Το οκταμελές συγκρότημα Αργατεία παρουσιάζει στα πλαίσια του φεστιβάλ του Δήμου Καλαμαριάς Παρά θιν' αλός 2019 μουσικές και σκοπούς από τη Μαύρη Θάλασσα, την Παρασκευή 30 Αυγούστου στις 21:00 στο Κυβερνείο (Παλατάκι).

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Εύξεινος Πόντος. Δηλαδή, Φιλόξενη Θάλασσα. Κατ’ ευφημισμόν, μια που το πέρασμά της από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν δύσκολο. Τα νερά της χωρίζουν την Ανατολική Ευρώπη από τη Δυτική Ασία. Ενώνουν όμως τις ανάσες και τα τραγούδια πολλών λαών στις ακτές της. Από την Κωστάντζα, τη Βάρνα, το Μπουργκάς μέχρι την Κωνσταντινούπολη, αλλά και από τη Σαμψούντα, την Τραπεζούντα, τη Ριζούντα ως το Μπατούμι και το Σοχούμι, σε διαφορετικές γλώσσες και διαλέκτους, οι κάτοικοί της τραγουδούν ίδιους καημούς και χαρές.

Το οκταμελές μουσικό σχήμα ΑΡΓΑΤΕΙΑ, έχει έντονη παρουσία τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη όπου και εδρεύει, πραγματοποιώντας εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ερμηνεύει επί σκηνής σκοπούς και τραγούδια των λαών της Μαύρης Θάλασσας, με ρεπερτόριο κατά κύριο λόγο του Πόντου, αλλά και τραγούδια τούρκικα, αρμένικα, λάζικα, παρουσιάζοντας μια δυναμική παράσταση, που θα φέρει τον θεατή κοντά στην πολυπολιτισμικότητα του Εύξεινου Πόντου.


«Αργατεία» ήταν ο τρόπος συνεργασίας και αλληλεγγύης των Ποντίων αγροτών. Ο θεσμός αυτός αν και έχει εξασθενήσει στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες, στον ιστορικό Πόντο παραμένει ακόμα ζωντανός μεταξύ των ανθρώπων που μιλούν την ελληνική διάλεκτο της περιοχής, τα ποντιακά ή ρωμέϊκα. Η μνήμη της αργατείας παραμένει επίσης ζωντανή στο ήθος και στα νοήματα των τραγουδιών και του λαϊκού πολιτισμού μας, παρά τις παραμορφωτικές επιδράσεις του ψευδεπίγραφου, ατομικιστικού και αντιαισθητικού «εκσυγχρονισμού».

Η ποντιακή μουσική είναι μια ιδιαίτερη μορφή ΤΕΧΝΗΣ των ήχων, του λόγου, του ρυθμού, των νοημάτων και των συναισθημάτων.
Η αγάπη μας για το ελληνικό ιδιωματικό τραγούδι, η πίστη στο μέλλον του και η διάθεση για πειραματισμό, μας ώθησε να ενώσουμε τις μουσικές μας ευαισθησίες και να ξεκινήσουμε το ηχητικό μας ταξίδι από τον Πόντο στις καρδιές των συνανθρώπων μας.
Αντλώντας από τις ιδιαιτερότητες και τα ηχοχρώματα κάθε οργάνου, αλλά και της μουσικής παράδοσης που εκπροσωπεί, χτίζουμε μια μελωδική συνέργεια, η οποία θα εμπλουτίζεται διαρκώς με νέες συνεργασίες, ιδέες και τραγούδια. Η Αργατεία μας μοιάζει με δέντρο που έχει βαθιές ρίζες και πολλά δυνατά κλαδιά, όπου το ένα τροφοδοτεί το άλλο.


Την ΑΡΓΑΤΕΙΑ αποτελούν οι:
Φίλιππος Κεσαπίδης: ποντιακή λύρα
Στέλλα Καμπουρίδου: καβάλ
Θανάσης Κουλεντιανός: κανονάκι
Γιάννης Καρακαλπακίδης: μπάσο, κιθάρες, λαούτο
Χρήστος Τάσιος: κρουστά
Onur Senturk: ποντιακή λύρα, ταμπουρά
αγγείο (γκάιντα)
Κώστας Καλούσης: τραγούδι
Έλσα Μουρατίδου: τραγούδι
Ηχοληψία: Χάρης Βορεάδης

DMC Firewall is a Joomla Security extension!