Γιάννης Αναστασάκης: «Η παιδεία κι ο πολιτισμός είναι είδη πρώτης ανάγκης»

Περισσότεροι από 55.000 μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παρακολούθησαν τις παραστάσεις τ ης Παιδικής και Νεανικής Σκηνής, καθώς και τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΚΘΒΕ, κατά τη θεατρική περίοδο 2014-2015.

«Είμαστε εδώ, αποφασισμένοι να μοιραστούμε μαζί σας την πίστη μας σ’έναν κόσμο που η παιδεία κι ο πολιτισμός είναι είδη πρώτης ανάγκης. Το θέατρο στη ζωή των παιδιών oφείλει να είναι δεύτερο σχολείο. Να εκπαιδεύει, να διδάσκει, να δημιουργεί εικόνες, ευχάριστες αναμνήσεις και να γεμίζει τη σχολική τους τσάντα με διδάγματα ζωής », τονίζει ο Γιάννης Αναστασάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της προηγούμενης θεατρικής περιόδου: 418 σχολεία επισκέφθηκαν ομαδικά το ΚΘΒΕ το 2014-15, 48.304 μαθητές παρακολούθησαν τις παραστάσεις της Παιδικής & Νεανικής Σκηνής, ενώ 105 σχολεία υποδέχτηκαν τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα και 6.226 μαθητές τα παρακολούθησαν.

Στόχος του ΚΘΒΕ είναι να συνεχιστούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρονται και απευθύνονται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τη θεατρική περίοδο 2015– 2016, αλλά και να ενισχυθεί ο εκπαιδευτικός τους χαρακτήρας. Στην εκπλήρωση αυτού του στόχου αρωγός του ΚΘΒΕ είναι οι Δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Ήδη, έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον και την υποστήριξή τους οι Δήμοι Καλαμαριάς, Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Νεάπολης- Συκεών, Κορδελιού- Ευόσμου και ακολουθούν τις επόμενες ημέρες συναντήσεις με τις υπόλοιπες δημοτικές αρχές της πόλης.

Συγκεκριμένα, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συνεχίζοντας την εκπαιδευτική του πολιτική για τη σχολική χρονιά 2015 – 2016, παρουσιάζει:

• «ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΓΗΣ»- Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα 2015-2016
για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά θεατροποιημένα το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Για τα Παιδιά όλης της γης» με αφορμή το διήγημα του Hans Christian Andersen «To κορίτσι με τα σπίρτα», σε σύλληψη – σκηνοθεσία Νίκου Βουδούρη. Πρόκειται για ένα ταξίδι αυτογνωσίας και ελπίδας που αφορά στη φτώχεια, την ανέχεια και τα προβλήματα των παιδιών όλης της Γης, στο πέρασμα των δύσκολων καιρών μας.

Έναρξη Προγράμματος: 5 Νοεμβρίου 2015
Διάρκεια: 45 λεπτά
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσφέρεται στα σχολεία με την υποστήριξη των Δήμων.
Δύο λόγια για το έργο
Έξι πλούσιοι φίλοι που έχουν καιρό να τα πούνε κλείνουν συνάντηση για να βρεθούν στο σπίτι του ενός παραμονή πρωτοχρονιάς. Μέσα στη χαρούμενη ατμόσφαιρα της βραδιάς, ακριβώς απέναντι τους, έξω από το μεγάλο ισόγειο τζάμι του σπιτιού, βρίσκεται το κορίτσι με τα σπίρτα. Εκεί λοιπόν μπροστά στα μάτια τους διαδραματίζεται όλη η ιστορία της ταλαιπωρημένης μικρής και η προσπάθειά της για επιβίωση. Όταν οι καλεσμένοι αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει, τα γέλια και τα τραγούδια διακόπτονται απότομα...Θα επηρεάσει το γεγονός αυτό τη ζωή τους και πόσο;

Οι παραστάσεις – παρουσιάσεις πραγματοποιούνται στις τάξεις των σχολείων, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη αλλαγή στη διάταξη της αίθουσας και απευθύνονται σε μαθητές 5ης και 6ης τάξης του Δημοτικού και 1ης και 2ας τάξης του Γυμνασίου.

Συντελεστές της παράστασης
Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Νίκος Βουδούρης
Διαμόρφωση κειμένων: Νίκος Βουδούρης
Eπιμέλεια κειμένων: Μαρία Καραμήτρη
Βοηθός σκηνοθέτη: Δέσποινα Σαρόγλου

Παίζουν: Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Παντελής Καλπάκογλου, Λευτέρης Λιθαρής, , Χρίστος Νταρακτσής, Δέσποινα Σαρόγλου, Γιάννης Τσιακμάκης.
Οργάνωση παραγωγής και συντονισμός ροής παρουσιάσεων: Ανδρώνη Αθανασία

Τους διαλόγους και μεγάλο αριθμό των κειμένων της παράστασης έγραψαν οι ηθοποιοί: Βασίλης Ισσόπουλος, Ειρήνη Καζάκου, Παντελής Καλπάκογλου, Μαρία Καραμήτρη, Λευτέρης Λιθαρής, Δέσποινα Σαρόγλου.
Το κείμενο για τον μικρό Αγιγιομπάμπα ο Μπάμπης Ματεντζίδης.
Το κείμενο για τον μικρό Σαμουράι ο Γρηγόρης Τίλδης.

Πληροφορίες από Τρίτη έως Παρασκευή 08:30-14:30 στo τηλέφωνο: 2315 200 075 και στο Ε-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (Αθανασία Ανδρώνη)
Λόγω της αυξημένης συμμετοχής, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πραγματοποιεί μια επίσκεψη σε κάθε σχολείο που ανήκει στο πολεοδομικό συγκρότημα του νομού Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καλύψει μεγαλύτερο αριθμό σχολείων. Επιπρόσθετα η υλοποίηση του προγράμματος θα δώσει προτεραιότητα σε σχολεία που το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος δεν είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί στο παρελθόν. O αριθμός των παρουσιάσεων για κάθε σχολείο αφορά τρείς διδακτικές ώρες ανά σχολική τάξη.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Unicef.


• 2. «ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΟΔΟΙΠΟΡΩΝΤΑΣ…»
για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά


Συμπαραγωγή με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο
Ένα αφιέρωμα στο μεγάλο Θεσσαλονικιό συγγραφέα, στον μοναχικό οδοιπόρο της Ελληνικής Γραμματείας Γιώργο Ιωάννου, το οποίο θα παρουσιαστεί με τη μορφή θεατρικού μονολόγου στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, σε σύλληψη - σκηνοθεσία του Νίκου Βουδούρη και απευθύνεται αποκλειστικά σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.


Συγγραφέας: Γιώργος Ιωάννου
Σύλληψη: Νίκος Βουδούρης
Σκηνοθεσία: Νίκος Βουδούρης
Ηχογράφηση: Αργύρης Παπαγεωργίου
Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη
Video Art: Γιάννης Πειραλής

Ηθοποιοί : Βασίλης Σπυρόπουλος/ Ιορδάνης Αιβάζογλου
Διάρκεια: 45 λεπτά

Θεσσαλονίκη, Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο
Ημερομηνία έναρξης: 19/11/15
Ώρα έναρξης: 10.30
Πληροφορίες για κρατήσεις: 2310424132-3

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσφέρεται στα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δωρεάν.

DMC Firewall is a Joomla Security extension!