της Φιλιώς Καζάρα, πρώην δημ. συμβούλου Καλαμαριάς

Στον απόηχο της "παρέμβασης" στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς, ξενοφοβικών και παραπληροφορημένων συμπολιτών μας, προέκυψε άλλη μια πληροφορία, που έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αν αναλογιστεί κανείς την "ήξεις αφήξεις" απάντηση του Δημάρχου, στην ερώτηση αν θα δεχτεί να φιλοξενηθούν κι άλλοι πρόσφυγες στην πόλη, πέρα από αυτούς που φιλοξενούνται μέσω του προγράμματος REACT.

Για όσους δε γνωρίζουν: Το REACT είναι ένα χρηματοδοτούμενο από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων, που τρέχει από το 2016, στους δήμους Καλαμαριάς, Θεσσαλονίκης και Νεάπολης - Συκεών.

Πρόσφατα η Ύπατη Αρμοστεία ζήτησε από τους δήμους που βρίσκονται στο πρόγραμμα, να αυξήσουν τον αριθμό των ενοικιαζόμενων σπιτιών και συνεπώς και των ατόμων που φιλοξενούνται σε αυτά, δεδομένων των αναγκών που δημιουργήθηκαν από τις αυξημένες προσφυγικές ροές.

Από τους τρεις δήμους, ο μόνος που δέχτηκε την αύξηση αυτή, προς τιμήν του, ήταν ο δήμος Νεάπολης - Συκεών και ο δήμαρχος, Σίμος Δανιηλίδης...

Η Καλαμαριά, η αντιδήμαρχος και ο δήμαρχός της, όχι μόνο δεν δέχτηκαν το αίτημα, αλλά και το απέκρυψαν από το δημοτικό συμβούλιο και την αρμόδια επιτροπή. Αποφάσισε δηλαδή και διέταξε η διοίκηση, με συνοπτικές (αντι)δημοκρατικές διαδικασίες - ίδιες με αυτές, άλλωστε, που διοικούν, οι μειοψηφικές διοικήσεις της ΝΔ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε όλη τη χώρα - να συνεχίσουν μεν το πρόγραμμα, χωρίς να το επεκτείνουν.

Το ερώτημα που αυθόρμητα εγείρεται είναι το εξής: Γιατί δεν δέχτηκε ο δήμαρχος και η αντιδήμαρχος την επέκταση του προγράμματος; Υπέκυψαν στις ξενοφοβικές και ρατσιστικές κραυγές των λιγοστών, ευτυχώς, συνδημοτών μας ή μήπως ταυτίζονται πολιτικά με αυτές τις θέσεις;

Δεν γνωρίζει ο δήμαρχος το οικονομικό όφελος που επιφέρει η ένταξη των προσφύγων στην πόλη, καθώς τα κονδύλια της Ύπατης διαχέονται στην τοπική αγορά, στα ενοικιαζόμενα ακίνητα αλλά και στα δημοτικά τέλη; Απαραίτητοι πόροι για την Καλαμαριά σε μια συγκυρία οικονομικής δυσπραγίας για τον δήμο και τους πολίτες του, που θα περίμενε κανείς, από μια ικανή και φρέσκια διοίκηση να τους εκμεταλλευτεί χωρίς δεύτερη σκέψη.

Ερωτήματα εν αναμονή απαντήσεων...

DMC Firewall is a Joomla Security extension!