*γράφει ο Αρετσιανός

 

Περίεργα πράγματα...

Σήμερα φιγουράρει ένα Δελτίο Τύπου στην ιστοσελίδα του Δήμου με τίτλο: «Ανοιχτή καθημερινά η "πόρτα" του Δημάρχου Καλαμαριάς σε όλους».

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι το κείμενο έχει ύφος... διθυραμβικό!

Μας ενημερώνει ότι ο Δήμαρχος «αφουγκράζεται την τοπική κοινωνία», «προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα εγγενή προβλήματα», διαθέτει «όραμα», «υπομονή και ψυχραιμία», «διαχειριστική επάρκεια», «θετική διάθεση» και αγωνίζεται «χωρίς ίχνος εφησυχασμού».

Κι όλα αυτά στις πρώτες 3 σειρές!

Μας το συνηθίζει αυτό το ύφος η νέα Δημοτική Αρχή, σε αντίθεση με το μάλλον στεγνό κι υπηρεσιακό στυλ της προηγούμενης Διοίκησης.

Στο τέλος, λοιπόν, μας πληροφορεί ότι από τις 14 Οκτωβρίου ενεργοποιείται και πάλι η «Ημέρα του δημότη» και στο εξής κάθε Τετάρτη ο Δήμαρχος θα δέχεται και θα συνομιλεί με δημότες.

Είναι ένα καλό νέο, χωρίς αμφιβολία, ωστόσο, απ' όσο θυμόμαστε, ο θεσμός αυτός λειτουργούσε μέχρι πέρσι. Κάθε Τετάρτη «κατά το μεσημεράκι», ο Δήμαρχος δεχόταν πολίτες στο γραφείο του. Λίγο «χαλαρά» είναι η αλήθεια, αλλά γινόταν.

Πότε σταμάτησε; Μα, μετά τις εκλογές...

***

Εντύπωση προκαλεί ότι την ίδια μέρα η εφημερίδα Μακεδονία δημοσιεύει ένα όχι και τόσο κολακευτικό ρεπορτάζ με τίτλο: «Καλαμαριά: "Μύλος" στο δημαρχείο λόγω covid – Πυρά εργαζομένων εναντίον του δημάρχου».

Το άρθρο αναφέρει ότι την ερχόμενη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Καλαμαριάς συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση, «όπου θα αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του, που μεταξύ άλλων, θα αφορούν παραστάσεις διαμαρτυρίας στο δημοτικό συμβούλιο, επιστολές κ.α».

***

Η επιστροφή της «Ημέρας του Δημότη» είναι κάτι θετικό. Όπως και η πρόθεση και υπόσχεση για την καθιέρωση της «ανοιχτής συγκέντρωσης – συζήτησης με τους πολίτες στην πλατεία του Δημαρχείου, με σκοπό την ανταπόκριση και την επίλυση των αιτημάτων τους».

Αλλά μήπως και οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου δεν είναι ανοιχτές στους δημότες; Οι συγκεντρώσεις μπροστά στο Δημαρχείο θα λειτουργούν συμπληρωματικά; Θα συμμετέχουν και άλλες παρατάξεις;

***

Αυτονόητα πράγματα, λίγο-πολύ...

Ο Δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι ψηφίζονται από τους δημότες για να τους εκπροσωπούν. Επομένως, πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή αλληλεπίδραση με τους δημότες.

Κάποτε πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο με τους δημοτικούς συμβούλους που εκλέγονται και στη συνέχεια εξαφανίζονται από τη δημόσια σφαίρα. Και αυτή η σπόντα απευθύνεται προς όλες τις παρατάξεις...

 

*γράφει η Φιλιώ Καζάρα, πρ. δημοτική σύμβουλος Καλαμαριάς και πρ. μέλος ΔΣ της Ένωσης Γονέων Καλαμαριάς

 

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΝΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ της Δημοκρατίας στην Καλαμαριά

Ο λόγος για την διαβόητη και πολυσυζητημένη μετεγκατάσταση - συγχώνευση (τελικά) των 10ου Γυμνασίου στο κτίριο του 3ου Γυμνασίου και Λυκείου Καλαμαριάς.

Για την ιστορία: Το 10ο Γυμνάσιο είναι από τα πιο καινούρια αλλά και τα πιο εξοπλισμένα σχολικά κτίρια στην Καλαμαριά, που όμως είχε την ατυχή συγκυρία να είναι τοποθετημένο στην λεγόμενη "επέκταση" και να συνορεύει με την περιοχή του Φοίνικα, μια περιοχή αρκετά υποβαθμισμένη για δεκαετίες, όπου διαμένουν πολλές οικογένειες Ρομά. Για πολλά χρόνια (σχεδόν απ την ίδρυση του), γονείς και κηδεμόνες απαξίωναν τη συγκεκριμένη σχολική μονάδα, συχνά ορμώμενοι από ρατσιστικά κίνητρα. Έτσι το 10ο Γυμνάσιο κατέστη ένα απαξιωμένο σχολείο (αποκλειστικά και μόνο λόγω γειτνίασης με τον Φοίνικα και τους Ρομά), αφήνοντας κενές έως και πέντε αίθουσες, την στιγμή που το πρόβλημα της σχολικής στέγης στην Καλαμαριά, διαρκώς και μεγάλωνε...

Οι περισσότεροι γονείς της περιοχής, προτιμούσαν χρησιμοποιώντας θεμιτά αλλά και αθέμιτα μέσα, να στείλουν τα παιδιά τους στο 3ο Γυμνάσιο στην περιοχή της Κρήνης 1,5 με 2 χιλιόμετρα πιο μακρυά.

Δημιουργήθηκε έτσι ένα υπερτροφικό 3ο Γυμνάσιο αλλά και κατά συνέπεια Λύκειο (συστεγαζόμενα), ενώ το 10ο Γυμνάσιο συνεχίζει να λειτουργεί απαξιωμένο, με κλειστές αίθουσες. Σε όλη αυτήν την κατάσταση δεν είναι άμοιρες ευθυνών βεβαίως, όλες οι προηγούμενες διοικήσεις του δήμου μας, καθώς υπήρξαν συχνές καταγγελίες από το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών (Β΄ΕΛΜΕ) αλλά και από την Ένωση Συλλόγων Γονέων Καλαμαριάς, καθώς και από τους εκάστοτε Συλλόγους Γονέων του 10ου Γυμνασίου, χωρίς ωστόσο να λάβει κανείς ουσιαστικά μέτρα για την επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος. Αντίθετα, πελατειακές σχέσεις και ρουσφέτια των αρμοδίων, λάμβαναν χώρα, σχεδόν μπροστά στα μάτια των δημοτών...

Έτσι φτάσαμε στο σήμερα, όπου το θέμα πήρε πλέον μεγαλύτερες διαστάσεις, και έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Γονείς και μαθητές, βρίσκονται διχασμένοι και συχνά παραπληροφορημένοι, παρασυρμένοι μερικές φορές από προσωπικές, οικονομικές αλλά και πολιτικές φιλοδοξίες ορισμένων, που προτάσσουν ως λύση, την μετεγκατάσταση του 10ου Γυμνασίου (Φοίνικας) στο κτίριο του 3ου Γυμνασίου (Κρήνη), και τηνμεταφορά του 3ου Λυκείου (Κρήνη), αντίστοιχα στο κτίριο του 10ου Γυμνασίου (Φοίνικας).

Την πρόταση αυτή, ενστερνίστηκε ο Δήμαρχος και η παράταξη του, καθώς και η παράταξη "Καλαμαριά Πρώτη Ξανά" (Άρης Τεμεκενίδης), ενώ κατά της λύσης αυτής έχουν ταχθεί εξ αρχής, ο Σύλλογος Γονέων του 10ου Γυμνασίου, η Β΄ΕΛΜΕ, η Ένωση Γονέων Καλαμαριάς, και όλες οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις οι οποίες και την καταψήφισαν στο δημοτικό συμβούλιο που έγινε με αυτό το θέμα (21 ψήφοι κατά, 18 υπέρ).

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί το βασικό επιχείρημα όσων αντιτίθενται στην λύση αυτή, που είναι ότι ενώ μπορεί να δίνει μια πρόσκαιρη λύση στο πρόβλημα μιας μερίδας μαθητών (κυρίως του Λυκείου), την ίδια στιγμή, δημιουργεί άλλο πολύ πιο σοβαρό, σε άλλους μαθητές (κυρίως της ήδη υποβαθμισμένης περιοχής του Φοίνικα) που θα αναγκάζονται να διανύουν 1,5 με 2 χιλιόμετρα για να παν στο σχολείο τους...

Αναδεικνύεται επίσης ένα επίσης σοβαρό επικείμενο πρόβλημα, αυτό της ενδεχόμενης συγχώνευσης των δυο Γυμνασίων σε ένα, πράγμα που σημαίνει ότι αυτομάτως μειώνεται αντί να αυξάνεται, ο αριθμός των Γυμνασίων στην πόλη μας, αλλά και ο Φοίνικας μένει ξαφνικά χωρίς Γυμνάσιο!

Φαίνεται όμως, ότι κάποιοι δυσαρεστήθηκαν από την τροπή που πήραν τα πράγματα και αποφάσισαν, πάση θυσία, να την ανατρέψουν υπέρ τους.

Έτσι, παραγκωνίζοντας τον Σύλλογο Γονέων του 10ου Γυμνασίου, καλούν έκτακτη Γενική Συνέλευση, με αμφισβητούμενες νομικά διαδικασίες και τοποθετούν πρόεδρο της, υποψήφια δημοτική σύμβουλο της παράταξης "Καλαμαριά Πρώτη Ξανά" (τυχαίο;;;;).

Στην έκτακτη αυτήν συνέλευση, αποφασίζουν υπέρ της μετεγκατάστασης των σχολείων, κόντρα στις θέσεις των ενδιαφερόμενων γονέων, μαθητών, καθηγητών αλλά και της απόφασης του ίδιου του Δημοτικού Συμβουλίου, κάνουν διαβήματα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και με αρωγό τον Δήμαρχο, ακυρώνουν με τον πιο αντιδημοκρατικό τρόπο διαβουλεύσεις αρμόδιων φορέων αλλά και την απόφαση του Δ.Σ, και με προσωπική πλέον απόφαση Δημάρχου (αποφασίζουμε και διατάζουμε) προχωρούν στην μετεγκατάσταση των δυο Γυμνασίων, 2 μέρες πριν την επίσημη έναρξη της σχολικής χρονιάς, με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να μην ξέρουν ακόμα και την τελευταία στιγμή σε ποιο σχολείο θα φοιτήσουν.

Στις προσπάθειες διαμαρτυρίας των καθηγητών, των γονέων και των μαθητών, η υποψήφια δημοτική σύμβουλος και Πρόεδρος της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του 10ου, καλεί την αστυνομία (!!!), με αποτέλεσμα να έχουμε για μια ακόμη φορά, την απαράδεκτη αυτή εικόνα, ΜΑΤ να εμποδίζουν μαθητές και καθηγητές να μπουν στον φυσικό τους χώρο.

Σήμερα, Δευτέρα 14/9, διενεργείται συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία όμως, δεν θα συμμετάσχουν οι παρατάξεις που καταψήφισαν αρχικά την λύση της μετεγκατάστασης, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταστρατήγηση της ψήφου, της υπόστασης τους αλλά και της ίδιας της δημοκρατίας, από μια οικτρή μειοψηφία, που εδώ και έναν χρόνο τώρα, διοικεί αντιδημοκρατικά τον Δήμο μας...

Αυτά τα "ωραία" συμβαίνουν με "Πρώτη Φορά Δεξιά" στον Δήμο μας, μεσούσης της επιδημίας και λίγες ώρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς...

Και του χρόνου με υγεία.

 

Ο λόγος περί "παλικαρίσιας νίκης", λοιπόν, και πώς το "απολιτίκ" στυλάκι για να πολιτεύεται κανείς, στρώνει τον δρόμο, για πολιτικές που αντιπολιτευόμαστε... Μπερδευτήκατε;

 

Εξηγούμαι: Χωρίς να θέλω να υποβιβάσω την νίκη αλλά ούτε και την προσπάθεια που κατέβαλε ο Γιάννης Δαρδαμανέλης - τον οποίον συγχαίρω για τον νέο του ρόλο και του εύχομαι καλή δύναμη -, θέλω να αντιπαρατεθώ κάπως με το δημοσίευμα Μια παλικαρίσια νίκη από ένα αουτσάιντερ” του Thestival, σε ό,τι αφορά, αφενός το κατά πόσο "παλικαρίσια" ήταν η συγκεκριμένη νίκη, κι αφετέρου πόσο πραγματική ήταν η "παντοκρατορία" που είχε το ΠΑΣΟΚ στην Καλαμαριά...

 

Είναι γνωστό σε όλους ότι στο διάστημα 2013 - 2015, κεντρικά η ΝΔ στην οποία πρόσκειται ο Γιάννης (ουδέν κρυπτόν) και το ΠΑΣΟΚ όπου πρόσκειται ο Θεοδ. Μπακογλίδης (πασίγνωστο), είχαν μια αγαστή συνεργασία στη διακυβέρνηση της χώρας και ως παρεπόμενο, συνεργάστηκαν επισήμως και αυτοδιοικητικά στις εκλογές του 2014, εκλέγοντας μάλιστα και τρεις δημοτικούς συμβούλους της ΝΔ, οι οποίοι έχρισαν αντιδήμαρχοι ή πρόεδροι ΝΠΔΔ, καταρρίπτοντας έτσι την "παντοκρατορία" ΠΑΣΟΚ στην παράταξη. Aπό την υπόλοιπη διοικητική παράταξη δε, αυτοί που καθ'ομολογίαν ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ δεν ήταν περισσότεροι από 2 – 3. Oι υπόλοιποι δήλωναν "ακομμάτιστοι" - ένας νεολογισμός που δεν πιστεύω προσωπικά ότι υφίσταται επί της ουσίας -, επειδή τις περισσότερες φορές ήταν πασιφανές, ότι με τις τοποθετήσεις τους στα επίμαχα θέματα, έπαιρναν σαφή θέση, άλλοι δεξιότερα κι άλλοι (κεντρο)αριστερότερα...

 

Η ΝΔ είχε πια εισχωρήσει πολιτικά και ιδεολογικά, για τα καλά στην αυτοδιοίκηση της Καλαμαριάς - έτσι ο δρόμος για την επικράτηση της είχε πια ανοίξει διάπλατα, γιαυτό και δεν θεωρώ την νίκη του Γ. Δαρδαμανέλη και τόσο "παλικαρίσια"...

 

Σε όλη αυτήν τη 5ετή θητεία της διοίκησης Μπακογλίδη, ήταν ακόμα πιο εμφανής η κοινή προσπάθεια των "ακομμάτιστων" μελών της (με μια - δυο εξαιρέσεις, για να είμαι δίκαιη), να αντιπολιτευτούν σε κάθε κυβερνητική παρέμβαση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που δεν ήταν και λίγες (Κοινωνική πολιτική, Κλεισθένης, Απλή αναλογική κ.ά.).

 

Στο απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο, σταθερή ιδεολογική γραμμή κράτησαν οι σύμβουλοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης" (ΚΚΕ) και η μισή Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς (ΣΥΡΙΖΑ), καθώς αυτή μεσούσης της θητείας της διασπάστηκε, δημιουργώντας μια νέα παράταξη, για προφανείς πλέον λόγους (αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα).

 

Εκτός λοιπόν αυτών των εξαιρέσεων, το υπόλοιπο Δ.Σ. κινείτο στον χώρο του "απολιτίκ", στρώνοντας, μια χαρά, το χαλί για την δεξιά και βεβαίως την ακροδεξιά, που για πρώτη φορά στην ιστορία της Καλαμαριάς, διεκδίκησε και πήρε - από το πουθενά - μια έδρα στο Νέο Δ.Σ.

 

Με αυτόν τον ίδιο "απολιτίκ" τρόπο, επέλεξε να πολιτευτεί εκ νέου ο Θεοδ. Μπακογλίδης στη συγκρότηση του νέου του ψηφοδελτίου, αλλά και την εκφορά του προγράμματος του, και αυτός είναι ένας από τους λόγους της ήττας του, κατά την γνώμη μου.

 

Ούτε "παλικαρίσιες" νίκες λοιπόν υφίστανται - μιας και δεν έγινε και καμιά επανάσταση ποτέ και πουθενά, όλοι μαζί πορεύονται - ούτε "παντοκρατορία ΠΑΣΟΚ" υφίσταται πλέον στην Καλαμαριά. Το "έξω τα κόμματα", έβαλε μέσα την Χρυσή Αυγή...

 

Τα συμπεράσματα δικά σας... 

 

 

Φιλιώ Καζάρα, δημοτική σύμβουλος Καλαμαριάς με την ΡΕΚΚ (την εναπομείνασα)

 

της Φιλιώς Καζάρα, πρώην δημ. συμβούλου Καλαμαριάς

Στον απόηχο της "παρέμβασης" στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς, ξενοφοβικών και παραπληροφορημένων συμπολιτών μας, προέκυψε άλλη μια πληροφορία, που έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αν αναλογιστεί κανείς την "ήξεις αφήξεις" απάντηση του Δημάρχου, στην ερώτηση αν θα δεχτεί να φιλοξενηθούν κι άλλοι πρόσφυγες στην πόλη, πέρα από αυτούς που φιλοξενούνται μέσω του προγράμματος REACT.

Για όσους δε γνωρίζουν: Το REACT είναι ένα χρηματοδοτούμενο από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων, που τρέχει από το 2016, στους δήμους Καλαμαριάς, Θεσσαλονίκης και Νεάπολης - Συκεών.

Πρόσφατα η Ύπατη Αρμοστεία ζήτησε από τους δήμους που βρίσκονται στο πρόγραμμα, να αυξήσουν τον αριθμό των ενοικιαζόμενων σπιτιών και συνεπώς και των ατόμων που φιλοξενούνται σε αυτά, δεδομένων των αναγκών που δημιουργήθηκαν από τις αυξημένες προσφυγικές ροές.

Από τους τρεις δήμους, ο μόνος που δέχτηκε την αύξηση αυτή, προς τιμήν του, ήταν ο δήμος Νεάπολης - Συκεών και ο δήμαρχος, Σίμος Δανιηλίδης...

Η Καλαμαριά, η αντιδήμαρχος και ο δήμαρχός της, όχι μόνο δεν δέχτηκαν το αίτημα, αλλά και το απέκρυψαν από το δημοτικό συμβούλιο και την αρμόδια επιτροπή. Αποφάσισε δηλαδή και διέταξε η διοίκηση, με συνοπτικές (αντι)δημοκρατικές διαδικασίες - ίδιες με αυτές, άλλωστε, που διοικούν, οι μειοψηφικές διοικήσεις της ΝΔ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε όλη τη χώρα - να συνεχίσουν μεν το πρόγραμμα, χωρίς να το επεκτείνουν.

Το ερώτημα που αυθόρμητα εγείρεται είναι το εξής: Γιατί δεν δέχτηκε ο δήμαρχος και η αντιδήμαρχος την επέκταση του προγράμματος; Υπέκυψαν στις ξενοφοβικές και ρατσιστικές κραυγές των λιγοστών, ευτυχώς, συνδημοτών μας ή μήπως ταυτίζονται πολιτικά με αυτές τις θέσεις;

Δεν γνωρίζει ο δήμαρχος το οικονομικό όφελος που επιφέρει η ένταξη των προσφύγων στην πόλη, καθώς τα κονδύλια της Ύπατης διαχέονται στην τοπική αγορά, στα ενοικιαζόμενα ακίνητα αλλά και στα δημοτικά τέλη; Απαραίτητοι πόροι για την Καλαμαριά σε μια συγκυρία οικονομικής δυσπραγίας για τον δήμο και τους πολίτες του, που θα περίμενε κανείς, από μια ικανή και φρέσκια διοίκηση να τους εκμεταλλευτεί χωρίς δεύτερη σκέψη.

Ερωτήματα εν αναμονή απαντήσεων...

 

του Μιχάλη Αγραφιώτη

 

Ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Στράτος Σιμόπουλος έχει ιδιαίτερη αγάπη στα... ιδιωτικά κεφάλαια.

