Συνέντευξη της Στέλλας Παπαδημητρίου στη Φωτεινή Γιολτζίδου.

 

Οι νέοι της εποχής μας ίσως να μη γνωρίζουν καν τον παρελθόντα ρόλο της προίκας. Υπάρχει, κυριολεκτικά ή μεταφορικά ,¨προίκα¨ στην Ελλάδα του 2014;
Έχω την αίσθηση πως αν και δε ζητείται από τους γαμπρούς σήμερα, όπως αυτό γινόταν στο παρελθόν (αν ξεχάσουμε την οικονομική κρίση την οποία βιώνουμε), οι γονείς πάντα φροντίζουν να δώσουν στα παιδιά τους ανεξαρτήτως φύλου. Δεν ονομάζεται προίκα, αλλά βοήθεια προς τα παιδιά.


Το έργο ασχολείται σε μεγάλο βαθμό με αναμνήσεις του παρελθόντος. Πόσο υγειές είναι το να επιτρέπουμε στο παρελθόν μας να ορίζει το μέλλον μας;
Χωρίς Παρελθόν, δεν υπάρχει ούτε Παρόν ούτε Μέλλον. Το παρελθόν είναι η «εσωτερική» προίκα του καθενός. Βεβαίως, δεν πρέπει να μένουμε προσκολλημένοι στο παρελθόν, αλλά να κοιτάμε μπροστά και να προχωράμε, με τις βαλίτσες μας γεμάτες εμπειρίες.


Θεωρείτε την Αρετή αντιπροσωπευτική γυναίκα της σημερινής, προοδευτικής κοινωνίας;
Η Αρετή είναι η ΓΥΝΑΙΚΑ. Ας μου δώσει κάποιος τον ορισμό της προοδευτικής γυναίκας, για να μπορέσω να απαντήσω στο ερώτημα. Η Αρετή είναι η ΓΥΝΑΙΚΑ μέσα στο χρόνο.


Η Αρετή μετανιώνει ή απλά αναπολεί;
Αναπολεί παίρνοντας τελικές αποφάσεις για το μέλλον της. Όταν μετανιώνει κάποιος είναι σα να διαγράφει τη ζωή του. Η Ζωή είναι και τα λάθη και οι παραλείψεις μας, αρκεί να τα εντοπίσουμε και να τα διορθώσουμε ενδεχομένως, για να συνεχίσουμε.


Ο αφοπλιστικός μονόλογος της Αρετής εκλύει πολλά συναισθήματα και σκέψεις. Η ηλικιακή ωριμότητά της βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση;
Η Αρετή είναι μια γυναίκα που εκδηλώνει τα συναισθήματα της σε όλη της την ζωή. Είναι μια συναισθηματικά ώριμη γυναίκα που έχει ζήσει και τον έρωτα και την αγάπη και την απόρριψη και την απώλεια και όλο αυτό το κουβαλά και το εκφράζει. Η ηλικιακή της ωριμότητα ως προς το κείμενο, σε συνδυασμό με τη συναισθηματική της υγεία, είναι μάθημα για τους νεότερους.


Πόσο ¨σύγχρονη¨ μπορεί να θεωρηθεί μια γυναίκα η οποία έχει υποκύψει στις επιταγές της συντηρητικής κοινωνίας;
Δε θεωρώ την Αρετή συντηρητική ως χαρακτήρα. Αν αναλογιστούμε ότι μιλάμε για τη δεκαετία του 70’, η Αρετή ήταν πολύ προχωρημένη για την εποχή της. Για αυτό και οι σημερινές γυναίκες βλέποντας την παράσταση βρίσκουν κοινά σημεία με την Αρετή. Για αυτό και θα πρέπει οι νέοι να δουν αυτή την παράσταση.


Είναι επικίνδυνο να χαρακτηρίσουμε την Αρετή ¨ευτυχισμένη ¨ή ¨δυστυχισμένη¨;
Είναι ένας άνθρωπος που έχει ζήσει τη ζωή του με χαρούμενα και δυσάρεστα γεγονότα, όπως όλοι.


Τί θα θέλατε προσωπικά να πείτε στο κοινό μέσα από το ρόλο της Αρετής;
«Η Ζωή είναι Μικρή, δεν πρέπει να την αφήνουμε να μας προσπερνάει και να μην την χαρίζουμε εκεί που δεν πρέπει». Είναι μια φράση της Αρετής που με εκφράζει απόλυτα.


Η Αρετή έζησε πολλά, αλλά δεν έζησε άλλα τόσα. Τώρα πια μεγάλωσε. Πόσο εφικτές είναι οι μεγάλες αλλαγές, σε μεγάλες ηλικίες;
Δεν πρέπει να παροπλίζονται οι μεγάλοι άνθρωποι όταν η ψυχή και η καρδιά τους είναι νέες και έχουν θέληση και διάθεση για ζωή και αλλαγή. Η Αρετή αποφασίζει να αλλάξει τη ζωή της, διότι ποτέ δεν είναι αργά. Ανεξαρτήτως ηλικίας.


Πώς μπορεί η παράσταση να αγγίξει την καρδιά ενός άνδρα;
Μέσα από την Αρετή, τους δίνεται η δυνατότητα να ανακαλύψουν το συναισθηματικό κόσμο μιας γυναίκας και το πως αυτή βλέπει τους άντρες που την πλησιάζουν. Και γιατί όχι, να αναγνωρίσουν στοιχεία δικών τους γυναικείων προσώπων και γιατί όχι και στοιχεία του εαυτού τους. Ούτως ή άλλως το συναίσθημα δεν έχει φύλο.

Η Προίκα
Ο Συγκλονιστικός Μονόλογος της Μπέττυς Μαγρίζου
(Βραβευμένος με Κρατικό Βραβείο το 2006)

στο Θέατρο Σοφούλη

Mια Γυναίκα, Η Αρετή....
Μια Μαρτιάτικη μέρα, τη δεκαετία του 70, ημέρα των γενεθλίων της....
Ένα Μπαούλο, γεμάτο κιτρινισμένα από το χρόνο προικιά.
Μια Αφήγηση, με τις θύμησες μιας έντονης Ζωής να πλημμυρίζουν τη σκηνή με αλήθεια, συγκίνηση, έρωτες, χιούμορ, μοναξιά και ελπίδα.
Μια παράσταση που αγγίζει τις καρδιές όλων.


Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής – Κλεοπάτρα Τολόγκου
Σκηνικά – Κοστούμια : Κούλα Γαλιώνη
Φωτισμοί: Στέφανος Κοπανάκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ρένα Κουμπρούλη

Στο ρόλο της Αρετής η Στέλλα Παπαδημητρίου

Πρεμιέρα: Τετάρτη 15 Οκτωβρίου στις 8μμ
Παραστάσεις: Κάθε Τετάρτη στις 8μμ και Πέμπτη στις 9μμ.
Τιμή Εισιτηρίου: 10€ κανονικό, 8€ μειωμένο.
Διάρκεια παράστασης: 60λεπτά
Ειδικές τιμές για γκρουπ
Με την επίδειξη απόδειξης-εισιτήριο μέσου μεταφοράς εντός 90λεπτών από την έναρξη της παράστασης έκπτωση εισιτηρίου.

Θέατρο Σοφούλη, Τραπεζούντος 5 και Σοφούλη, Καλαμαριά
Πληροφορίες – κρατήσεις: 2310423925 & www.theatrosofouli.gr

 

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd