Το Θεατρικό τμήμα για παιδιά παρέχεται Δωρεάν από το Σύλλογό μας.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια συνάντηση την εβδομάδα, διάρκειας 1 ωρα
Τα μαθήματα ξεκινάνε 2/10 και θα γίνονται κάθε Παρασκευή
5-6 μμ στο χώρο των γραφείων του Συλλόγου μας
Πολυβιου 56 πλατεία Αγ. Γεωργίου Ν. Κρήνη Καλαμαριά

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
Απευθύνεται σε ενήλικες.
Στο Θεατρικό Εργαστήρι συγκροτούμε θεατρική ομάδα και επιλέγουμε θεατρικό έργο με σκοπό την παρουσίαση θεατρικής παράστασης. Παράλληλα κάνουμε ασκήσεις υποκριτικής και αγωγής του λόγου.
Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 10 ευρώ/μήνα.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια 1 ώρα συνάντηση την εβδομάδα
Τα μαθήματα ξεκινάνε 3/10 και θα γίνονται κάθε Σάββατο
7-8 μμ στο χώρο των γραφείων του Συλλόγου μας
Πολυβιου 56 πλατεία Αγ. Γεωργίου Ν. Κρήνη Καλαμαριά

Διδάσκουσα: Νικολέττα Καράνταη, ηθοποιός
τηλ.6944116427

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ
Πολυβίου 57 (Νέα Κρήνη)
Καργακης Στέφανος
6957670771 2310454733
Αθανασιάδης Οδυσσέας 6937018031
Κατσακα Εύη 6945061763

 

Αναδημοσίευση απο: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Η αμήχανη εξουσία και οι αποφασισμένοι –διαχρονικά– περίοικοι συναντήθηκαν χθες στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Σύλλογος Κατιρλιωτών «Αγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος», όπου καταγράφηκαν άλλη μια φορά με σαφήνεια στάσεις και διαθέσεις σχετικά με την αξιοποίηση του στρατοπέδου Κόδρα στην Καλαμαριά.

Δεν είναι λίγο να γεμίζει από το τίποτα η αίθουσα «Προποντίδα» και να οργανώνεται μια συζήτηση με στιγμές έντασης σχετικά με το μέλλον του στρατοπέδου, έκτασης 204 στρεμμάτων, που πέρασε πλέον στην ιδιοκτησία του δήμου.

Ο Σύλλογος Κατιρλιωτών ήταν πάντα «κακό σπυρί» για τις εκάστοτε δημοτικές εξουσίες που περί άλλων… σχεδίαζαν, αλλά ο μικρός ετούτος σύλλογος (με δύο μορφές της γειτονιάς επικεφαλής τον Ηρακλή Μαστρογιαννάκη και τον Αντώνη Πανάγου) έφτασε να κερδίζει με πείσμα αξιομνημόνευτο αποφάσεις του ΣτΕ, πάνω στις οποίες πάτησε η προηγούμενη κυβέρνηση και απέδωσε δικαιοσύνη έπειτα από δεκαετίες γραφειοκρατικής φλυαρίας και ύποπτων σχεδιασμών.

Αν κάποιοι πίστευαν ότι ο φυσικός χαμός του Ηρακλή και του Αντώνη θα οδηγούσε σε μαράζωμα και διάλυση του συλλόγου, πλανήθηκαν πλάνη οικτράν, και το διαπίστωσαν χθες.

kodra

Ο πανεπιστημιακός Διαμαντής Μαστρογιαννάκης (γιος του Ηρακλή) επανέκδωσε την εφημερίδα του Συλλόγου, συνεχίζοντας τη δράση του πατέρα του, μαζί τον νομικό Στρατή Μαυραγάνη και τον Βασίλη Πατσιλάρα έδειξαν χθες ότι έχουν ανανεωμένο κουράγιο για τη νέα μορφή αγώνα: «Πράσινο και μόνο στο Κόδρα, σωτηρία των υφισταμένων διατηρητέων κτιρίων, ούτε φτυαριά νέου τσιμέντου».

Παλιοί και νέοι δημοτικοί σύμβουλοι, αντιδήμαρχοι, ο δήμαρχος Γιάννης Δαρδαμανέλης και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου (που ως προϊσταμένη του πρωθυπουργικού γραφείου είχε κάνει όλες τις ενέργειες για απόδοση του χώρου στον δήμο) πήραν μέρος στη συζήτηση, που ήταν παθιασμένη.

Ο κ. Δαρδαμανέλης είπε ότι θα φροντίσει για καθαριότητα και φωτισμό, αλλά επέμεινε ότι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις τον εμποδίζουν για νέα σχέδια.

Από την πλευρά του, ο σύλλογος, διά του κ. Μαστρογιαννάκη, είπε «όχι σε αθλητικές εγκαταστάσεις και κατασκευή ανοιχτού θεάτρου, καμία νέα δόμηση, το Κόδρα δεν θα γίνει Ελληνικό, να γίνει η εκδοχή του Εθνικού Κήπου».

Κάποιοι δεν ενθουσιάστηκαν, αλλά ο σύλλογος έδειξε έτοιμος, να οργανώσει δηλαδή και τις προτάσεις για το αύριο.

 

Ο Σύλλογος Πολιτιστικής Ανάπτυξης Μακεδονίας Θράκης και το θέατρο Σοφούλη διοργανώνουν σεμινάριο σαπωνοποιίας με την Πηνελόπη Τσομπανίδου (https://mygreeksoap.gr/)

Εισαχθείτε στον κόσμο των φυσικών σαπουνιών και καλλυντικών ξεκινώντας από την ενότητα των προϊόντων που βασίζονται στο ελαιόλαδο και παίρνουν κάθε φορά τις ιδιαίτερες ιδιότητες τους από τα βότανα και τα καλλυντικά έλαια.
Διάρκεια: 8 Μαθήματα (2 Μήνες)

-Φυσικό σαπούνι ελαιολάδου με ψυχρή μέθοδο. Εισαγωγή στα βότανα, εκχυλίσματα βοτάνων, αιθέρια έλαια. Η Παρασκευή ελαίων και οι ιδιότητες τους.
-Φυσικό σαπούνι με βάση το ελαιόλαδο και πρόσθετων ενυδατικών ελαίων. Πώς ενσωματώνουμε βασικά λάδια όπως βοτανόλαδα, καρύδα, καστορέλαιο κ.α στο σαπούνι μας και ποια η σημασία τους για τη παραγωγή καλλυντικού σαπουνιού (μαλλιών, προσώπου, σώματος).
-Πώς περνάμε από τη ψυχρή μέθοδο στη θερμή. Πώς μπορούμε να διορθώσουμε σημαντικά λάθη κατά τη διάρκεια παρασκευής σαπουνιού.
- Σχεδιασμός – διακόσμηση- τεχνικές στο φυσικό σαπούνι.
-Σαπούνι γλυκερίνης. Ένα διασκεδαστικό και εύκολο στο χειρισμό σαπούνι με έτοιμη σαπουνόμαζα γλυκερίνης.
Φτιάχνουμε διακοσμητικά - αρωματικά σαπούνια.
-Φυσικά καλλυντικά: Θα μάθουμε να ενσωματώνουμε βοτανόλαδα σε κρέμα, κηραλοιφές, body butters, lip balm, bathbombs, λευκές κρέμες προσώπου και σώματος (ημέρας, νυκτός, αντιρυτιδική κ.α).

Για την συμμετοχή, η κράτηση θέσης είναι απαραίτητη/Περιορισμένος αριθμός θέσεων.
Έναρξη 22/10/2020 κάθε Πέμπτη 17.45-19.45
Κόστος σεμιναρίου 120€
Εγγραφή εως και 18 Οκτωβρίου 100€
Διάρκεια σεμιναρίου 2 μήνες
*Διαθέσιμο και πρωινό τμήμα Δευτέρα 10.30-12.30.