Σε κάθε πρόταση που κάνει συμπεριλαμβάνει τους ιδιώτες επενδυτές- έτσι λοιπόν και στο νέο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Πολιτικό του Γραφείο με τίτλο “Ιδιωτικά κεφάλαια απαιτεί η αξιοποίηση των πρώην στρατοπέδων” προτείνει την αξιοποίηση από επιχειρηματίες των πρώην στρατοπέδων που παραχωρήθηκαν στους Δήμους για 99 χρόνια χωρίς αντάλλαγμα. Μεταξύ αυτών αναφέρεται και στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα της Καλαμαριάς.

Η άποψή του είναι ότι αυτοί οι ανοιχτοί χώροι βρίσκονται “σε προνομιακά σημεία του αστικού ιστού της Θεσσαλονίκης” και μπορούν “να γίνουν πόλοι ανάπτυξης”. Με άλλα λόγια δηλαδή, μας λέει ότι είναι χώροι-”φιλέτα”.

Η εμπλοκή ιδιωτικών κεφαλαίων (δηλαδή επιχειρήσεων) στην αξιοποίηση δημόσιων χώρων σημαίνει ένα πράγμα: κτήρια και μαγαζιά.

Διότι το ιδιωτικό κεφάλαιο αποσκοπεί αποκλειστικά στο χρηματικό κέρδος.

Δεν περνά καθόλου από το μυαλό του Βουλευτή η περίπτωση ένας ελεύθερος χώρος να υπάρχει απλώς για τους πολίτες, χωρίς να παράγει χρηματικό κέρδος σε κανέναν, εκτός από το κέρδος του περιπάτου, της αναψυχής και του πνεύμονα πρασίνου μέσα την πόλη. Όχι, τέτοια (κακά) πράγματα δεν υπάρχουν στο Δελτίο Τύπου. Εκεί διαβάζουμε μια εμμονή με την “ανάπτυξη” και τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Αυτό που επιθυμεί είναι οι ανοιχτοί χώροι να “γίνουν πόλοι ανάπτυξης”.

Όποιος έχει επισκεφτεί, όμως, μια οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πόλη θα έχει διαπιστώσει την ύπαρξη πολλών και μεγάλων ανοιχτών πάρκων μέσα στον αστικό ιστό. Οι πολίτες κάνουν το περίπατό τους, οι οικογένειες κάνουν πικ νικ, τα νεαρά ζευγαράκια κάθονται στο γρασίδι. Άντε, το πολύ πολύ, μια καντίνα στη γωνία...

Αλλά ας μην πάμε μακριά: το βλέπουμε ακόμα και στις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες. Η Σόφια, τα Σκόπια, το Βελιγράδι, έχουν εντυπωσιακά πάρκα μέσα στις πόλεις που περιλαμβάνουν μέχρι και... ολόκληρα δάση!

 

84 big

Το "Νότιο Πάρκο", ένα από τα τέσσερα μητροπολιτικά πάρκα που βρίσκονται μέσα στην πόλη της Σόφιας

 

Το πρώην στρατόπεδο Κόδρα είναι ιδανικός τόπος για τη δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου. Αυτό έχουμε ανάγκη και σε αυτή τη λύση οφείλει να προσανατολιστεί το Δημοτικό Συμβούλιο. Ελπίζω να μην δούμε μια μέρα το Κόδρα μια απέραντη καφετερία ή μια αγορά καταστημάτων, “ήπια δομημένη ωστόσο”.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα το μοντέλο ανάπτυξης που οραματίζονται οι Έλληνες πολιτικοί για τις ήδη κατεστραμένες πόλεις μας είναι η δόμηση, το τσιμέντο, τα καταστήματα, το πρόσκαιρο κέρδος.

Έτσι όπως πάνε, θα ζητήσουν και την... “αναπτυξιακή αξιοποίηση” των πεζοδρομίων που περπατάμε! Δεν παράγει κέρδος; Άρα άχρηστο!

Γεμάτο είναι το κοιμητήριο της Καλαμαριάς και όποιος φεύγει από τον μάταιο τούτο κόσμο, πρέπει να πάρει σειρά προτεραιότητας.

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd