Διάβαζα πρόσφατα στον τύπο, ότι όλα τα πολιτικά κόμματα, «κάνουν στροφή ώστε να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των νοικοκυραίων». 


Ποίοι είναι όμως αυτοί οι περιβόητοι νοικοκυραίοι , για τους οποίους όλοι κόπτονται ; Υπάρχουν τέτοιοι στη χώρα μας ή καλύτερα έχει απομείνει κάνας από δαύτους τους καψερούς;

Νοικοκυραίοι: Ομάδες πληθυσμού που χαρακτηρίζονται ως μεσαία στρώματα. (βλ. μεσοαστική τάξη) . Σ΄ αυτούς ανήκα εγώ κι άλλοι δύο εκατομμύρια Έλληνες, πριν από δύο-τρία χρόνια. Είχαμε μια εργασία, έναν μισθό , ένα σπίτι πολλοί και εξοχικό, ένα αυτοκίνητο, μα πάνω απ΄ όλα είχαμε αξιοπρέπεια.

Στην πορεία χάσαμε τη δουλειά μας και μας έμειναν, ένα χρεωμένο σπίτι, ένα αυτοκίνητο με μονίμως άδειο ρεζερβουάρ, το εξοχικό χωρίς ηλεκτρικό και τα γυναικόπαιδα να περιμένουν κι αυτά τα προς το ζην.

Η ζωή μας έχει αλλάξει άρδην. Από εκεί που έφευγα κάθε μέρα με το κοστουμάκι , τη γραβάτα και τη δερμάτινη τσάντα για τη δουλειά, τώρα κάθε πρωί φοράω φακιόλι ,ποδιά, ανάβω την ηλεκτρική (σκούπα) και ταξιδεύω με ιλιγγιώδη ταχύτητα στον μαγικό κόσμο της οικοκυρικής!

Άλλο πράγμα να σας λέω κι άλλο να με βλέπετε. Τίναγμα, σκούπισμα, σφουγγάρισμα, πλύσιμο –τώρα είμαι στην εκμάθηση σιδερώματος- και ενίοτε μαγείρεμα. Ο μπλε σίφουνας σας λέω , με αμονιαζόλ κι από κει που οι μαγειρικές μου γνώσεις έφταναν ως το τηγανιτό αυγό , βαδίζω σταθερά στα βήματα του Μαμαλάκη.

Πού και πού, όταν κάνω διάλειμμα από τον καθημερινό φόρτο εργασίας, πηγαίνω για καφέ στου Βασίλη. Γείτονας και φίλος ,μακροχρόνια άνεργος κι αυτός . Εκεί μαζευόμαστε όλοι οι άνεργοι άνδρες της γειτονιάς και τα λέμε. Τον πρώτο καιρό μας απασχολούσε μόνο η κρίση και όλες οι συζητήσεις περιστρέφονταν αποκλειστικά γύρω από την οικονομία.

Τελευταία το επίπεδο έχει ανέβη. Συζητάμε για τα γιουβαρλάκια , τις τεχνικές της μάπας για άρτιο σφουγγάρισμα, τη σωστή στάση του σώματος κατά το σιδέρωμα, ώστε να αποφεύγονται οι πόνοι στη μέση και άλλα τινά. Επόμενο στάδιο είναι να πιάσουμε το πλέξιμο.

Κάποτε η πιλοτή του Βασίλη , έσφυζε από χλιδάτα αυτοκίνητα και μηχανές πολλών κυβικών, όταν μαζευόμαστε όλοι, δεν είχαμε που να παρκάρουμε . Τώρα βλέπεις μόνο ηλεκτρικές σκούπες, κουβάδες, μάπες , κρεμασμένα φακιόλια και ποδιές.

Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαίς…

Ήμουνα νυκοκυραίος, ήμουνα ο παραλής κι έχω γίνει νοικοκύρης κι έχω γίνει κουρελής…

 

Ο Διαχειριστής

Our website is protected by DMC Firewall!