Εισηγήτρια: Τσομπανίδου Πηνελόπη - https://mygreeksoap.gr/
Σύλλογος πολιτιστικής ανάπτυξης Μακεδονίας - Θράκης
Τηλέφωνο επικοινωνίας για πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων:
2310423925 θέατρο Σοφούλη

 

 

Ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος "Μπουμπουλίνα" συγκεντρώνει ρούχα, κουβέρτες, σκεπάσματα, ηλεκτρικές κουβέρτες και είδη ατομικής υγιεινής για τους πρόσφυγες και για τους αστέγους συμπολίτες μας.
Η συλλογή γίνεται στα γραφεία του Συλλόγου, Πολυβίου 57 Πλατεία Αγ. Γεωργίου Νέα Κρήνη, Καλαμαριά,
καθημερινά από τις 9 έως τις 12 μμ.

Πληροφορίες
Καργακης Στέφανος 6957670771
Αθανασιάδης Οδυσσέας 6937018031
Παπουτσιδης Παναγιώτης 6949811564

 

10 Ανδρικές και 10 Γυναικείες Παραδοσιακές- Λαϊκές φορεσιές Φλώρινας επέστρεψαν στο βεστιάριο του Δήμου Καλαμαριάς

Είκοσι παραδοσιακές-λαϊκές φορεσιές της περιοχής της Φλώρινας, χαμένες για 7 έτη, επιστράφηκαν εχθές 26/2/2020 στο νόμιμο ιδιοκτήτη τους, τον Δήμο Καλαμαριάς.

Με αυτό τον τρόπο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Χορευτικού Ομίλου Καλαμαριάς «Βορεάδες» αποκατέστησε μια αδικία σε βάρος του πολιτισμού στον Δήμο μας. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, δηλώνουν οι ίδιοι, γιατί συμβάλλαμε τα μέγιστα ως σύλλογος προς αυτή την κατεύθυνση. Ευχαριστούμε το Δήμαρχο Καλαμαριάς κ.Γιάννη Δαρδαμανέλη, καθώς και όσους συνέδραμαν για την επίτευξη αυτού του στόχου.

 

Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την προβολή του έργου και τη διατήρηση της μνήμης του Γιάννη Πασαλίδη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ –ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

H μορφή του Γιάννη Πασαλίδη θα αποτυπωθεί σε Ελληνικά Γραμματόσημα

Με επιστολή τους απευθυνόμενη στην «Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την προβολή του έργου και τη διατήρηση της μνήμης του Γιάννη Πασαλίδη» τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ ανταποκρινόμενα σε παλαιότερο αίτημα της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ – για έκδοση αναμνηστικής σειράς Γραμματοσήμων με το πρόσωπο του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΣΑΛΙΔΗ- αφενός αναγνωρίζουν ότι ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΣΑΛΙΔΗΣ ήταν σημαντική προσωπικότητα, αφετέρου γνωστοποιούν ότι η ενδιαφέρουσα πρόταση της Επιτροπής καταχωρήθηκε στον πίνακα προτεινομένων θεμάτων «προκειμένου να εξεταστεί κατά την κατάρτιση μελλοντικών εκδοτικών προγραμμάτων» .

Στην ουσία δηλαδή η πρόταση της Επιτροπής έγινε δεκτή, αλλά η υλοποίησή της μεταφέρεται στο μέλλον.

Η Επιτροπή θα συναντηθεί στο άμεσο μέλλον για να αναλάβει και άλλες πρωτοβουλίες.

Επισυνάπτεται η επιστολή

Θεσσαλονίκη, 15.11.2019

Από το Γραφείο Τύπου της Επιτροπής

20191115112656727 0001 1

DMC Firewall is a Joomla Security extension!