της Φιλιώς Καζάρα, πρ. δημοτική σύμβουλος Καλαμαριάς

Ας πούμε κάποια στιγμή, τα πράγματα με το όνομα τους, μιας και σ' αυτήν την έρμη χώρα, ισχύουν νόμοι που πρέπει να γίνονται γνωστοί και σεβαστοί από όλους τους πολίτες της ανεξαιρέτως, πόσο μάλλον από τους διοικούντες!

Πολλή κουβέντα έγινε για το ποιος, αν και πόσο ευθύνεται για τους δυο απανωτούς πνιγμούς συμπολιτών μας, στην πλαζ Αρετσούς, κατά το νεότερον "Golden Bay". Και η κουβέντα αυτή, συνεχίζεται ανάμεσα στην άγνοια και την ημιμάθεια των κοινωνικών δικτύων, που συχνά παρουσιάζεται ως θέσφατο μιας και βγήκε από τα πλέον επίσημα χείλη των "ιθυνόντων" (δήμαρχοι, πρόεδροι, διευθύνοντες σύμβουλοι κλπ)!

Ευτυχώς ή δυστυχώς για αυτούς, υπάρχουν δημόσια αναρτημένοι οι νόμοι, και τα διατάγματα, που όποιος ξέρει στοιχειώδη ελληνικά, μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του, χωρίς να χρειάζεται να ρωτήσει τον..."φίλο του τον ψεύτη".

Παραθέτω λοιπόν το Προεδρικό Διάταγμα 31/2018, https://www.e-nomothesia.gr/epaggelmata-tekhnes/nauagosostes/proedriko-diatagma-31-2018-phek-61a-4-4-2018.html, το οποίο δίνει σαφέστατες κατευθύνσεις για το τι σημαίνει "λουτρική" ακτή (κάτι που πολυακούστηκε από τα πιο επίσημα χείλη τον τελευταίο καιρό), πότε αυτή χαρακτηρίζεται ως τέτοια και πότε ένας ναυαγοσώστης είναι απαραίτητος!

Για την οικονομία της συζήτησης, θα κάνω μια προσπάθεια περίληψης των άρθρων και των παραγράφων του ΠΔ, για να κατανοήσει ο καθένας που ενδιαφέρεται, τι συνέβη και τι δε συνέβη τις προηγούμενες μέρες στο Golden Bay, και πόσες ευθύνες αναλογούν και σε ποιους, για τον χαμό των συμπολιτών μας!

ΆΡθρο 1, παράγραφο α), β)
Λουτρική εγκατάσταση λογίζεται ο κατάλληλα οργανωμένος χώρος του αιγιαλού και της παραλίας ή ζώνης λιμένα, στον οποίο εισέρχονται άτομα, για λήψη λουτρού στην έμπροσθεν αυτού θαλάσσια περιοχή.
Ως λουτρική εγκατάσταση νοείται και ο χώρος του αιγιαλού ή του αιγιαλού και της παραλίας ή ζώνης λιμένα, ο οποίος παραχωρείται ή εκμισθώνεται από το Δημόσιο (ΟΤΑ στην περίπτωση μας), για χρήση εκμισθούμενων θαλασσίων μέσων αναψυχής, τοποθέτηση καθισμάτων ή ανακλίντρων (ξαπλώστρες) ή μέσων προφύλαξης των λουομένων από τον ήλιο (ομπρέλες).

Στην παράγραφο γ) όμως λέει: ,Δεν θεωρείται λουτρική εγκατάσταση ο χώρος του αιγιαλού, για τον οποίο (χώρο) συντρέχουν οι προϋποθέσεις της προηγούμενης περίπτωσης, (δλδ, έχει ξαπλώστρες και ομπρέλες) αλλά δεν είναι πολυσύχναστος, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο άρθρο 11 του παρόντος.

Τι λέει τώρα το άρθρο 11: Για να χαρακτηριστεί ένας χώρος πολυσύχναστος, πρέπει να συγκροτηθεί μια Επιτροπή που θα αποτελείται από 1. Έναν εκπρόσωπο του Λιμενικού, 2. Έναν εκπρόσωπο του ΟΤΑ και 3. Έναν εκπρόσωπο της Περιφέρειας Κ.Μ.

Από τη στιγμή που η Επιτροπή αυτή συνεδριάσει και αποφασίσει σύμφωνα με τα κριτήρια που είναι αναγκαία (μετρήσεις υδάτων κλπ) ότι η ακτή μπορεί να χαρακτηριστεί λουτρική - κολυμβητική, τότε ισχύει το Άρθρο 7, το οποίο ορίζει ότι: Οι δήμοι που διαχειρίζονται αυτές τις ακτές, ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ να προσλάβουν τόσους ναυαγοσώστες όσους χρειάζεται η ακτή τους ανάλογα με την έκταση της, για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο και τις ώρες 10.30 - 17.30, και να τους εξοπλίσουν με ότι χρειάζονται για να κάνουν το έργο τους!

Μπείτε στο λινκ και διαβάστε πόσα πράγματα χρειάζεται ένας ναυαγοσώστης για να είναι πλήρως εξοπλισμένος. Θα πάθετε πλάκα!

Κατόπιν αυτής της τοποθέτησης, ας βγει όποιος "αρμόδιος" (δήμαρχος, πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος ή μέλος της ΔΕΤΕΚ) θέλει και μπορεί, να μας εξηγήσει ΔΗΜΟΣΙΑ, γιατί διαφήμιζε ως λουτρική την πλαζ Αρετσούς και προέτρεπε τους πολίτες να κάνουν μπάνιο εκεί, εφόσον ούτε οι μετρήσεις υδάτων οριστικοποιήθηκαν (θα γίνει το 2024), ούτε επίσημο χαρακτηρισμό λουτρικής ακτής πήραν, ούτε καμιά Επιτροπή για την "πολυσύχναστη ακτή" συγκροτήθηκε...

Για να είμαστε ενήμεροι, για να μαθαίνουμε την αλήθεια από την πηγή της (νόμοι) και για να μην γινόμαστε έρμαια, των όποιων κομματικών σκοπιμοτήτων, από όπου κι αν προέρχονται.

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd