Ποια είναι τα συμπτώματα της δυσλεξίας;


Οι δυσλεξικοί διαβάζουν εξαιρετικά αργά και με πολλά λάθη. Συχνά, πηδούν σειρές, κομπιάζουν, επαναλαμβάνουν, προσθέτουν ή αφαιρούν συλλαβές ή αντικαθιστούν λέξεις σε τέτοιο σημείο, ώστε μερικές φορές άλλη λέξη να βλέπουν και άλλη να διαβάζουν. Αποδίδουν πολύ καλύτερα στα προφορικά απ’ ότι στα γραπτά. Η πνευματική τους ικανότητα είναι ανώτερη από αυτή που δείχνει η σχολική τους επίδοση, η οποία είναι ανομοιογενής.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα τους βρίσκεται στη μεταφορά της σκέψης σε γραπτό λόγο. Επιπλέον, είναι εξαιρετικά ανορθόγραφοι, με πολλά γραμματικά λάθη, κολλούν τις λέξεις, παραλείπουν τα σημεία στίξης και ξεχνούν να βάζουν τόνους. Μπορούν ακόμη και να γράψουν τρεις φορές την ίδια λέξη στην ίδια πρόταση με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Υπάρχουν βέβαια και άλλα λιγότερο συχνά συμπτώματα όπως η καθρεπτική γραφή, π.χ. 3-ε, 9-ρ, η οποία εμφανίζεται συχνότερα στις λατινογενείς γλώσσες, αλλά σπανίως στην Ελληνική. Επίσης, παρουσιάζουν προβλήματα στην αποστήθιση (π.χ. προπαίδεια), μερικές φορές στα μαθηματικά, ενώ έχουν ιδιαιτέρως σημαντικά προβλήματα στις ξένες γλώσσες.
Οι δυσλεξικοί μπορούν να αριστεύσουν στα πρακτικά μαθήματα και να αποτυγχάνουν στα θεωρητικά. Έχουν άνιση κατανομή ικανοτήτων (π.χ. υπερτερούν στα πρακτικά, στα εφαρμοσμένα, ενώ υστερούν στα γλωσσικά) σε αντίθεση με το μέσο παιδί, του οποίου οι ικανότητες είναι ίσα κατανεμημένες. Η δυσλεξία είναι ιδιαίτερα παραπλανητική, γιατί δεν φαίνεται στην καθημερινή προφορική επικοινωνία, αφού δεν παρουσιάζουν προβλήματα λόγου και συχνά έχουν εξαιρετική λογική και ευφυΐα.
Δηλαδή, στη δυσλεξία δεν υπάρχει πρόβλημα προφορικού λόγου ή καθαρότητας λόγου και συνεπώς δεν τίθεται θέμα λογοθεραπείας ούτε στη διάγνωση ούτε στην αντιμετώπιση, η οποία διεθνώς είναι ψυχο-εκπαιδευτική και συνεπώς πραγματοποιείται μόνο από εξειδικευμένους στις μαθησιακές δυσκολίες παιδαγωγούς και ψυχολόγους.


Ποια είναι τα πρώιμα συμπτώματα;


Επειδή η δυσλεξία είναι κυρίως κληρονομική, υπάρχει από τη γέννα. Συνεπώς, μπορεί να εντοπιστεί από την προσχολική ηλικία. Τα πιθανά συμπτώματα που πρέπει να προσέχουμε στην προσχολική ηλικία και στις πρώτες τάξεις του δημοτικού είναι τα εξής: Κληρονομικότητα, Δυσκολίες συγχρονισμού- συντονισμού πράξεων (σχοινάκι, κεφαλιές στο ποδόσφαιρο) και διατήρησης ρυθμού- ρυθμικών κινήσεων (βηματισμός, χορός, χρονισμός). Ακόμη, παρουσιάζουν προβλήματα αλληλοδιαδοχής, όπως βραδύτερη μάθηση της αυτόματης εκτέλεσης διάφορων αλληλοδιαδοχικών κινήσεων- ενεργειών (ντύσιμο, δέσιμο κορδονιών).
Το σημαντικότερο προγνωστικό, βιολογικό σημάδι της δυσλεξίας στην προσχολική ηλικία είναι η λανθασμένη οφθαλμοκίνηση.


Πόσοι είναι οι δυσλεξικοί;


Η δυσλεξία είναι θείο δώρο και το κοινό χαρακτηριστικό των διάσημων επιστημόνων Αινστάιν, Έντισον, των ηγετών Κέννεντυ, Ουάσιγκτον, Τσώρτσιλ, και των φημισμένων καλλιτεχνών Λεονάρδο Ντα Βίντσι, Τομ Κρουζ, Σ. Σταλόνε, Τζον Λένον, Γ.Ντίσνεϊ και Πικάσσο. Δηλαδή, όλοι τους ήταν μεγαλοφυείς, διάσημοι και δυσλεξικοί!
Οι δυσλεξικοί αποτελούν 3-5% του πληθυσμού. Υπολογίζεται ότι, αν όλοι οι Έλληνες δυσλεξικοί κατοικούσαν μαζί με τις 4μελείς οικογένειές τους στην ίδια πόλη, τότε η «Δυσλεξιούπολη» θα ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και θα είχε περισσότερους από 2.000.000 κατοίκους. Όμως μόνο 1 από τα 5 δυσλεξικά ελληνόπουλα έχουν διαγνωσθεί στην Τρίτη λυκείου. Δηλαδή, το 80% των πραγματικών δυσλεξικών φεύγουν από το εκπαιδευτικό μας σύστημα αδιάγνωστοι!


Είναι κληρονομική η δυσλεξία;


Η δυσλεξία είναι θείο δώρο, μόνο όταν γνωρίζουμε την ύπαρξή της και την αντιμετωπίζουμε έγκαιρα και σωστά. Αντιθέτως, η άγνοια χειροτερεύει τη μαθησιακή δυσκολία στην ανάγνωση, την ορθογραφία και γενικά στο γραπτό λόγο. Είναι νευρολογικής αιτιολογίας, κυρίως κληρονομική [γονίδια 1, 6,και 15]. Δηλαδή, έτσι γεννιούνται. Παρουσιάζεται συχνότερα στα αγόρια σε αναλογία 4 προς 1. Παρουσιάζεται ακόμη και σε μεγαλοφυή παιδιά. Δεν οφείλεται σε χαμηλή ευφυΐα ή σε ψυχο-περιβαλλοντικούς παράγοντες, οι οποίοι όμως ελαχιστοποιούν ή μεγιστοποιούν τα αποτελέσματά της.

Τακίδου Ελευθερία
Επιστημονική- Διοικητική Υπεύθυνη
Dyslexia Centers - Pavlidis Method (Καλαμαριά)

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd