της Φιλιώς Καζάρα, πρώην δημ. συμβούλου Καλαμαριάς

Στον απόηχο της "παρέμβασης" στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς, ξενοφοβικών και παραπληροφορημένων συμπολιτών μας, προέκυψε άλλη μια πληροφορία, που έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αν αναλογιστεί κανείς την "ήξεις αφήξεις" απάντηση του Δημάρχου, στην ερώτηση αν θα δεχτεί να φιλοξενηθούν κι άλλοι πρόσφυγες στην πόλη, πέρα από αυτούς που φιλοξενούνται μέσω του προγράμματος REACT.

Για όσους δε γνωρίζουν: Το REACT είναι ένα χρηματοδοτούμενο από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων, που τρέχει από το 2016, στους δήμους Καλαμαριάς, Θεσσαλονίκης και Νεάπολης - Συκεών.

Πρόσφατα η Ύπατη Αρμοστεία ζήτησε από τους δήμους που βρίσκονται στο πρόγραμμα, να αυξήσουν τον αριθμό των ενοικιαζόμενων σπιτιών και συνεπώς και των ατόμων που φιλοξενούνται σε αυτά, δεδομένων των αναγκών που δημιουργήθηκαν από τις αυξημένες προσφυγικές ροές.

Από τους τρεις δήμους, ο μόνος που δέχτηκε την αύξηση αυτή, προς τιμήν του, ήταν ο δήμος Νεάπολης - Συκεών και ο δήμαρχος, Σίμος Δανιηλίδης...

Η Καλαμαριά, η αντιδήμαρχος και ο δήμαρχός της, όχι μόνο δεν δέχτηκαν το αίτημα, αλλά και το απέκρυψαν από το δημοτικό συμβούλιο και την αρμόδια επιτροπή. Αποφάσισε δηλαδή και διέταξε η διοίκηση, με συνοπτικές (αντι)δημοκρατικές διαδικασίες - ίδιες με αυτές, άλλωστε, που διοικούν, οι μειοψηφικές διοικήσεις της ΝΔ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε όλη τη χώρα - να συνεχίσουν μεν το πρόγραμμα, χωρίς να το επεκτείνουν.

Το ερώτημα που αυθόρμητα εγείρεται είναι το εξής: Γιατί δεν δέχτηκε ο δήμαρχος και η αντιδήμαρχος την επέκταση του προγράμματος; Υπέκυψαν στις ξενοφοβικές και ρατσιστικές κραυγές των λιγοστών, ευτυχώς, συνδημοτών μας ή μήπως ταυτίζονται πολιτικά με αυτές τις θέσεις;

Δεν γνωρίζει ο δήμαρχος το οικονομικό όφελος που επιφέρει η ένταξη των προσφύγων στην πόλη, καθώς τα κονδύλια της Ύπατης διαχέονται στην τοπική αγορά, στα ενοικιαζόμενα ακίνητα αλλά και στα δημοτικά τέλη; Απαραίτητοι πόροι για την Καλαμαριά σε μια συγκυρία οικονομικής δυσπραγίας για τον δήμο και τους πολίτες του, που θα περίμενε κανείς, από μια ικανή και φρέσκια διοίκηση να τους εκμεταλλευτεί χωρίς δεύτερη σκέψη.

Ερωτήματα εν αναμονή απαντήσεων...

 

του Μιχάλη Αγραφιώτη

 

Ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Στράτος Σιμόπουλος έχει ιδιαίτερη αγάπη στα... ιδιωτικά κεφάλαια.

Σε κάθε πρόταση που κάνει συμπεριλαμβάνει τους ιδιώτες επενδυτές- έτσι λοιπόν και στο νέο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Πολιτικό του Γραφείο με τίτλο “Ιδιωτικά κεφάλαια απαιτεί η αξιοποίηση των πρώην στρατοπέδων” προτείνει την αξιοποίηση από επιχειρηματίες των πρώην στρατοπέδων που παραχωρήθηκαν στους Δήμους για 99 χρόνια χωρίς αντάλλαγμα. Μεταξύ αυτών αναφέρεται και στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα της Καλαμαριάς.

Η άποψή του είναι ότι αυτοί οι ανοιχτοί χώροι βρίσκονται “σε προνομιακά σημεία του αστικού ιστού της Θεσσαλονίκης” και μπορούν “να γίνουν πόλοι ανάπτυξης”. Με άλλα λόγια δηλαδή, μας λέει ότι είναι χώροι-”φιλέτα”.

Η εμπλοκή ιδιωτικών κεφαλαίων (δηλαδή επιχειρήσεων) στην αξιοποίηση δημόσιων χώρων σημαίνει ένα πράγμα: κτήρια και μαγαζιά.

Διότι το ιδιωτικό κεφάλαιο αποσκοπεί αποκλειστικά στο χρηματικό κέρδος.

Δεν περνά καθόλου από το μυαλό του Βουλευτή η περίπτωση ένας ελεύθερος χώρος να υπάρχει απλώς για τους πολίτες, χωρίς να παράγει χρηματικό κέρδος σε κανέναν, εκτός από το κέρδος του περιπάτου, της αναψυχής και του πνεύμονα πρασίνου μέσα την πόλη. Όχι, τέτοια (κακά) πράγματα δεν υπάρχουν στο Δελτίο Τύπου. Εκεί διαβάζουμε μια εμμονή με την “ανάπτυξη” και τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Αυτό που επιθυμεί είναι οι ανοιχτοί χώροι να “γίνουν πόλοι ανάπτυξης”.

Όποιος έχει επισκεφτεί, όμως, μια οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πόλη θα έχει διαπιστώσει την ύπαρξη πολλών και μεγάλων ανοιχτών πάρκων μέσα στον αστικό ιστό. Οι πολίτες κάνουν το περίπατό τους, οι οικογένειες κάνουν πικ νικ, τα νεαρά ζευγαράκια κάθονται στο γρασίδι. Άντε, το πολύ πολύ, μια καντίνα στη γωνία...

Αλλά ας μην πάμε μακριά: το βλέπουμε ακόμα και στις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες. Η Σόφια, τα Σκόπια, το Βελιγράδι, έχουν εντυπωσιακά πάρκα μέσα στις πόλεις που περιλαμβάνουν μέχρι και... ολόκληρα δάση!

 

84 big

Το "Νότιο Πάρκο", ένα από τα τέσσερα μητροπολιτικά πάρκα που βρίσκονται μέσα στην πόλη της Σόφιας

 

Το πρώην στρατόπεδο Κόδρα είναι ιδανικός τόπος για τη δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου. Αυτό έχουμε ανάγκη και σε αυτή τη λύση οφείλει να προσανατολιστεί το Δημοτικό Συμβούλιο. Ελπίζω να μην δούμε μια μέρα το Κόδρα μια απέραντη καφετερία ή μια αγορά καταστημάτων, “ήπια δομημένη ωστόσο”.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα το μοντέλο ανάπτυξης που οραματίζονται οι Έλληνες πολιτικοί για τις ήδη κατεστραμένες πόλεις μας είναι η δόμηση, το τσιμέντο, τα καταστήματα, το πρόσκαιρο κέρδος.

Έτσι όπως πάνε, θα ζητήσουν και την... “αναπτυξιακή αξιοποίηση” των πεζοδρομίων που περπατάμε! Δεν παράγει κέρδος; Άρα άχρηστο!

Γεμάτο είναι το κοιμητήριο της Καλαμαριάς και όποιος φεύγει από τον μάταιο τούτο κόσμο, πρέπει να πάρει σειρά προτεραιότητας.

 

Ο λόγος περί "παλικαρίσιας νίκης", λοιπόν, και πώς το "απολιτίκ" στυλάκι για να πολιτεύεται κανείς, στρώνει τον δρόμο, για πολιτικές που αντιπολιτευόμαστε... Μπερδευτήκατε;

 

Εξηγούμαι: Χωρίς να θέλω να υποβιβάσω την νίκη αλλά ούτε και την προσπάθεια που κατέβαλε ο Γιάννης Δαρδαμανέλης - τον οποίον συγχαίρω για τον νέο του ρόλο και του εύχομαι καλή δύναμη -, θέλω να αντιπαρατεθώ κάπως με το δημοσίευμα Μια παλικαρίσια νίκη από ένα αουτσάιντερ” του Thestival, σε ό,τι αφορά, αφενός το κατά πόσο "παλικαρίσια" ήταν η συγκεκριμένη νίκη, κι αφετέρου πόσο πραγματική ήταν η "παντοκρατορία" που είχε το ΠΑΣΟΚ στην Καλαμαριά...

 

Είναι γνωστό σε όλους ότι στο διάστημα 2013 - 2015, κεντρικά η ΝΔ στην οποία πρόσκειται ο Γιάννης (ουδέν κρυπτόν) και το ΠΑΣΟΚ όπου πρόσκειται ο Θεοδ. Μπακογλίδης (πασίγνωστο), είχαν μια αγαστή συνεργασία στη διακυβέρνηση της χώρας και ως παρεπόμενο, συνεργάστηκαν επισήμως και αυτοδιοικητικά στις εκλογές του 2014, εκλέγοντας μάλιστα και τρεις δημοτικούς συμβούλους της ΝΔ, οι οποίοι έχρισαν αντιδήμαρχοι ή πρόεδροι ΝΠΔΔ, καταρρίπτοντας έτσι την "παντοκρατορία" ΠΑΣΟΚ στην παράταξη. Aπό την υπόλοιπη διοικητική παράταξη δε, αυτοί που καθ'ομολογίαν ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ δεν ήταν περισσότεροι από 2 – 3. Oι υπόλοιποι δήλωναν "ακομμάτιστοι" - ένας νεολογισμός που δεν πιστεύω προσωπικά ότι υφίσταται επί της ουσίας -, επειδή τις περισσότερες φορές ήταν πασιφανές, ότι με τις τοποθετήσεις τους στα επίμαχα θέματα, έπαιρναν σαφή θέση, άλλοι δεξιότερα κι άλλοι (κεντρο)αριστερότερα...

 

Η ΝΔ είχε πια εισχωρήσει πολιτικά και ιδεολογικά, για τα καλά στην αυτοδιοίκηση της Καλαμαριάς - έτσι ο δρόμος για την επικράτηση της είχε πια ανοίξει διάπλατα, γιαυτό και δεν θεωρώ την νίκη του Γ. Δαρδαμανέλη και τόσο "παλικαρίσια"...

 

Σε όλη αυτήν τη 5ετή θητεία της διοίκησης Μπακογλίδη, ήταν ακόμα πιο εμφανής η κοινή προσπάθεια των "ακομμάτιστων" μελών της (με μια - δυο εξαιρέσεις, για να είμαι δίκαιη), να αντιπολιτευτούν σε κάθε κυβερνητική παρέμβαση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που δεν ήταν και λίγες (Κοινωνική πολιτική, Κλεισθένης, Απλή αναλογική κ.ά.).

 

Στο απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο, σταθερή ιδεολογική γραμμή κράτησαν οι σύμβουλοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης" (ΚΚΕ) και η μισή Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς (ΣΥΡΙΖΑ), καθώς αυτή μεσούσης της θητείας της διασπάστηκε, δημιουργώντας μια νέα παράταξη, για προφανείς πλέον λόγους (αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα).

 

Εκτός λοιπόν αυτών των εξαιρέσεων, το υπόλοιπο Δ.Σ. κινείτο στον χώρο του "απολιτίκ", στρώνοντας, μια χαρά, το χαλί για την δεξιά και βεβαίως την ακροδεξιά, που για πρώτη φορά στην ιστορία της Καλαμαριάς, διεκδίκησε και πήρε - από το πουθενά - μια έδρα στο Νέο Δ.Σ.

 

Με αυτόν τον ίδιο "απολιτίκ" τρόπο, επέλεξε να πολιτευτεί εκ νέου ο Θεοδ. Μπακογλίδης στη συγκρότηση του νέου του ψηφοδελτίου, αλλά και την εκφορά του προγράμματος του, και αυτός είναι ένας από τους λόγους της ήττας του, κατά την γνώμη μου.

 

Ούτε "παλικαρίσιες" νίκες λοιπόν υφίστανται - μιας και δεν έγινε και καμιά επανάσταση ποτέ και πουθενά, όλοι μαζί πορεύονται - ούτε "παντοκρατορία ΠΑΣΟΚ" υφίσταται πλέον στην Καλαμαριά. Το "έξω τα κόμματα", έβαλε μέσα την Χρυσή Αυγή...

 

Τα συμπεράσματα δικά σας... 

 

 

Φιλιώ Καζάρα, δημοτική σύμβουλος Καλαμαριάς με την ΡΕΚΚ (την εναπομείνασα)

 

Διάβαζα πρόσφατα στον τύπο, ότι όλα τα πολιτικά κόμματα, «κάνουν στροφή ώστε να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των νοικοκυραίων». 

DMC Firewall is a Joomla Security extension!