*γράφει ο Αρετσιανός

 

Περίεργα πράγματα...

Σήμερα φιγουράρει ένα Δελτίο Τύπου στην ιστοσελίδα του Δήμου με τίτλο: «Ανοιχτή καθημερινά η "πόρτα" του Δημάρχου Καλαμαριάς σε όλους».

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι το κείμενο έχει ύφος... διθυραμβικό!

Μας ενημερώνει ότι ο Δήμαρχος «αφουγκράζεται την τοπική κοινωνία», «προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα εγγενή προβλήματα», διαθέτει «όραμα», «υπομονή και ψυχραιμία», «διαχειριστική επάρκεια», «θετική διάθεση» και αγωνίζεται «χωρίς ίχνος εφησυχασμού».

Κι όλα αυτά στις πρώτες 3 σειρές!

Μας το συνηθίζει αυτό το ύφος η νέα Δημοτική Αρχή, σε αντίθεση με το μάλλον στεγνό κι υπηρεσιακό στυλ της προηγούμενης Διοίκησης.

Στο τέλος, λοιπόν, μας πληροφορεί ότι από τις 14 Οκτωβρίου ενεργοποιείται και πάλι η «Ημέρα του δημότη» και στο εξής κάθε Τετάρτη ο Δήμαρχος θα δέχεται και θα συνομιλεί με δημότες.

Είναι ένα καλό νέο, χωρίς αμφιβολία, ωστόσο, απ' όσο θυμόμαστε, ο θεσμός αυτός λειτουργούσε μέχρι πέρσι. Κάθε Τετάρτη «κατά το μεσημεράκι», ο Δήμαρχος δεχόταν πολίτες στο γραφείο του. Λίγο «χαλαρά» είναι η αλήθεια, αλλά γινόταν.

Πότε σταμάτησε; Μα, μετά τις εκλογές...

***

Εντύπωση προκαλεί ότι την ίδια μέρα η εφημερίδα Μακεδονία δημοσιεύει ένα όχι και τόσο κολακευτικό ρεπορτάζ με τίτλο: «Καλαμαριά: "Μύλος" στο δημαρχείο λόγω covid – Πυρά εργαζομένων εναντίον του δημάρχου».

Το άρθρο αναφέρει ότι την ερχόμενη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Καλαμαριάς συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση, «όπου θα αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του, που μεταξύ άλλων, θα αφορούν παραστάσεις διαμαρτυρίας στο δημοτικό συμβούλιο, επιστολές κ.α».

***

Η επιστροφή της «Ημέρας του Δημότη» είναι κάτι θετικό. Όπως και η πρόθεση και υπόσχεση για την καθιέρωση της «ανοιχτής συγκέντρωσης – συζήτησης με τους πολίτες στην πλατεία του Δημαρχείου, με σκοπό την ανταπόκριση και την επίλυση των αιτημάτων τους».

Αλλά μήπως και οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου δεν είναι ανοιχτές στους δημότες; Οι συγκεντρώσεις μπροστά στο Δημαρχείο θα λειτουργούν συμπληρωματικά; Θα συμμετέχουν και άλλες παρατάξεις;

***

Αυτονόητα πράγματα, λίγο-πολύ...

Ο Δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι ψηφίζονται από τους δημότες για να τους εκπροσωπούν. Επομένως, πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή αλληλεπίδραση με τους δημότες.

Κάποτε πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο με τους δημοτικούς συμβούλους που εκλέγονται και στη συνέχεια εξαφανίζονται από τη δημόσια σφαίρα. Και αυτή η σπόντα απευθύνεται προς όλες τις παρατάξεις...

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd