Την πεποίθηση ότι η Καλαμαριά που κάποτε ήταν πρωτοπόρος στον πολιτισμό, μπορεί να ξαναγίνει, εξέφρασε ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα Πολιτισμού και Προβολής του Δήμου Καλαμαριάς Ματθαίος Αμπατζίδης μιλώντας στο Kalamarianews. Ο κ. Αμπατζίδης επισήμανε ότι «η δουλειά που γίνεται στον τομέα του πολιτισμού αυτήν την εποχή στον δήμο είναι σημαντική και πρωτοποριακή καθώς για πρώτη φορά ο Δήμος Καλαμαριάς διαθέτει ετήσιο πολιτιστικό πρόγραμμα». 

Αλλά και στον χώρο του τουρισμού και της προβολής της Καλαμαριάς η συνεργασία που εγκαινιάστηκε πρόσφατα με τον Δήμο Θεσσαλονίκης ανοίγει νέους ορίζοντες για την προσέλκυση επισκεπτών στην περιοχή και τη συμμετοχή του δήμου σε διεθνή συνέδρια και εκθέσεις. Ο κ. Αμπατζίδης πρόσθεσε ότι «στους στόχους του δήμου είναι αφενός η αύξηση του γαστρονομικού τουρισμού, καθώς στην περιοχή βρίσκονται μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια και ταβέρνες της Θεσσαλονίκης αλλά και η αξιοποίηση και προβολή της προσφυγικής ιστορίας και των μνημείων της Καλαμαριάς». Προτεραιότητα αποτελούν το Παλατάκι, η πλαζ της Αρετσούς αλλά και όλο το παραλιακό μέτωπο που αποτελεί συνέχεια της παραλίας της Θεσσαλονίκης. «Η συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης μπορεί να αποτελέσει κίνητρο αλλά και λύση για την απεμπλοκή των θεμάτων που αφορούν που αφορούν τόσο το θαλάσσιο μέτωπο αλλά ακόμα και το χώρο του πρώην στρατοπέδου Κόδρα», σύμφωνα με τον εντεταλμένο σύμβουλο.
Όσον αφορά τον πολιτισμό ο δήμος σχεδιάζει να αναδείξει το δημοτικό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» σε σημαντικό περιφερειακό θέατρο που θα φιλοξενεί καταξιωμένες παραστάσεις. Σκοπεύει επίσης να αναβαθμίσει και να χρησιμοποιήσει και τις υπόλοιπες τέσσερις θεατρικές σκηνές που διαθέτει (Χηλής, Βότση, Πολιτιστικό Κέντρο Αγ. Ιωάννη και Κόδρα) για να φιλοξενήσει μικρότερης εμβέλειας δρώμενα της περιοχής.
Ο σχεδιασμός του δήμου προβλέπει επίσης:
- Την αναβάθμιση και ανανέωση του «Παρά θιν’ αλός» σε συνεργασία με το Μουσικό Χωριό του Πηλίου και άλλους σημαντικούς φορείς
- Η «Χριστουγεννιάτικη Πλατεία» θα μετατραπεί σε «Χριστούγεννα στην πόλη» και θα γεμίσει όλο τον δήμο και τις γειτονιές
- Την καθιέρωση της εκδήλωσης «Μέρες Χορού», κάθε Φεβρουάριο, που θα είναι αφιερωμένες στο μοντέρνο χορό
- Τη διοργάνωση του «Παραδοσιακού Φεστιβάλ» με χορευτικά σχήματα από την Καλαμαριά και όλη την Ελλάδα
- Την «Παραδοσιακή Αποκριά», με πολλές δράσειςγια τα παιδιά
- Την αναμόρφωση της «Παραθινούπολης»
- Την καθιέρωση του «Μικρού Φεστιβάλ» με θεατρικές παραστάσεις, μουσικό θέατρο, κλπ
- Την αναβάθμιση των «Θεατρικών Συναντήσεων» στις οποίες θα συμμετέχουν επαγγελματικά και καταξιωμένα σχήματα
- Τη διοργάνωση εκδηλώσεων με αφορμή τις διάφορες «Διεθνείς Ημέρες» (της Ευρώπης, της Μουσικής, του Χορού, κλπ)
- Τις «Μουσικές Κυριακές» όπου οι μπάντες του δήμου θα δίνουν παραστάσεις στις γειτονιές. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται και η δημιουργία μιας «big band» από τον δήμο με τη συμμετοχή όλων των μουσικών σχημάτων που διαθέτει.
- Συνεργασία με την Camerata Contra Tempo του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης με τον Βλαδίμηρο Συμεωνίδη
- Η προκήρυξη Διεθνούς Μουσικού Διαγωνισμού για νέους μουσικούς με τη συνεργασία του Ιδρύματος Gina Bachauer
- Τη διοργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων με τον Δήμο Θεσσαλονίκης (Food Festival, κλπ.)
- Τη συνεργασία με ξένους φορείς που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (όπως το European Union National Institutes for Culture) αλλά και τους υπόλοιπους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης
- Τη σύνταξη Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων του δήμου Καλαμαριάς
Το στοίχημα που επιδιώκει να κερδίσει η διοίκηση του δήμου στον πολιτισμό είναι η εξωστρέφεια προς την πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και πανελλαδικά μέσα από συνεργασίες με φορείς και δήμους, όπως επίσης και η συμμετοχή στα δρώμενα όλης της περιοχής της Καλαμαριάς και όχι μόνον του κέντρου της, επισημαίνει ο κ. Αμπατζίδης. Επιπλέον ο δήμος σχεδιάζει την ψηφιακή αναβάθμιση της ιστοσελίδας του πολιτισμού που διαθέτει αλλά και τη χρησιμοποίηση όλων των δυνατοτήτων που παρέχουν τα κοινωνικά δίκτυα. «Αυτό που επιθυμούμε είναι να επικοινωνήσουμε καλύτερα το πολιτιστικό μας πρόγραμμα και να ξανακάνουμε το δήμο μας πρωτοπόρο στον τομέα αυτό», προσθέτει ο κ. Αμπατζίδης.

Βασίλης Καραμπάσης

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd