Σήμερα, είναι ημέρα μνήμης αγώνων του γυναικείου κινήματος, ημέρα αποτίμησης των κατακτήσεων των γυναικών και αφετηρία για νέους στόχους.
Η ανθρωπότητα τιμά, στις 8 του Mάρτη, την επέτειο της εξέγερσης των γυναικών , εργαζόμενων στα εργοστάσια υφαντουργίας και ιματισμού των ΗΠΑ , που ξεσηκώθηκαν και πραγματοποίησαν στις 8 Μαρτίου του 1957 την πρώτη καταγεγραμμένη στην ιστορία απεργία εργαζομένων γυναικών, διαδηλώνοντας για τη μείωση των ωρών εργασίας , για ίσα μεροκάματα με τους άνδρες και για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και ζωής.
Ο εορτασμός της ημέρας αυτής ως «Ημέρας της Γυναίκας» καθιερώθηκε το 1910 με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς , καθώς το αίτημα της γυναικείας χειραφέτησης συμβαδίζει με το καθολικό αίτημα της ανθρώπινης χειραφέτησης και της κατάργησης της εκμετάλλευσης του ανθρώπου από άνθρωπο.


Ο φετινός εορτασμός της 8ης Μάρτη ως Παγκόσμιας Ημέρας των Γυναικών, βρίσκει τη χώρα μας να έχει αλλάξει σελίδα..
Η Κυβέρνηση, παρά τις μεγάλες δυσκολίες και τα εμπόδια, αγωνίζεται να βγάλει τη χώρα από την παγίδα της λιτότητας και του χρέους.
Η ελπίδα, η αισιοδοξία, το αίσθημα αξιοπρέπειας ξαναγυρίζουν στο λαό μας. .
Ωστόσο, η οικονομική κρίση και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές σήμερα απειλούν τα
κεκτημένα γυναικών και ανδρών με την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και τoν περιορισμό των κοινωνικών δαπανών, με ανατροπές στα κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Οι εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές των έξι τελευταίων χρόνων στη χώρα μας δημιούργησαν μια οικονομική και κοινωνική «έρημο», καταστρέφοντας τον παραγωγικό ιστό και στέλνοντας στην ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. με μεγαλύτερα θύματα τους νέους και τις γυναίκες. Το ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες έφθασε στο 31,4%, έναντι 25% στους άνδρες.
Οι γυναίκες εξακολουθούν να εργάζονται με εξευτελιστικούς μισθούς συχνά κάτω από το όριο της φτώχειας, και πολύ συχνά ανασφάλιστες. Απολύονται λόγω εγκυμοσύνης.
Εργάζονται σε εργασιακές συνθήκες βίας, απειλών και σεξουαλικής παρενόχλησης , αναγκάζονται να αναπληρώσουν το διαλυμένο κοινωνικό κράτος με διπλά και τριπλά ωράρια, φροντίζοντας παιδιά και ηλικιωμένους, η βρίσκονται αποκλεισμένες στο σπίτι. Οι όποιες κοινωνικές δομές υπήρχαν καταργήθηκαν όπως, η «Βοήθεια στο σπίτι» , υποβαθμίζονται ή δεν επαρκούν όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ολοήμερα σχολεία, δομές που ανακούφιζαν κατά κάποιο τρόπο τις γυναίκες.
Χαιρετίζουμε τις γυναίκες μαζί με τους άνδρες που βγαίνουν στο δρόμο των διεκδικήσεων για δουλειά, αξιοπρέπεια, κράτος πρόνοιας, για το δικαίωμα να αποφασίζουν για τη ζωή τους.
Υποστηρίζουμε τους αγώνες τους και το δικαίωμα ισότιμης συμμετοχής των γυναικών σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου βίου!
Ο Μάο Τσε Τούνγκ έλεγε ότι «οι γυναίκες κατέχουν το μισό του ουρανού» , αλλά για να
Κατέχουν το μισό του ουρανού, πρέπει πρώτα να κερδίσουν αυτό που τους ανήκει εδω, στη γη.
Και αυτό γίνεται με τον καθημερινό αγώνα και την αλλαγή των συνειδήσεων, ώστε κάθε μέρα να είναι η μέρα της γυναίκας!

 

ΡΕΚ Καλαμαριάς

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

DMC Firewall is a Joomla Security extension!