Την έκδοση ενός φωτογραφικού λευκώματος μέσα από το οποίο διαγράφεται η 90χρονη πορεία του Προσκοπισμού στην Καλαμαριά, θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την  Δευτέρα 8 Μαΐου 2017 στις 7.30 το βράδυ στο δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη». Το Λεύκωμα με τίτλο «Ο Προσκοπισμός στην Καλαμαριά: 90 χρόνια ιστορίας» έγινε σε συνεργασία του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού (Ι.Α.Π.Ε.) και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων Καλαμαριάς και αποτελεί απόδοση τιμής στους αδικοχαμένους προσκόπους του Αϊδινίου, των Σωκίων και της Κάτω Παναγιάς.Στη εκδήλωση, το Λεύκωμα  θα παρουσιάσει ο Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΑΠΕ Ανανίας Τσιραμπίδης, ενώ η ιστορικός του Ι.Α.Π.Ε. Μαρία Καζαντζίδου θα αναφερθεί στα θύματα των προσκόπων της Μικρασιατικής καταστροφής. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η Χορωδία των παλαιών Προσκόπων και Οδηγών.Ιστορικά στοιχεία ίδρυσης Προσκοπισμού.

Με τη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και την ήττα της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη άρχισαν να αναπτύσσονται ομάδες προσκόπων. Τόσο στις μεγάλες πόλεις όσο και στην ευρύτερη περιοχή αυτών, ο ενθουσιασμός και η ταχύτητα με την οποία αναπτύσσονταν οι προσκοπικές ομάδες ήταν πρωτοφανείς.  Η ραγδαία εξάπλωση του προσκοπισμού στις περιοχές αυτές οφείλεται στη δίψα των αλύτρωτων για συμμετοχή σε οτιδήποτε έφερε το ελληνικό και το θρησκευτικό στοιχείο αλλά κυρίως στην ύπαρξη οργανωμένων γυμναστικών συλλόγων σε όλες τις συνοικίες και τα προάστια της Πόλης.

Στη Μικρά Ασία ο προσκοπισμός αρχίζει να οργανώνεται λίγους μήνες πριν τη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου (1914 – 1918) και ιδιαίτερα με την απόβαση του Ελληνικού Στρατού στη Σμύρνη το Μάιο του 1919. Η ίδρυση ομάδων πραγματοποιήθηκε με ταχύτατους ρυθμούς, γεγονός που οφείλονταν στον ενθουσιασμό και στο αίσθημα ηθικού και εθνικού καθήκοντος που διακατείχε τους νέους της περιοχής.

Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα στη Σμύρνη και στις γύρω κωμοπόλεις, λειτουργούσαν συνολικά 63 προσκοπικές ομάδες. Οι πρόσκοποι των ομάδων αυτών ασφαλώς και δεν έμειναν αμέτοχοι στις πολεμικές επιχειρήσεις.

Στα Σώκια, σημαντική στην ανάπτυξη του προσκοπισμού υπήρξε η συμβολή του ιερέα  Δημήτρη Οικονόμου ο οποίος με τα πατριωτικά του κηρύγματα προέτρεπε τους νέους να ενταχθούν στον προσκοπισμό.  

Στην θρυλική πόλη Αϊδινίου στους πρώτους μήνες του 1919, μετά την είσοδο του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη λειτούργησαν τρεις προσκοπικές ομάδες και ιδρύθηκε επίσης Τοπικός Προσωπικός Σύνδεσμος από ευυπόληπτους πολίτες για ηθική στήριξη.
 
Τέλος, στην Κάτω Παναγιά το Μάιο του 1919, ιδρύθηκε προσκοπική ομάδα, αποτελούμενη από 42 παιδιά η οποία από την ίδρυση της παρουσίασε έντονη δραστηριότητα προκαλώντας αισθήματα περηφάνιας στους κατοίκους της περιοχής.  Οι πρόσκοποι ενθουσιώδεις και με καμάρι παρήλαυναν στην πόλη τραγουδώντας εθνικά τραγούδια, που ενδυνάμωναν τον πατριωτισμό των κατοίκων.

 

Το  βιβλίο του Ανδρέα Βενιανάκη με τίτλο «Δάγκουλας, ο ΄΄δράκος΄΄ της Θεσσαλονίκης. Συμβολή στην ιστορία των Ταγμάτων Ασφαλείας επί Κατοχής (1941-1944)» παρουσιάζεται σε  εκδήλωση την Κυριακή, 5 Μαρτίου, στις 6.30 το απόγευμα, την οποία συνδιοργανώνουν από κοινού το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού και οι Εκδόσεις Επίκεντρο.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού (Ανδρέα Παπανδρέου 29α, συνοικισμός Αγίου Ιωάννη, Καλαμαριά)Το βιβλίο αναφέρεται στη δράση του τάγματος του Αντώνη Δάγκουλα, που μεταξύ άλλων εγκληματικών ενεργειών επί Κατοχής, υλοποίησε στην Καλαμαριά το μπλόκο της 13ης Αυγούστου 1944, δολοφονώντας 11 ανθρώπους, και τον Ιούλιο του 1944 βασάνισε και δολοφόνησε τον αντιστασιακό Καλαμαριώτη Μάκη Αλεξιάδη.


Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
•    Αγνή Αλεξιάδου, τ. Δικηγόρος- Πανεπιστημιακός, μέλος του Δ.Σ. του Ι.Α.Π.Ε.
•    Στράτος Δορδανάς, Επικ. Καθηγητής Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών ΠΑ.ΜΑΚ
•    και ο συγγραφέας, Ανδρέας Βενιανάκης
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος, Φόρης Πεταλίδης.

 

KALAMARIA AFISSA GIA VIVLIO

Κείμενο: Μιχάλης Αγραφιώτης
Φωτογραφίες: Δημήτρης Καμπάς

Προβολές του ντοκιμαντέρ
“ΓΕΓΟΝΟΤΑ στη ΦΩΚΑΙΑ 1914”
Παραγωγή – Σκηνοθεσία: Ανιές Σκλάβου – Στέλιος Τατάκης

DMC Firewall is a Joomla Security extension!