Υπογράφει ο Θανάσης Γιώγλου

Ήταν 5 Φεβρουαρίου του 2004 όταν στην κατάμεστη αίθουσα του βιβλιοπωλείου «Ιανός» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος παρουσίασε το βιβλίο του «100 ανέκδοτα τραγούδια». Ένα πόνημα που μέχρι σήμερα αποτελεί ατέλειωτη «δεξαμενή» στίχων για τους νεότερους δημιουργούς.
Στις 28 Νοεμβρίου του 2006 σε κεντρικό εστιατόριο της Αθήνας, ο Γιώργος Νταλάρας με το συνθέτη Μιχάλη Κουμπιό, υπεύθυνοι των μουσικών εκδόσεων «Καμπανάκι», παρουσίασαν τον πρώτο μιας σειράς δίσκων-βιβλίων, αφιερωμένη στους Έλληνες στιχουργούς με τίτλο «Άξιος λόγος». Και φυσικά η αρχή δεν θα μπορούσε να γίνει με κανέναν άλλον εκτός από τον «Πατριάρχη των ποιητών», σύμφωνα με το Μίκη Θεοδωράκη ή τον «Πρόεδρο όλων των Προέδρων» , όπως τον αποκαλεί ο Νταλάρας Λευτέρη Παπαδόπουλο. Στο δίσκο «Σπάει το ρόδι» 13 νεότεροι συνθέτες μελοποίησαν στίχους του από τα «100 ανέκδοτα τραγούδια» ενώ 11 από τους σημαντικότερους τραγουδιστές έσπευσαν να βάλουν τη φωνή τους στα κομμάτια αυτά.

Μεταξύ των δημιουργών και ο δικός μας, ο Καλαμαριώτης Γιώργος Καζαντζής, που διάλεξε, από τον κύκλο «Τα μαχαιρωμένα», ένα τραγούδι του οποίου η ιστορία διαδραματίζεται στην Καλαμαριά, για να συνθέσει μια εξαιρετική μελωδία στο ρυθμό του ζεϊμπέκικου και με τη φωνή του Δημήτρη Μπάση και τη συνεργασία του Ηρακλή Βαβάτσικα στην ενορχήστρωση, να γράψουν μια από τις ομορφότερες στιγμές του πολύ ιδιαίτερου και αξιόλογου αυτού δίσκου.

Βρήκανε, λέει, ένα τραγούδι
που ‘χε στο στήθος μαχαιριά
σε κάποιο βρόμικο πεζούλι
μια νύχτα στην Καλαμαριά.

Ψάξαν να βρούνε το μαχαίρι
στα βράχια και την αμμουδιά
αλλά το βρήκαν βυθισμένο
μες στην πικρή μου την καρδιά.

Δικό σου ήταν το μαχαίρι
όπως δικός σου είμαι κι εγώ
κι ας μου ματώνεις τα τραγούδια
που γράφω και σου τραγουδώ.

Σε συνέντευξή του στον υπογράφοντα για το διαδικτυακό μουσικό περιοδικό Music Heaven το Φλεβάρη του 2008, ο Γιώργος Καζαντζής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο «Μαχαιρωμένο τραγούδι».

«Αυτό το τραγούδι ανήκει σε μια περίοδο που άρχισα πολύ πιο συχνά να γράφω πάνω σε στίχο…Γενικώς έγραφα μουσική, όμως με συγκίνησε ο στίχος πάρα πολύ, είχε μια απλότητα όπως πάντα χαρακτηρίζει το Λευτέρη τον Παπαδόπουλο και μου βγήκε έτσι, πολύ αυθόρμητα και πηγαία… Άρεσε πάρα πολύ στο Γιώργο το Νταλάρα, ήταν να το τραγουδήσει αυτός, αλλά του άρεσε πάρα πολύ η ερμηνεία του Μπάση, όταν το άκουσε από εκείνον….»

Σε κοινή συνέντευξή του με το Λευτέρη Παπαδόπουλο στη «Ραδιοτηλεόραση» στις 30 Δεκεμβρίου 2006, ο Γιώργος Νταλάρας δηλώνει:

 

«Μ’ αρέσουν όλα τα τραγούδια του δίσκου γιατί είναι διαφορετικά μεταξύ τους. Δεν επιλέγω τραγούδια με γνώμονα τι θα αρέσει στον κόσμο….
...Το τραγούδι όμως που ξεχωρίζω εγώ μουσικά είναι το τραγούδι του Γιώργου Καζαντζή, που τραγουδάει ο Δημήτρης Μπάσης : “Το μαχαιρωμένο τραγούδι”».

Λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του, το «Ρόδι» «έσπασε» και χρυσώθηκε. Η εκδήλωση για την απονομή του χρυσού δίσκου, με παρόντες όλους σχεδόν τους συντελεστές, έγινε και πάλι σε κεντρικό μπαρ της Αθήνας στις 13 Μαρτίου 2007…

Φωτογραφία Δημήτρη Μπάση: Ελπίδα Δεσποινιάδου

 

 

 

 

 

 

Our website is protected by DMC Firewall!