Πεδίο Δράσης Κόδρα 2018  / «Focus Locus»  
Εγκαίνια  στις 16 Σεπτεμβρίου
                   
 Η μεγάλη εικαστική γιορτή του Δήμου Καλαμαριάς, ένα από τα σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα, το Πεδίο Δράσης Κόδρα 2018  με τίτλο «Focus Locus» ανοίγει τις πύλες του την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018 στις 8 το βράδυ, στους κοιτώνες του πρώην στρατοπέδου  Κόδρα.

Το  φετινό Πεδίο Δράσης Κόδρα  που συμπληρώνει 18 χρόνια ζωής, δηλώνει παρών στην εγχώρια σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή. Με τον τίτλο “Focus Locus” οι εκθέσεις θα επικεντρωθούν στη θεματική του τόπου και στα φαινόμενα που αναπτύσσονται μέσα και γύρω από αυτόν (εκτοπισμός, μετακίνηση, εγκατάσταση και κατοίκηση) με ένα σαφές ερευνητικό ενδιαφέρον προς την ιστορία της ευρύτερης περιοχής της Καλαμαριάς αλλά και του ίδιου του χώρου του πρώην Στρατοπέδου Κόδρα. Συγκεκριμένα στη διάρκεια της έκθεσης θα παρουσιαστεί μέρος του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς (ΙΑΠΕ) σε ψηφιακή προβολή το οποίο θα περιλαμβάνει πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από ντοκουμέντα και ιστορικές μαρτυρίες της έλευσης των προσφύγων και των πρώτων χρόνων της εγκατάστασής τους στην Καλαμαριά.

Πυρήνας του φεστιβάλ θα είναι παραδοσιακά η έκθεση του Κόδρα Fresh με έργα πρόσφατων αποφοίτων και τελειοφοίτων Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Επιπλέον, ο θεματικός άξονας του Πεδίου Δράσης Κόδρα 2018 θα κινηθεί και γύρω από τον ψηφιακό τόπο και την ψηφιακή μνήμη: στο πλαίσιο της έκθεσης Cyber Art Space θα παρουσιαστούν δύο έργα εικαστικών, το ένα από τα οποία θα αναπτυχθεί στους εξωτερικούς χώρους του στρατοπέδου ως ψηφιακό δημόσιο έργο επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality).
Οι επισκέπτες θα μπορούν να βλέπουν το έργο και να περιηγούνται γύρω από αυτό με τη χρήση των κινητών τηλεφώνων τους, μέσω ειδικής εφαρμογής που θα κατεβάζουν δωρεάν στο κινητό τους.
Η ατομική παρουσίαση μιας ακόμη εικαστικού σε ανοιχτό διάλογο με τα έργα του Fresh ολοκληρώνει τον εκθεσιακό προγραμματισμό της φετινής διοργάνωσης.
Τέλος, το Εθελοντικό Πρόγραμμα που συνιστά πλέον δομικό κομμάτι του Πεδίου Δράσης Κόδρα, θα αποτελέσει το εκπαιδευτικό κομμάτι του φεστιβάλ, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν εργαστήρια (workshops) και βιωματικές δράσεις.

Καλλιτεχνική Διεύθυνση:
Δημήτρης Μιχάλαρος

Κεντρικοί Επιμελητές:
Ανθή Αργυρίου
Παναγής Κουτσοκώστας

Έκτακτη Επιμέλεια:
Ρένα Πιτσάκη


Η είσοδος σε όλες τις εκθέσεις και εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη.
Ημέρες & Ώρες λειτουργίας: Δευτ. - Κυρ. 18:00- 22:00
Διάρκεια εκθέσεων: 16 - 26 Σεπτεμβρίου

 

Εικόνα: Ιfigeneia Ilia-Georgiadou, Ersilia, Iron stick, wool, 200 x 200 x 200 cm, 2012

Our website is protected by DMC Firewall!