*γράφει η Φιλιώ Καζάρα, πρ. δημοτική σύμβουλος Καλαμαριάς και πρ. μέλος ΔΣ της Ένωσης Γονέων Καλαμαριάς

 

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΝΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ της Δημοκρατίας στην Καλαμαριά

Ο λόγος για την διαβόητη και πολυσυζητημένη μετεγκατάσταση - συγχώνευση (τελικά) των 10ου Γυμνασίου στο κτίριο του 3ου Γυμνασίου και Λυκείου Καλαμαριάς.

Για την ιστορία: Το 10ο Γυμνάσιο είναι από τα πιο καινούρια αλλά και τα πιο εξοπλισμένα σχολικά κτίρια στην Καλαμαριά, που όμως είχε την ατυχή συγκυρία να είναι τοποθετημένο στην λεγόμενη "επέκταση" και να συνορεύει με την περιοχή του Φοίνικα, μια περιοχή αρκετά υποβαθμισμένη για δεκαετίες, όπου διαμένουν πολλές οικογένειες Ρομά. Για πολλά χρόνια (σχεδόν απ την ίδρυση του), γονείς και κηδεμόνες απαξίωναν τη συγκεκριμένη σχολική μονάδα, συχνά ορμώμενοι από ρατσιστικά κίνητρα. Έτσι το 10ο Γυμνάσιο κατέστη ένα απαξιωμένο σχολείο (αποκλειστικά και μόνο λόγω γειτνίασης με τον Φοίνικα και τους Ρομά), αφήνοντας κενές έως και πέντε αίθουσες, την στιγμή που το πρόβλημα της σχολικής στέγης στην Καλαμαριά, διαρκώς και μεγάλωνε...

Οι περισσότεροι γονείς της περιοχής, προτιμούσαν χρησιμοποιώντας θεμιτά αλλά και αθέμιτα μέσα, να στείλουν τα παιδιά τους στο 3ο Γυμνάσιο στην περιοχή της Κρήνης 1,5 με 2 χιλιόμετρα πιο μακρυά.

Δημιουργήθηκε έτσι ένα υπερτροφικό 3ο Γυμνάσιο αλλά και κατά συνέπεια Λύκειο (συστεγαζόμενα), ενώ το 10ο Γυμνάσιο συνεχίζει να λειτουργεί απαξιωμένο, με κλειστές αίθουσες. Σε όλη αυτήν την κατάσταση δεν είναι άμοιρες ευθυνών βεβαίως, όλες οι προηγούμενες διοικήσεις του δήμου μας, καθώς υπήρξαν συχνές καταγγελίες από το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών (Β΄ΕΛΜΕ) αλλά και από την Ένωση Συλλόγων Γονέων Καλαμαριάς, καθώς και από τους εκάστοτε Συλλόγους Γονέων του 10ου Γυμνασίου, χωρίς ωστόσο να λάβει κανείς ουσιαστικά μέτρα για την επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος. Αντίθετα, πελατειακές σχέσεις και ρουσφέτια των αρμοδίων, λάμβαναν χώρα, σχεδόν μπροστά στα μάτια των δημοτών...

Έτσι φτάσαμε στο σήμερα, όπου το θέμα πήρε πλέον μεγαλύτερες διαστάσεις, και έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Γονείς και μαθητές, βρίσκονται διχασμένοι και συχνά παραπληροφορημένοι, παρασυρμένοι μερικές φορές από προσωπικές, οικονομικές αλλά και πολιτικές φιλοδοξίες ορισμένων, που προτάσσουν ως λύση, την μετεγκατάσταση του 10ου Γυμνασίου (Φοίνικας) στο κτίριο του 3ου Γυμνασίου (Κρήνη), και τηνμεταφορά του 3ου Λυκείου (Κρήνη), αντίστοιχα στο κτίριο του 10ου Γυμνασίου (Φοίνικας).

Την πρόταση αυτή, ενστερνίστηκε ο Δήμαρχος και η παράταξη του, καθώς και η παράταξη "Καλαμαριά Πρώτη Ξανά" (Άρης Τεμεκενίδης), ενώ κατά της λύσης αυτής έχουν ταχθεί εξ αρχής, ο Σύλλογος Γονέων του 10ου Γυμνασίου, η Β΄ΕΛΜΕ, η Ένωση Γονέων Καλαμαριάς, και όλες οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις οι οποίες και την καταψήφισαν στο δημοτικό συμβούλιο που έγινε με αυτό το θέμα (21 ψήφοι κατά, 18 υπέρ).

