ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ VOL.1 2015
23-27 ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΗΣ REMEZZO
Ν. Πλαστήρα 2 (παραλία Αρετσούς)
ώρες λειτουργίας: καθημερινά 18:00 – 22:00
εγκαίνια: Δευτέρα 23 Μαρτίου, ώρα 19.30


Συμμετέχουν:
Ζέφη Αθανασοπούλου, Γιώργος Δρόσος, Νατάσα Ζησοπούλου, Δημήτρης Καμπούρογλου, Βασίλης Καρκατσέλης, Θάνος Καρώνης, Μαρία Κεσίδου, Νίκος Μπέντας, Φώτης Παλαιολόγος, Σοφία Περδίκη, Ελένη Πολίτου, Εύα Φιλίππου, Στέλλιος Φιλίππου

επιμέλεια: τεχνοτρόπιο«Δύο ή περισσότερα πράγματα, όταν ΣΥΝαντιούνται, μπορούν να πάρουν τη μορφή της ΣΥΝάθροισης ή/και της μετουσίωσης.
Η ΣΥΝάθροιση είναι τοποθέτηση πραγμάτων το ένα δίπλα στο άλλο ή ΣΥΝαρμογή πραγμάτων και τη χαρακτηρίζει η στατικότητα και η οριοθέτηση.
Αντίθετα, στη μετουσίωση η συνάντηση συμβαίνει εσωτερικά. Ο ΣΥΝδυασμός δύο πραγμάτων αλλάζει και τα δύο και το αποτέλεσμα είναι ένα νέο ΣΥΝολο.
Ένα οπτικό παράδειγμα είναι το μοντάζ στον κινηματογράφο, όπου η ΣΥΝδεση δύο πλάνων δημιουργεί μια νέα ιδέα, τη στιγμή που το κάθε πλάνο καθαυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη αντιπροσωπευτικό του νέου ΣΥΝόλου.
Ο Κωστής Παπαγιώργης μας προτείνει μια άλλη μορφή ΣΥΝάντησης, τη ΣΥΜπάθεια. Με το ομηρικό επιχείρημα του Αχιλλέα και του Πρίαμου, ο καθένας τοποθετείται στη θέση του άλλου, γίνεται ο άλλος. Αυτός είναι ο μηχανισμός της ΣΥΜπάθειας που παραπέμπει ασφαλώς στον ΣΥΝεταιρισμό.
Ο Μπερξόν δίνει ένα παράδειγμα τόσο διάσημο, «που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πόσο εκπληκτικό είναι.» Λέει ότι ρίχνοντας ζάχαρη σε ένα ποτήρι νερό ΣΥΜβαίνει μια ποιοτική μετατόπιση από το νερό με ζάχαρη στην κατάσταση του ζαχαρούχου νερού. Τον καθοριστικό ρόλο παίζει η Κίνηση (του κουταλιού).
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, για να περάσουμε από τη ΣΥΝάθροιση στη μετουσίωση χρειαζόμαστε μια κίνηση, η οποία μπορεί να είναι είτε υλική, είτε νοητή, είτε συναισθηματική.
ΣΥΝάγεται ότι ο βαθμός της μετουσίωσης από τη ΣΥΝάντηση δύο ή περισσότερων πραγμάτων μπορεί να προκύψει ή όχι από το μέτρο της παρέμβασης. Η παρέμβαση παράγει. Και, με τη ΣΥΝάθροιση η ΣΥΝάντηση είναι στατική και χωρική, ενώ στη ΣΥΝεργασία είναι δυναμική και διαμορφώνεται στο χρόνο. Επίσης, με τη ΣΥΝεργασία παράγεται κίνηση και επενδύεται ενέργεια.
Ως εκ τούτου, η μετουσίωση προϋποθέτει τη ΣΥΝεργασία του ΣΥΝεταιρισμού που ΣΥΝιστά μία ΣΥΡροή.»

Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση
ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΟ
Καλαμάρια, Θεσσαλονίκη

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd