Υπογράφει ο Θανάσης Γιώγλου

Το Νοέμβρη του 1968 ένας από τους σημαντικούς Έλληνες δημιουργούς, ο Γιάννης Γλέζος, ηχογράφησε στη Lyra μια συλλογή τραγουδιών, με τίτλο «Η Ελένη του Μάη».

 

Εννέα από τα δώδεκα ήταν γραμμένα σε στίχους του ποιητή Κώστα Κινδύνη και συμμετείχαν ο καθιερωμένος, πλέον, Γιάννης Πουλόπουλος και τα ανερχόμενα αστέρια της εταιρείας Αλέκα Μαβίλη και Μιχάλης Βιολάρης.

Φωτο 2


Η δουλειά αυτή περιείχε αρκετά τραγούδια, τα οποία έγραψαν τη δική τους ιστορία στο χρόνο… «Βροχή στα δειλινά» (το οποίο είχε πρωτοηχογραφήσει ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης το 1966) , «Ελένη του Μάη», «Κεράσι του Βαρδάρη» κ.α. Αυτό βέβαια που ακούστηκε περισσότερο και ακούγεται μέχρι σήμερα είναι το «Να’ χα τη δύναμη», με τον Πουλόπουλο αρχικά και αρκετές επανεκτελέσεις στη συνέχεια από τον Δημήτρη Μητροπάνο μέχρι τον Αντώνη Ρέμο. Σ’ αυτό τον δίσκο υπήρχε κι ένα χασάπικο με τη φωνή της Αλέκας Μαβίλη, σε στίχους Κώστα Κινδύνη με τίτλο «Της Καλαμαριάς τ’ αγόρια».

Όσα έχει θάλασσα μικρά κοχύλια
να 'χα εγώ φιλιά στα χείλια
να χορταίνανε τ' αγόρια τα παιδιά
από την Καλαμαριά

Μια βραδιά τα παλικάρια
από την Καλαμαριά
να 'ταν να τη ρίχνανε στα ζάρια
τη δικιά μου την καρδιά

Να 'βγαινα φεγγάρι πάνω στ' ανηφόρια
όταν βγαίνουνε τ' αγόρια
Να 'χα τ' ουρανού την απλωσιά
να τα πάρω αγκαλιά

 

Φωτο 3

Το τραγούδι, που έκανε διάσημα στο πανελλήνιο τ’ αγόρια της Καλαμαριάς, συμπεριλήφθηκε ένα χρόνο μετά και στον πρώτο προσωπικό δίσκο της τραγουδίστριας με τίτλο «Όλο το καλοκαίρι», με συνθέσεις Γιάννη Σπανού, Σταύρου Ξαρχάκου, Γιάννη Γλέζου και Θόδωρου Τζίφα. Η Μαβίλη συμμετείχε επίσης με δυο τραγούδια στη «Δεύτερη Ανθολογία» του Γιάννη Σπανού το 1968, ενώ το 1976 ηχογράφησε το δεύτερο προσωπικό της δίσκο με τίτλο «Πού να χωρέσει τ’ όνειρο» με επανεκτελέσεις τραγουδιών των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Λοΐζου, Χρήστου Λεοντή, Νότη Μαυρουδή, Γιάννη Σπανού και Σταύρου Ξαρχάκου. Σύντομη αλλά ιδιαίτερα αισθητή και η παρουσία της στον ελληνικό κινηματογράφο, σε μικρούς ρόλους αλλά και τραγούδια. Εμφανίσθηκε λοιπόν σε ταινίες όπως «Βοήθεια ο Βέγγος, φανερός πράκτωρ 000» το 1966 (με το πρώτο τραγούδι της συνεργασίας Λοΐζου-Παπαδόπουλου, το «Αυτό το αγόρι») , «Οι Θαλασσιές οι χάντρες» το 1967, με το «Βρέχει πάλι απόψε» των Πλέσσα-Δασκαλόπουλου και στο «Λεβεντόπαιδο» το 1969.


Η δισκογραφική παρουσία του Γιάννη Γλέζου είναι δυσανάλογη με τα χρόνια που βρίσκεται στο χώρο του τραγουδιού, δεν είναι όμως λίγες οι συνεργασίες με σημαντικούς στιχουργούς και τραγουδιστές, που άφησαν πίσω τους διαχρονικά τραγούδια. Τα τελευταία χρόνια συνθέτει και τραγουδά ο ίδιος τις δημιουργίες του.
Το 1988 ο ποιητής-στιχουργός Κώστας Κινδύνης εγκατέλειψε τα εγκόσμια, σε ηλικία 66 ετών, αφήνοντας πίσω του, εκτός από «Τα αγόρια της Καλαμαριάς», πολλά ξεχωριστά τραγούδια όπως «Το κόκκινο φουστάνι» και «Τα κατά Ματθαίον πάθη», του Σταύρου Κουγιουμτζή, «Πώς να σωπάσω» και «Γαρύφαλλα γκρενά» του Σταύρου Ξαρχάκου, "Τι να τα κάνεις τα φτερά" του Χρήστου Γκάρτζου», «Μια φορά μονάχα φτάνει» του Γιάννη Σπανού και δεκάδες άλλα…

Φωτογραφίες
2.Γιάννης Γλέζος
3.Ο Κώστας Κινδύνης με το Σταύρο Κουγιουμτζή στη Ρώμη το 1986 (Αρχείο οικογένειας Σταύρου Κουγιουμτζή)

 

 

Our website is protected by DMC Firewall!