ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στο Kalamarianews.gr
 
Ρωτήσαμε τον υποψήφιο Δήμαρχο Δημήτρη Αρκούδη και αυτός μας απάντησε:
 
 
Είστε ο νεότερος υποψήφιος Δήμαρχος στη Βόρεια Ελλάδα! Επίσης, βλέπουμε ότι στο ψηφοδέλτιό σας έχετε πολλούς νέους. Εκτός από την ηλικία, τι νέο φέρνετε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;
 
Δημήτρης Αρκούδης: Η δημοτική μας κίνηση αλλά και η υποψηφιότητα μου προέκυψαν ακριβώς από την ανάγκη να ανανεωθούν οι αντιλήψεις και οι νοοτροπίες που επικρατούν στην τοπική αυτοδιοίκηση και ειδικά στην Καλαμαριά. Η απλή αναλογική αλλάζει την πίστα στους δήμους και στις περιφέρειες, ενισχύει την δημοκρατία και μας βοηθάει να εγκαταλείψουμε μια για πάντα το μοντέλο του Δημάρχου – Ηγεμόνα που λύνει και δένει. Αυτό ίσως να φέρει αναταραχή και αμηχανία στους «έμπειρους», σε αυτούς που χρόνια είναι στα πράγματα, γιατί τους χαλάει την σούπα. Εμείς προτάσσουμε την συλλογική απόφαση και δημιουργία, βάζουμε στο προσκήνιο τους πολίτες και την συμμετοχή τους και καταθέτουμε την απειρία μας για το πώς γίνονταν τα πράγματα μέχρι τώρα, επιδιώκοντας να φέρουμε καινούργιες αντιλήψεις, ιδέες και οράματα. Η Καλαμαριά πρέπει να γίνει μια σύγχρονη πόλη, πράσινη, ανοιχτή, τόπος νεανικής δημιουργίας και ζωντάνιας.
 
Εμφανιστήκατε σχετικά αργά στην κούρσα των εκλογών. Τι θα απαντούσατε σε αυτούς που ενδεχομένως σας χαρακτηρίσουν “ουρανοκατέβατο” ή “κομματική επιλογή”;
 
Δ.Α: Εμφανιστήκαμε αργά ακριβώς γιατί επιδιώξαμε να μπούμε με ειλικρίνεια σε διάλογο με τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις πάνω σε συγκεκριμένα πολιτικά επίδικα και αιχμές. Δυστυχώς για ακόμη μία φορά ορισμένοι φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και της εποχής και επέλεξαν προσωπικές στρατηγικές και λογικές αναγνωρισημότητας. Το αν η υποψηφιότητα μου είναι ουρανοκατέβατη επειδή δεν είμαι γνωστός, λέω ότι αυτό δεν με ενοχλεί. Δεν με ενοχλεί γιατί ποτέ δεν ασχολήθηκα με την πολιτική με όρους καριέρας και δημοσίων σχέσεων. Υπάρχει εν γένει μια υποκριτική συζήτηση στο επίπεδο του δημόσιου διαλόγου σχετικά με την συμμετοχή των νεών στα κοινά. Νομίζω ότι οι νέοι και οι νέες, η γενιά μου, άσχετα με τα όσα μπορεί να τους προσάψουν πρέπει να βγουν μπροστά και να διεκδικήσουν. Για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, η στήριξη της παράταξης μας από τον ΣΥΡΙΖΑ και την έως τώρα δημοτική παράταξη της ριζοσπαστικής αριστεράς στην Καλαμαριά, την ΡΕΚΚ είναι δεδομένη και πια γνωστή. Δεν θα κρυφτούμε πίσω από λογικές δήθεν ανεξαρτησίας, αλλά δηλώνουμε ευθαρσώς ότι έχουμε ταυτότητα και παρακαταθήκη τις αξίες της ριζοσπαστικής αριστεράς.
 
arkoudisΠοιο πιστεύετε ότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα στην Καλαμαριά αυτή τη στιγμή;
 
Δ.Α.: Η Καλαμαριά έχει μια συνισταμένη προβλημάτων και συνεπώς απαιτείται και ένα ολιστικό πρόγραμμα ώστε η Καλαμαριά να αλλάξει. Νομίζω καίρια ζητήματα και πρωταρχικά για την παράταξή μας είναι η ποιότητα ζωής και η νεολαία. Ποιότητα ζωής σε δύο άξονες, καθαριότητα και ελεύθεροι χώροι. Να κάνουμε απλά πράγματα όπως το καθάρισμα των πεζοδρομίων και το πλύσιμο των κάδων αλλά και να γίνουμε επιτέλους ένας πράσινος δήμος που δεν θα ρυπαίνει αλλά θα αξιοποιεί τις νέες μορφές διαχείρισης απορριμμάτων προστατεύοντας το περιβάλλον και εξοικονομώντας πόρους. Η Καλαμαριά είναι μια πόλη περίκλειστη μια πόλη πυκνοκατοικημένη. Αυτό σημαίνει ότι οι ελεύθεροι χώρο το Κόδρα, το κτήμα Σηφάκη, οι καπναποθήκες πρέπει να αξιοποιηθούν, να καταστούν προσβάσιμοι και να επιτρέψουν στην Καλαμαριά να ανασάνει. Όσον αφορά τη νεολαία τη γενιά μου, το δυστυχές γεγονός είναι ότι οι νέοι και οι νέες φεύγουν από την Καλαμαριά. Εμείς θέλουμε να δώσουμε χώρο και τόπο στους νέους και τις νέες να συμμετέχουν και να δημιουργήσουν, μέσα από δημοτικά συμβούλια νέων, στέκι Νεολαίας της πόλης μας, πρόσβαση στον πολιτισμό.
 
Με εσάς για Δήμαρχο τα δημοτικά τέλη θα παραμείνουν τα ίδια;
 
Σε αυτά τα πράγματα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί αφορούν άμεσα, τις μεσαίες και κατώτερες κοινωνικές τάξεις, τους πιο αδύναμους. Εμείς δεν λέμε ότι την επόμενη μέρα θα μειώσουμε τα δημοτικά τέλη. Υπάρχουν όμως ορισμένα ζητήματα που μπορούν να συμβάλλουν σε αυτήν την κατεύθυνση. Υπάρχουν τεράστια αποθεματικά στα ταμεία του Δήμου που παραμένουν αναξιοποίητα, την στιγμή που τα δημοτικά τέλη στον Δήμο Καλαμαριά είναι από τα από τα υψηλότερα στο πολεοδομικό συγκρότημα. Δεύτερον, αν ο δήμος επιτέλους πάρει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων, τότε και ο δήμος θα πληρώνει λιγότερα αλλά και τους πολίτες θα μπορεί να ανακουφίσει δίνοντας τους και κίνητρα ώστε να συμβάλλουν σε αυτήν την κατεύθυνση. Τρίτον είναι δεδομένο ότι οι κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί από την κρίση όπως άνεργοι, χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνθρωποι που βρίσκονται για διάφορους λόγους εκτός παραγωγικής διαδικασίας, δεν μπορεί να επιβαρύνονται και να δίνουν ενώ δεν έχουν.
 
Μετά την απόδοση του πρώην στρατοπέδου Κόδρα στο Δήμο μας, ποιο είναι το δικό σας σχέδιο για την αξιοποίησή του;
 
Δ.Α: Η απόδοση του στρατοπέδου Κόδρα αποτέλεσε τομή και δικαίωσε τους αγώνες του λαού της Καλαμαριάς. Συνεπώς δεν μπορεί από την συζήτηση για την αξιοποίηση του χώρου να απουσιάζουν οι πολίτες. Η διαβούλευση και η συμμετοχή των πολιτών στα έργα που πρέπει να γίνουν στην κατανομή του προϋπολογισμού είναι απαραίτητη και θα πρέπει να είναι μαζική και έντονη. Δύο επίπεδα σχεδιασμού. Αμεσα να καθαριστεί και να φωτιστεί ο χώρος, να καταστεί προσβάσιμος και ασφαλής για τους πολίτες της Καλαμαριάς. Είναι δεδομένο ότι θα έπρεπε ήδη να έχουν αξιοποιηθεί οι εκτάσεις που έχουν παραχωρηθεί με έναν ήπιο σχεδιασμό, που θα ενταχθεί στο γενικότερο και πιο μακροπρόθεσμο και η αδράνεια της σημερινής διοίκησης δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Στο μακροπρόθεσμο πλάνο οφείλουμε να δούμε πως και με την σύσταση ενός φορέα διαχείρισης θα γίνει το Κόδρα ένα πάρκο υπερτοπικού χαρακτήρα με ήπιες ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις, με καλλιτεχνικά δρώμενα σε συνεργασία με άλλους Δήμους και φορείς της πόλης μας, ένας πόλος έλξης για όλη την Θεσσαλονίκη.
 
Ο νέος εκλογικός νόμος ευνοεί τις συνεργασίες. Με ποια ή ποιες από τις άλλες παρατάξεις θα συνεργαζόσασταν μετά τις εκλογές;
 
Δ.Α: Ο νέος εκλογικός νόμος πρώτα και κύρια ευνοεί τον διάλογο πάνω σε πολιτικά επίδικα και θέσεις. Εμείς με αυτήν την λογική θα πορευτούμε, χωρίς να δίνουμε σε κανέναν λευκή επιταγή. Συνεργασίες πάνω σε ζητήματα που μπορούμε να συμφωνήσουμε προς όφελος της Καλαμαριάς και των πολιτών της. Από όλο αυτό, είναι σαφές ότι εξαιρείται η παράταξη των νεοναζί δολοφόνων της Χρυσής Αυγής στην οποία στεκόμαστε απέναντι και θεωρούμε πως καμία θέση δεν έχουν στην προσφυγική Καλαμαριά με την δημοκρατική και αγωνιστική παράδοση, στην Καλαμαριά του Μπλόκου, στην Καλαμαριά του Μένιου Αλεξιάδη στην Καλαμαριά που διοικήθηκε μετά την απελευθέρωση της, από το ΕΑΜ. Είναι σαφές ότι οι νοσταλγοί του Χίτλερ θα πρέπει να τσακιστούν από τον λαό της Καλαμαριάς.
 
Ποιο σχέδιο έχετε για τον πολιτισμό; Σε ποιες δραστηριότητες θα ρίξετε το βάρος; Θα στηρίζατε τοπικούς καλλιτέχνες; 
 
Δ.Α: Πρέπει να δούμε τον πολιτισμό αλλιώς. Βασικά στοιχεία της δικιάς μας αντίληψης είναι η αποκέντρωση, η στήριξη της πρωτογενούς καλλιτεχνικής και ερασιτεχνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, η ανάδειξη της ιστορικής μνήμης με έναν τρόπο σύγχρονο ώστε το παρελθόν να συνομιλεί με το παρόν της Καλαμαριάς αλλά και η πρόσβαση στον πολιτισμό σε όλους και σε όλες. Η στήριξη των καλλιτεχνών της Καλαμαριάς είναι απαραίτητη προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω. Συνεπώς είναι στοίχημα πέρα από τις μεγάλες εκδηλώσεις, να ανοίξουμε τα θέατρα της πόλης μας, τους χώρους πολιτισμού σε μικρές ερασιτεχνικές καλλιτεχνικές ομάδες, να δώσουμε χώρο στους νέους και στις νέες να δημιουργήσουν καλλιτεχνικά. Ο πολιτισμός είναι ο τρόπος η Καλαμαριά να παραμείνει μια πόλη ζωντανή και δραστήρια και σε αυτό στοχεύουμε. 
 
Σας ευχαριστούμε πολύ.
 
 
Η κεντρική ομιλία της παράταξης Καλαμαριά Αλλιώς θα γίνει την Κυριακή 19 Μαϊου στις 7 το απόγευμα στην Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού.
 
60444742 2952814911425206 3508099669278326784 n

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Our website is protected by DMC Firewall!