Η Εταιρεία Θεάτρου Sforaris και το Φεστιβάλ Αθηνών, μετά το επιτυχημένο «Γιοι και κόρες», επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη και το Θέατρο Αυλαία με την παράσταση «Αβελάρδος και Ελοΐζα» από τις 17 Απριλίου 2015 και για 16 μόνο παραστάσεις.
Στο μεσαιωνικό Παρίσι του 12ου αιώνα, ο σαραντάχρονος θεολόγος και φιλόσοφος Πέτρος Αβελάρδος και η δεκαεξάχρονη μαθήτριά του Ελοΐζα Φυλμπέρ, ερωτεύθηκαν, αψήφησαν μία ολόκληρη κοινωνία, σκανδάλισαν την Εκκλησία και πλήρωσαν για όλη τους τη ζωή, το τίμημα ενός έρωτα που δεν χώρεσε στον καιρό του.
Ο Αβελάρδος και η Ελοΐζα, αποτέλεσαν, 500 χρόνια πριν γραφτεί ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα, το ζευγάρι-σύμβολο της αιώνιας αγάπης. Αυτό που τους καθιστά μοναδικούς σε σχέση με τους σαιξπηρικούς ήρωες, είναι πως υπήρξαν ιστορικά πρόσωπα και όχι προϊόντα μυθοπλασίας.
Ο κοινός τους τάφος στο Παρίσι, έχει πλέον μετατραπεί σε τόπο προσκυνήματος για τους ερωτευμένους όλου του κόσμου και αποτέλεσε την αφορμή για τη δημιουργία αυτής της παράστασης.
Το κείμενο βασίστηκε στα αληθινά περιστατικά της ζωής του ζευγαριού, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και αποσπάσματα από την αυθεντική αλληλογραφία τους.
Η πρώτη εκδοχή της παράστασης δημιουργήθηκε για το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2014, η δεύτερη παρουσιάσθηκε για 60 sold out παραστάσεις τον χειμώνα 2014-2015 στην Αθήνα και το Θέατρο του Νέου Κόσμου και τώρα περιοδευει.


Η ιστορία του Αβελάρδου και της Ελοΐζας
«Οι άνθρωποι γίνονται ζώα όταν ερωτεύονται. Και θηρία, όταν ερωτεύονται οι άλλοι…»
Βρισκόμαστε στο Παρίσι του 12o αιώνα, την εποχή που μεσουρανεί το άστρο του σαραντάχρονου Πέτρου Αβελάρδου. Ο Αβελάρδος ήταν ένας από τους σημαντικότερους θεολόγους και φιλοσόφους του Μεσαίωνα, υπέρμαχος της διαλεκτικής, της αμφιβολίας και της έρευνας ως προϋπόθεση για την πίστη. Ο εφημέριος του Παρισιού, Φυλμπέρ, εκτιμώντας τον απεριόριστα, του εμπιστεύεται για μαθήτρια τη δεκαεξάχρονη ανιψιά του, Ελοΐζα, που παρά τη μικρή της ηλικία έχει ήδη μια εξαιρετικά ευρεία καλλιέργεια. Ο Αβελάρδος και η Ελοΐζα γρήγορα ερωτευονται και γίνονται εραστές. Το σκάνδαλο που ξεσπά είναι τεράστιο, η Ελοΐζα μένει έγκυος, η Εκκλησία αντιδρά και ο Φυλμπέρ, θεωρώντας την προσβολή στο πρόσωπό του τεράστια, διατάζει την τιμωρία του Αβελάρδου. Πληρωμένοι δολοφόνοι εισβάλουν στο σπίτι του ζευγαριού και τον ευνουχίζουν. Ο Αβελάρδος όμως, παρά τον ευνουχισμό του, επιζεί. Ταπεινωμένος, εγκαταλείπει τα πάντα, καταφεύγει στο μοναστήρι του Σαιν Ντενί και παραγγέλνει στην Ελοΐζα να γίνει και εκείνη μοναχή. Η ίδια, απολύτως ερωτευμένη μαζί του, υπακούει. Το ζευγάρι ζει σε χωριστά μοναστήρια για τα επόμενα 20 χρόνια, δεν συναντιέται παρά μόνο για μία και μοναδική φορά και επικοινωνεί μόνο με παθιασμένες επιστολές.
Ο Αβελάρδος συνεχίζει να συγγράφει και να προκαλεί την Εκκλησία που τον καταδιώκει μέχρι τον θάνατό του και καίει τα βιβλία του. Η Ελοΐζα ζει ακόμη 20 χρόνια. Η τελευταία της επιθυμία πριν πεθάνει, ήταν να θαφτεί μαζί με τον αγαπημένο της, παράκληση που δεν εισακούγεται, παρά 700 χρόνια αργότερα, όταν χτίζεται το Κοιμητήριο του Père Lachaise και μεταφέρονται τα οστά τους σε κοινό τάφο. Ο τάφος τους σώζεται στο Παρίσι και έχει πλέον μετατραπεί σε σύμβολο της αιώνιας αγάπης και τόπο προσκυνήματος για τους ερωτευμένους.
Η ζωή και ο παθιασμένος έρωτας του ζευγαριού, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και μελέτης για καλλιτέχνες και επιστήμονες των επόμενων αιώνων, γιγαντώνοντας τη φήμη τους.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο-Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου
Κίνηση: Χρήστος Παπαδόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριέττα Σπηλιοπούλου
Παίζουν: Γιώργος Γλάστρας, Ελένη Κοκκίδου, Χριστίνα Μαξούρη

Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου, στο πλαίσιο του προγράμματος Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014.

Διάρκεια: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)


ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Παρασκευή 21.00, Σάββατο 18.00 & 21.00, Κυριακή 18.00
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Κανονικό 15€, Μειωμένο 12€


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ
Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ
Πλατεία ΧΑΝΘ(πλευρά Τσιμισκή)
2310237700
www.avlaiatheatre.gr

 

Συνέντευξη του Γιάννη Καλαβριανού στην Φωτεινή Γιολτζίδου για την παράσταση «Αβελάρδος και Ελοΐζα»


Ποια ήταν η πρώτη σας επαφή με το κείμενο.
Το κείμενο είναι πρωτότυπο και βασίστηκε στα πραγματικά περιστατικά της ζωής του Αβελάρδου και της Ελοΐζας, όπως τα γνωρίσαμε κυρίως από τις επιστολές που αντάλλασσαν και έχουν διασωθεί.

Δουλέψατε το κείμενο ως μια ερωτική ιστορία η ως ένα τμήμα αρχαίας τραγωδίας;
Το κείμενο διατρέχει σχεδόν 40 χρόνια της ζωής των δύο εραστών. Ξεκινά λίγο πριν τη γνωριμία τους και καταλήγει με τον θάνατό τους. Η ερωτική τους ιστορία, η ανάγκη του ανθρώπου για κάτι υψηλότερο, η σύγκρουση με τους ανθρώπους και τον Θεό, ενέχουν χαρακτηριστικά τραγικών ηρώων.

Εκτός από το ερωτικό στοιχείο το έργο καυτηριάζει πολύ σημαντικά ζητήματα που παραμένουν ως σήμερα ανοιχτά. Κάνει αναφορές σε ζητήματα δογματικά, ζητήματα πίστης και αμφισβήτησης, ζητήματα που ακόμη και τώρα, 1500 χρόνια μετά, ελάχιστοι επιλέγουν να αγγίξουν. Αμφισβητείται η Τριάδα, η πώληση εικόνων, τα " ψεύτικα" θαύματα . Το κείμενο είναι γροθιά ακόμη και στη σημερινή πουριτανική κοινωνία. Πιστεύετε ότι το κείμενο " αδικείται" όταν επιχειρείται μόνο η ερωτική του προσέγγιση;
Η ερωτική ιστορια απότελεί τον πυρήνα της αφήγησης, αλλά το κείμενο, όπως πολύ σωστά παρατηρείτε, δεν εξαντλείται εκεί. Έχοντας αυτή ως αφετηρία, αναπτύσσει ζητήματα ηθικής, ελευθερίας του ανθρώπου, σχέσεων με την Εκκλησία ή τη θέση της γυναίκας και του δικαιώματος της επιλογής και της ελεύθερης διάθεσης του σώματός της. Ο Αβελάρδος και η Ελοΐζα δεν υπήρξαν δύο οποιοιδήποτε ερωτευμένοι, αλλά δύο πολύ ισχυρές προσωπικότητες που φώτισαν και επηρέασαν με την καλλιέργεια και τη στάση ζωής τους, μια ολόκληρη εποχή.

Έχετε δει διαφορετικές θεατρικές προσεγγίσεις του έργου; Σας επηρέασαν;
Δεν έχει υπάρξει από όσο γνωρίζω άλλη παράσταση βασισμένη στην ιστορία του Αβελάρδου και της Ελοΐζας στην Ελλάδα. Έχω διαβάσει σχεδόν οτιδήποτε έχει γραφτεί και μεταφραστεί για εκείνους.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια για αυτή την παράσταση; Ποια είναι τα επόμενα θεατρικά σας σχέδια;
Η παράσταση θα συνεχίσει να παίζεται στη Θεσσαλονίκη μέχρι και τις 10 Μαΐου, έπειτα θα ξαναπαίξουμε στην Κομοτηνή, μιας και τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν αμέσως και μας ξανακαλούν, το καλοκαίρι θα κάνουμε μια περιοδεία σε νησιά των Κυκλάδων και τον χειμώνα θα ξαναπαίξουμε στην Αθήνα. Τα επόμενα σχέδια περιλαμβάνουν παραστάσεις στο Μιλάνο με την προηγούμενη παραγωγή μας (Γιοι και κόρες) και έπειτα πρόβες στο Βερολίνο για μια συλλογική παράσταση ηθοποιών 6 χωρών που θα παιζτεί στο Deutsches Theater Berlin τον Σεπτέμβριο.

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd