Εκδήλωση -διάλεξη με θέμα «Η συνθήκη της Λωζάννης και η εμπειρία της προσφυγιάς στην Ελλάδα και την Τουρκία» πραγματοποιεί το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Καλαμαριάς, την Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 11.00 το πρωί, στο χώρο του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας– Θράκης ( Βασ. Όλγας 68).

 

Εισηγητής θα είναι ο Ιάκωβος Μιχαηλίδης, επίκουρος καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Α.Π.Θ.
Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει η προβολή του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Δύο φορές ξένος», που διηγείται την ιστορία των πιο σημαντικών ανταλλαγών πληθυσμού του 20ου αιώνα.
Συγκεκριμένα ξετυλίγει την ιστορία των ανταλλάξιμων προσφύγων, μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό, συνεντεύξεις με ιστορικούς και συγκλονιστικές προφορικές μαρτυρίες προσφύγων, από την Ελλάδα και την Τουρκία, εξετάζοντας τα αίτια αυτών των μετακινήσεων και το πώς επηρέασαν και συνεχίζουν να επηρεάζουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.
Η παραπάνω εκδήλωση εντάσσεται στo πλαίσιo της έκθεσης «Οι δύο όχθες της νοσταλγίας», που διοργάνωσαν από κοινού το Ίδρυμα Ανταλλαγέντων Λωζάννης, το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας– Θράκης και το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Καλαμαριάς.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την Κυριακή 16 Νοεμβρίου.

DMC Firewall is a Joomla Security extension!