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί το βασικό επιχείρημα όσων αντιτίθενται στην λύση αυτή, που είναι ότι ενώ μπορεί να δίνει μια πρόσκαιρη λύση στο πρόβλημα μιας μερίδας μαθητών (κυρίως του Λυκείου), την ίδια στιγμή, δημιουργεί άλλο πολύ πιο σοβαρό, σε άλλους μαθητές (κυρίως της ήδη υποβαθμισμένης περιοχής του Φοίνικα) που θα αναγκάζονται να διανύουν 1,5 με 2 χιλιόμετρα για να παν στο σχολείο τους...

Αναδεικνύεται επίσης ένα επίσης σοβαρό επικείμενο πρόβλημα, αυτό της ενδεχόμενης συγχώνευσης των δυο Γυμνασίων σε ένα, πράγμα που σημαίνει ότι αυτομάτως μειώνεται αντί να αυξάνεται, ο αριθμός των Γυμνασίων στην πόλη μας, αλλά και ο Φοίνικας μένει ξαφνικά χωρίς Γυμνάσιο!

Φαίνεται όμως, ότι κάποιοι δυσαρεστήθηκαν από την τροπή που πήραν τα πράγματα και αποφάσισαν, πάση θυσία, να την ανατρέψουν υπέρ τους.

Έτσι, παραγκωνίζοντας τον Σύλλογο Γονέων του 10ου Γυμνασίου, καλούν έκτακτη Γενική Συνέλευση, με αμφισβητούμενες νομικά διαδικασίες και τοποθετούν πρόεδρο της, υποψήφια δημοτική σύμβουλο της παράταξης "Καλαμαριά Πρώτη Ξανά" (τυχαίο;;;;).

Στην έκτακτη αυτήν συνέλευση, αποφασίζουν υπέρ της μετεγκατάστασης των σχολείων, κόντρα στις θέσεις των ενδιαφερόμενων γονέων, μαθητών, καθηγητών αλλά και της απόφασης του ίδιου του Δημοτικού Συμβουλίου, κάνουν διαβήματα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και με αρωγό τον Δήμαρχο, ακυρώνουν με τον πιο αντιδημοκρατικό τρόπο διαβουλεύσεις αρμόδιων φορέων αλλά και την απόφαση του Δ.Σ, και με προσωπική πλέον απόφαση Δημάρχου (αποφασίζουμε και διατάζουμε) προχωρούν στην μετεγκατάσταση των δυο Γυμνασίων, 2 μέρες πριν την επίσημη έναρξη της σχολικής χρονιάς, με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να μην ξέρουν ακόμα και την τελευταία στιγμή σε ποιο σχολείο θα φοιτήσουν.

Στις προσπάθειες διαμαρτυρίας των καθηγητών, των γονέων και των μαθητών, η υποψήφια δημοτική σύμβουλος και Πρόεδρος της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του 10ου, καλεί την αστυνομία (!!!), με αποτέλεσμα να έχουμε για μια ακόμη φορά, την απαράδεκτη αυτή εικόνα, ΜΑΤ να εμποδίζουν μαθητές και καθηγητές να μπουν στον φυσικό τους χώρο.

Σήμερα, Δευτέρα 14/9, διενεργείται συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία όμως, δεν θα συμμετάσχουν οι παρατάξεις που καταψήφισαν αρχικά την λύση της μετεγκατάστασης, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταστρατήγηση της ψήφου, της υπόστασης τους αλλά και της ίδιας της δημοκρατίας, από μια οικτρή μειοψηφία, που εδώ και έναν χρόνο τώρα, διοικεί αντιδημοκρατικά τον Δήμο μας...

Αυτά τα "ωραία" συμβαίνουν με "Πρώτη Φορά Δεξιά" στον Δήμο μας, μεσούσης της επιδημίας και λίγες ώρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς...

Και του χρόνου με υγεία.

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd