10 Ανδρικές και 10 Γυναικείες Παραδοσιακές- Λαϊκές φορεσιές Φλώρινας επέστρεψαν στο βεστιάριο του Δήμου Καλαμαριάς

Είκοσι παραδοσιακές-λαϊκές φορεσιές της περιοχής της Φλώρινας, χαμένες για 7 έτη, επιστράφηκαν εχθές 26/2/2020 στο νόμιμο ιδιοκτήτη τους, τον Δήμο Καλαμαριάς.

Με αυτό τον τρόπο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Χορευτικού Ομίλου Καλαμαριάς «Βορεάδες» αποκατέστησε μια αδικία σε βάρος του πολιτισμού στον Δήμο μας. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, δηλώνουν οι ίδιοι, γιατί συμβάλλαμε τα μέγιστα ως σύλλογος προς αυτή την κατεύθυνση. Ευχαριστούμε το Δήμαρχο Καλαμαριάς κ.Γιάννη Δαρδαμανέλη, καθώς και όσους συνέδραμαν για την επίτευξη αυτού του στόχου.

 

Αναδημοσίευση απο: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Η αμήχανη εξουσία και οι αποφασισμένοι –διαχρονικά– περίοικοι συναντήθηκαν χθες στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Σύλλογος Κατιρλιωτών «Αγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος», όπου καταγράφηκαν άλλη μια φορά με σαφήνεια στάσεις και διαθέσεις σχετικά με την αξιοποίηση του στρατοπέδου Κόδρα στην Καλαμαριά.

Δεν είναι λίγο να γεμίζει από το τίποτα η αίθουσα «Προποντίδα» και να οργανώνεται μια συζήτηση με στιγμές έντασης σχετικά με το μέλλον του στρατοπέδου, έκτασης 204 στρεμμάτων, που πέρασε πλέον στην ιδιοκτησία του δήμου.

Ο Σύλλογος Κατιρλιωτών ήταν πάντα «κακό σπυρί» για τις εκάστοτε δημοτικές εξουσίες που περί άλλων… σχεδίαζαν, αλλά ο μικρός ετούτος σύλλογος (με δύο μορφές της γειτονιάς επικεφαλής τον Ηρακλή Μαστρογιαννάκη και τον Αντώνη Πανάγου) έφτασε να κερδίζει με πείσμα αξιομνημόνευτο αποφάσεις του ΣτΕ, πάνω στις οποίες πάτησε η προηγούμενη κυβέρνηση και απέδωσε δικαιοσύνη έπειτα από δεκαετίες γραφειοκρατικής φλυαρίας και ύποπτων σχεδιασμών.

Αν κάποιοι πίστευαν ότι ο φυσικός χαμός του Ηρακλή και του Αντώνη θα οδηγούσε σε μαράζωμα και διάλυση του συλλόγου, πλανήθηκαν πλάνη οικτράν, και το διαπίστωσαν χθες.

kodra

Ο πανεπιστημιακός Διαμαντής Μαστρογιαννάκης (γιος του Ηρακλή) επανέκδωσε την εφημερίδα του Συλλόγου, συνεχίζοντας τη δράση του πατέρα του, μαζί τον νομικό Στρατή Μαυραγάνη και τον Βασίλη Πατσιλάρα έδειξαν χθες ότι έχουν ανανεωμένο κουράγιο για τη νέα μορφή αγώνα: «Πράσινο και μόνο στο Κόδρα, σωτηρία των υφισταμένων διατηρητέων κτιρίων, ούτε φτυαριά νέου τσιμέντου».

Παλιοί και νέοι δημοτικοί σύμβουλοι, αντιδήμαρχοι, ο δήμαρχος Γιάννης Δαρδαμανέλης και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου (που ως προϊσταμένη του πρωθυπουργικού γραφείου είχε κάνει όλες τις ενέργειες για απόδοση του χώρου στον δήμο) πήραν μέρος στη συζήτηση, που ήταν παθιασμένη.

Ο κ. Δαρδαμανέλης είπε ότι θα φροντίσει για καθαριότητα και φωτισμό, αλλά επέμεινε ότι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις τον εμποδίζουν για νέα σχέδια.

Από την πλευρά του, ο σύλλογος, διά του κ. Μαστρογιαννάκη, είπε «όχι σε αθλητικές εγκαταστάσεις και κατασκευή ανοιχτού θεάτρου, καμία νέα δόμηση, το Κόδρα δεν θα γίνει Ελληνικό, να γίνει η εκδοχή του Εθνικού Κήπου».

Κάποιοι δεν ενθουσιάστηκαν, αλλά ο σύλλογος έδειξε έτοιμος, να οργανώσει δηλαδή και τις προτάσεις για το αύριο.

 

Μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα διπλωματική εργασία της Αγγελίνας Αποστόλου στα πλαίσια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην Ιστορία, Ανθρωπολογία και τον Πολιτισμό στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, έχει ως αντικείμενο έρευνας τις γειτονιές της Νέας Κρήνης.

Ο τίτλος της μεταπτυχιακής εργασίας είναι: “Να ξαναγίνει η Κρήνη γειτονιά” - Προσφυγιά, Γειτνίαση και Χωρικές Εμπειρίες Αστικοποίησης"

Η ποιοτική έρευνα έγινε σε στενή συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Προσφύγων Μικρασιατών Νέας Κρήνης "Η Αγία Παρασκευή” και περιλαμβάνει εκτός από την επιτόπια έρευνα και τις συνεντεύξεις Κρηνιωτών, πολλές ιστορικές πληροφορίες για την Κρήνη και την Καλαμαριά.

Σύμφωνα με τη συγγραφέα-ερευνήτρια: "Η εργασία αυτή επιχειρεί να εξετάσει τη διαδικασία μετάβασης του οικισμού της Νέας Κρήνης Καλαμαριάς, από μια τυπική προσφυγική συνοικία Μικρασιατών σε ένα τυπικό μεσο-αστικό προάστιο της Θεσσαλονίκης δίνοντας έμφαση στον τρόπο με τον οποίο η εμπειρία της προσφυγιας συγκροτεί τον τόπο, τις ταυτότητες και τη μνήμη των κατοίων, η εργασία παρακολουθεί τη μετάβαση από ένα συνοικισμό μνήμης σε ένα προάστιο λήθης"

Το κείμενο είναι διαθέσιμο στο κοινό μέσω της πλατφόρμας διπλωματικών εργασιών και διατριβών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας: ΕΔΩ

 

[φωτογραφία: Οδυσσέας Αθανασιάδης]

 

Ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος "Μπουμπουλίνα" συγκεντρώνει ρούχα, κουβέρτες, σκεπάσματα, ηλεκτρικές κουβέρτες και είδη ατομικής υγιεινής για τους πρόσφυγες και για τους αστέγους συμπολίτες μας.
Η συλλογή γίνεται στα γραφεία του Συλλόγου, Πολυβίου 57 Πλατεία Αγ. Γεωργίου Νέα Κρήνη, Καλαμαριά,
καθημερινά από τις 9 έως τις 12 μμ.

Πληροφορίες
Καργακης Στέφανος 6957670771
Αθανασιάδης Οδυσσέας 6937018031
Παπουτσιδης Παναγιώτης 6949811564

 

O Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Βότση Καλαμαριάς "Οι Μίθριοι", με αφορμή τα 100 χρόνια Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, διοργανώνει την 1η Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς "Μ. Βότση" στις 12 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 11:00.

mithrioi

 

Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την προβολή του έργου και τη διατήρηση της μνήμης του Γιάννη Πασαλίδη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ –ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

H μορφή του Γιάννη Πασαλίδη θα αποτυπωθεί σε Ελληνικά Γραμματόσημα

Με επιστολή τους απευθυνόμενη στην «Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την προβολή του έργου και τη διατήρηση της μνήμης του Γιάννη Πασαλίδη» τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ ανταποκρινόμενα σε παλαιότερο αίτημα της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ – για έκδοση αναμνηστικής σειράς Γραμματοσήμων με το πρόσωπο του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΣΑΛΙΔΗ- αφενός αναγνωρίζουν ότι ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΣΑΛΙΔΗΣ ήταν σημαντική προσωπικότητα, αφετέρου γνωστοποιούν ότι η ενδιαφέρουσα πρόταση της Επιτροπής καταχωρήθηκε στον πίνακα προτεινομένων θεμάτων «προκειμένου να εξεταστεί κατά την κατάρτιση μελλοντικών εκδοτικών προγραμμάτων» .

Στην ουσία δηλαδή η πρόταση της Επιτροπής έγινε δεκτή, αλλά η υλοποίησή της μεταφέρεται στο μέλλον.

Η Επιτροπή θα συναντηθεί στο άμεσο μέλλον για να αναλάβει και άλλες πρωτοβουλίες.

Επισυνάπτεται η επιστολή

Θεσσαλονίκη, 15.11.2019

Από το Γραφείο Τύπου της Επιτροπής

20191115112656727 0001 1

 

Οι "Βορεάδες" Χορευτικός Όμιλος Καλαμαριάς & ο Πολιτιστικός Σύλλογος Προσφύγων Μικρασιατών Νέας Κρήνης "Η Αγία Παρασκευή" υποδέχονται τη Ντιλέκ Κοτς/Dilek Koc, την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019 στις 19:30 στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη.

Είσοδος ΜΟΝΟ με προσκλήσεις

Τηλέφωνα επικοινωνίας για προσκλήσεις:
6989705405 & 6980754852

voreades

Our website is protected by DMC Firewall!